Bazinul cu ideo-conducte: despre Rusia şi maghiarii din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un articol de pe Hotnews, Dan Tapalagă cataloghează pe toţi maghiarii, cel puţin pe reprezentanţii acestora, ca fiind „dependenţi de Viktor Orban”. Eu cred totuşi că e o opinie pe cît de eronată, pe-atît de generalizatoare.

Intensificarea ofensivei propagandistice ruseşti în România — asta e titlul articolului. Iată calupul respectiv:

Rusia lui Putin are un singur obiectiv major in regiune: destabilizarea Romaniei la nivel politic, economic, promovarea discursului nationalist, ortodoxist, anti-occidental sau separatist, profitand de faptul ca minoritatea maghiara a ajuns, prin reprezentantii ei politici, total dependenta de Ungaria lui Victor Orban. Romania este o insula si un battleground state, supusa unui tot mai intens asalt propagandistic. Noroc ca nu suntem singuri, doar cu Europa.

Nu spun nimic despre tonul dramatic („un singur obiectiv”, „o insulă şi un battleground state”, ultima frază ca adevărat slogan de kitsch politic), dar vreau să spun, totuşi, că nimic nu e mai naţionalist decît a eticheta o minoritate întreagă şi a o considera „dependentă”. Dacă tot e vorba de dependenţa de un om politic charismatic şi macho, Dan Tăpălagă cred că ar avea ce să confeseze. Etichetarea asta ţine chiar de logica oricărui naţionalist conform căreia orice pericol şi inepţie ne-ar paşte „din afară”, de parcă n-ar avea românimea propria ei inepţie. Ar fi bine ca dl Tăpălagă să conştientizeze că UDMR e considerat „trădător de neam” de mulţi alţii pentru că nu e pro-Orbán. Aşa cum nici eu nu sunt, de exemplu, deşi m-am născut maghiar în Cluj. Citesc cu stupoare că eu sunt bazinul în care se curg balele ideologice ale lui Putin şi Orbán prin conductele care sunt reprezentanţii mei. Aoleu!

Nu ştiu care e „singurul obiectiv major” al Rusiei şi cum vrea să-l îndeplinească, dar ştiu că sunt mulţi naţionalişti, ortodoxişti, anti-occidentali şi altele şi prin românii verzi. Putin n-are nevoie de naţionaliştii maghiari ca să fie omagiat de naţionaliştii români.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite