Beţia victoriei lui Tudose asupra lui Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mă aflu de câteva zile în Bucureşti, motivul fiind succesiunea de festivaluri de teatru. Organizate - atenţie! - de Primăria Capitalei - a se citi de doamna Gabriela Firea, măcinată de relele cultului personalităţii şi de mania grandorii - „prin“ felurite Teatre bucureştene.

Întâmplarea a făcut ca a cincea ediţie a Festivalului „Fest(in) pe Bulevard“ să programeze chiar pentru ieri seară reprezentaţia unui foarte bun spectacol cu piesa lui Szekely Csaba „Orb de mină“, regizat de Catinca Drăgănescu la Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe. Spectacol a cărui acţiune se petrece într-un sat din artificial agitata Secuime. Sat odinioară comună, fostă exploatare minieră, loc unde astăzi nimeni nu mai are de lucru. Drept pentru care toţi locuitorii beau pe rupte.

Singura funcţie plătită din respectiva fostă comună este aceea de primar. Aparent pentru a putea să îşi păstreze lefşoara, actualul deţinător al funcţiei vrea să îl scoată din joc pe contracandidatul său, nici el cu nimic mai bun. Îl acuză de grave acte de corupţie, de defrişări ilegale pe care e chemat să le ancheteze poliţistul Florin Popescu. Iată însă că, surpriză!, neînfricatul om al legii descoperă că încă şi mai corupt este însuşi denunţătorul care va pleca, spre satisfacţia tuturor, la puşcărie. Contracandidatul lui la Primărie nemaiavând astfel nici cel mai mic obstacol spre a-şi atinge scopul. Toată lumea este fericită de schimbare, de apariţia noului Star al administraţiei locale, aşa că mai trage o beţie.

Într-un anume fel şi în linii mari, cam acelaşi este scenariul ce s-a consumat ieri preţ de câteva ore la CEX-ul din luxosul sediu din Bulevardul Kiseleff al social-democraţilor români. Premierul Mihai Tudose a jucat la marele risc, a ameninţat cu demisia şi, într-un final, a obţinut, cu mari cazne, plecarea din guvern a doamnelor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb. Acuzate a fi principalele complice ale preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în afacerea Belina. Odată cu ele va mai pleca şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, însă, din câte se pare, vor rămâne pe loc alţi doi miniştri, unul mai incapabil decât celălalt. Cel al Sănătăţii, Florian Bodog, şi cel al Educaţiei, agramatul Liviu Pop.

Când am ajuns aseară la hotel, feluritele televiziuni de ştiri relatau, fiecare în stilul şi conform intereselor proprii, ale lor ori ale mogulilor, continuele răsturnări de situaţie. Sarabanda demisiilor depuse, votate, respinse, menţinute. Pentru ca, mai apoi, atunci când a devenit cert că Shhaideh, Plumb şi Cuc chiar pleacă, să salute bucuroase victoria lui Tudose asupra lui Dragnea. Care Dragnea, gata, a pierdut partida, şi-a cam încheiat supremaţia în PSD şi, precum primarul din piesa lui Szekely Csaba, se prea poate ca foarte curând să trebuiască să plătească pentru toate malversaţiunile sale. 

Mai nici unuia dintre marii analişti politici, prezenţi în studiouri ori care au intervenit prin telefon, nu i-a trecut în minte observaţia că remanierea guvernamentală nu se va face deloc în interesul ţării ori al românilor. Ci doar spre a tranşa o luptă de supremaţie în PSD.

Sigur, e foarte bine că nu vor sta pe mai departe în pixurile unor doamne acuzate de acte necinstite imense fonduri băneşti, distribuite după cum vor posesoarele respectivelor pixuri şi, mai ales, după cum vrea dl. Liviu Dragnea. Dar să fie la fel de bine oare că portofolii esenţiale pentru viaţa de zi cu zi, dar şi pentru viitorul României, aşa cum sunt cele ale Educaţiei şi Sănătăţii, vor fi deţinute şi de aici încolo de oameni care din iunie şi până acum, de când s-a instalat guvernul condus de „noul Star“ al social-democraţiei române, dl. Mihai Tudose, nu au făcut nimic ca lumea?

Tare mi-e teamă că foarte curând ne vom convinge că între Dragnea şi Tudose nu e nici cea mai mică diferenţă. Că Tudose e aceeaşi Marie cu altă pălărie. Primul indiciu îl vom avea chiar astăzi, atunci când vom afla cine va ocupa posturile de miniştri devenite vacante după ce aseară mai marii pesediştilor au fost doar la un pas de a se încăiera ca orbii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite