Biblioteca Universitară Anticonstituţională

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bibioteca Centrală Universitară a împiedicat susţinerea pe 14 iunie de către Andrew Solomon a unei conferinţe cu tema "Despre iubire, cu orice preţ: sexualităţi şi identităţi în secolul  21". Responsabilă de acest act neconstituţional de cenzură ar fi directoarea interimară Voichiţa Dragomir.

Bâlbîielile oferite pe post de explicaţii sună cam aşa: "A fost doar o discuţie. Că nu s-a finalizat din cauza unei proaste comunicări, a unei proaste abordări...". Care să fi fost proasta abordare, că tema conferinţei era despre alte identităţi decât cea heterosexuală?

Prin această decizie a doamnei Voichiţa Dragomir, o instituţie publică acţionează împotriva articolului 30 din Constituţia României care prevede că: 

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

Chiar dacă este descrisă de Mireille Rădoi, directoarea demisă a BCU în urma unei decizii a instanţei care a constat că ordinul de numire era ilegal, misiunea BCU ar fi, potrivit strategiei până în 2014 următoarea: „o bibliotecă este locul în care se nasc idei vii, locul în care diferenţele sociale nu contează, locul în care oamenii trebuie să absoarbă şi să dăruiască ceva din ceea ce ştiu, simt şi sunt". De data asta Mireille Rădoi a nimerit-o, dar succesoarea ei, Voichiţa Dragomir, nu a putut să priceapă. Din obtuzitate? Din frică şi autocenzură? La ordinul altcuiva?

Este de dorit o poziţie publică a editurii Humanis, care l-a invitat pe Andrew Solomon la Bucureşti pentru lansarea cărţii “Demonul amiezii. O anatomie a depresiei", premiată în 2001 în SUA cu National Book Award  pe tema căreia autorul va avea o dezbatere mâine, la ora 18.00, la New Europe College. 

De conferinţa care trebuia să aibă loc la BCU, refuzată pentru că ar fi urmat să pună în discuţie identitatea gay după cum spun surse apropiate organizării programului lui Andrew Solomon la Bucureşti, s-a ocupat şi Accept. Aceasta s-a desfăşurat până la urmă la UNATC. Este o datorie de onoare a Humanitas să-şi apere public autorul invitat în faţa inchiziţiei BCU.

Astept poziţii publice de la BCU şi de la  Ministerul Educaţiei Naţionale în subordinerea căruia se află BCU şi care întârzie inadmisibil organizarea conscursului pentru conducerea instituţiei. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite