Bilanţul debandadei PSD: Dragnea a schimbat trei miniştri pe lună. Cine sunt cei patru „supravieţuitori“ care au trecut prin toate guvernele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ianuarie 2017, liderul PSD Liviu Dragnea a schimbat doi premieri şi 65 de miniştri, iar numărătoare nu se opeşte aici, după ce Klaus Iohannis a refuzat propunerile PSD pentru Transporturi şi Dezvoltare Regională. Doar patru miniştri au supravieţuit tuturor schimbărilor.

Guvernarea PSD din ultimii doi ani a fost caracterizată de instabilitate, în condiţiile în care Liviu Dragnea a dat jos Guvernul Grindeanu prin moţiune de cenzură şi a forţat un alt premier PSD (Mihai Tudose) să demisioneze. Rezultatul: nu mai puţin de 65 de miniştri perindaţi la guvernare. 

În primul Guvern format de PSD şi ALDE după câştigarea alegerilor din 2016, Cabinetul Grindeanu, problemele au început odată cu celebra Ordonanţă de Urgenţă 13, care a dus la demisia a doi miniştri. Primul a fost Florin Jianu de la Ministerul pentru IMM-uri, iar al doilea Florin Iordache, ministrul Justiţiei care a elaborat OUG 13. Până la demiterea Guvernului Grindeanu de către PSD şi ALDE, din Cabinet au mai plecat 3 miniştri: Daniel Constantin (Mediu), Mihaela Toader (Fonduri Europene) şi Alexandru Petrescu (Economie). Tot atunci, Graţiela Gavrilescu a trecut de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul la Ministerul Mediului.

Tudose a repetat modelul Grindeanu

A urmat Guvernul condus de Mihai Tudose, în echipa căruia au fost 15 nume noi. Şi în această periodă au existat conflicte între Liviu Dragnea şi şeful Guvernului. Cea mai amplă remaniere a avut loc în octombrie 2017, când vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb şi-au pierdut posturile din cauza acuzaţiilor aduse DNA în Dosarul Belina - abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. La acea vreme, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost dat afară pentru implementarea deficitară a programului de guvernare. În total cinci miniştri au fost înlocuiţi în perioada guvernării Tudose, până când însuşi premierul a demisionat, după un conflict cu Liviu Dragnea şi Carmen Dan.

Ultimul premier împins de Liviu Dragnea la şefia Guvernului a fost Viorica Dăncilă, care a venit cu 15 miniştri noi,  în prima sa formulă. Până la marea remaniere din 19 noiembrie, trei miniştri şi-au pierdut funcţia în mandatul Vioricăi Dăncilă. Ulterior, alţi şapte demnitari au fost lăsaţi fără funcţie. Pe lângă miniştri reevaluaţi, au venit şi cinci nume noi. Aşadar, în total s-a ajuns la 65 de miniştri şi vicepremieri în mai puţin de doi ani. 

Cei patru „supravieţuitori“

Singurii PSD-işti care au fost numiţi miniştri în 4 ianuarie 2017 şi au reuşit să reziste până în prezent sunt Carmen Dan, şefa de la Interne, unul dintre oamenii fideli lui Liviu Dragnea, şi Petre Daea, deţinătorul portofoliului Agriculturii. De asemenea, şi ALDE are doi miniştri care au prins toate guvernele din prim zi: Teodor Meleşcanu (Externe) şi Graţiela Gavrilescu (fostă ministră pentru Relaţia cu Parlamentul, în prezent la Mediu).

Ar mai putea fi un al cincilea „supravieţuitor“ şi Lia Olguţa Vasilescu, dacă PSD ajunge la un consens cu Iohannis privind  acceptarea ei la Ministerul Dezvoltării, după ce preşedintele a refuzat-o la Transporturi.  

Ministerul pe la care s-au perindat cei mai mulţi demnitari a fost cel al Economiei: Alexandru Petrescu, Mihai Tudose, Mihai Fifor, Gheorghe Şimon, Dănuţ Andruşcă şi Niculae Bădălău. Aşadar, 6 miniştri în mai puţin de doi ani. De asemenea, probleme au fost şi la Educaţie, unde au fost rând pe rând miniştri Pavel Năstase, Liviu Pop, Valentin Popa şi Ecaterina Andronescu. 

Iohannis a dat peste cap planurile PSD

Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat schimbarea Olguţei Vasilescu de la Ministerul Muncii, însă a refuzat să semneze numirea sa în funcţia de ministru al Transporturilor. Practic, Olguţa Vasilescu a rămas pe moment în afara Guvernului. De asemenea, şeful statului l-a refuzat pe Ilan Laufer pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării.

După decizia anunţată de Iohannis, liderii PSD s-au reunit la sediul partidului şi au decis să o propună pe Lia Olguţa Vasilescu pentru Ministerul Dezvoltării. O decizie a CCR din 2008 spune că şeful statului poate refuza o singură dată o propunere de ministru. Astfel, Iohannis e obligat să o accepte pe Olguţa Vsilescu la Ministerul Dezvoltării în locul lui Paul Stănescu, pentru că l-a refuzat deja pe Ilan Laufer.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Liviu Dragnea nu a fost foarte încântat de mutare. Din postura de ministru al Dezvoltării, Olguţa Vasilescu va împărţi bani pentru baronii locali ai PSD, deci puterea sa în partid ar deveni din ce în ce mai mare. Pe scurt, ar deveni o ameninţare pentru Liviu Dragnea.

Pentru Ministerul Transporturilor a fost propus Mircea Drăghici, trezorierul PSD, unul dintre apropiaţii lui Dragnea. Ilan Laufer a rămas în afara Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite