Politică

articolul anterior articolul urmator

UPDATE. BEC a respins cererea PSD de anulare a alegerilor în Sectorul 1. Voturile nu se mai numără nici la sectorul 5 - circulară

31
1 Oct 2020 19:55:12
Autor: News.ro
Foto arhivă
Foto arhivă

Biroul Electoral Central a respins din nou solicitarea PSD de a fi anulate alegerile din Sectorul 1, au spus surse ale instituţiei, pentru News.ro.

UPDATE. Potrivit documentului obţinut de News.ro, Biroul Electoral Central a adoptat joi măsura emiterii următoarei circulare:

„În cazul în care birourile electorale de circumscripţie hotărăsc reverificarea datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, această procedură va fi efectuată cu respectarea strictă a prevederilor Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 98/15.09.2020, ţinând cont de următoarele reguli:

1 În cazul încărcării în SIMPV a fotografiei unui proces-verbal care conţine neconcordanţe, corecturile datelor înscrise în acesta vor fi realizate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare numai în baza hotărârii biroului electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti, la sediul acestora.

2 Orice alte modificări ale proceselor-verbale vor fi făcute numai în baza hotărârilor pronunţate ca urmare a soluţionării contestaţiilor prevăzute de art. 3 alin (1), de către biroul electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti, după caz, acestea urmând a fi asumate prin semnătura preşedintelui şi ştampila biroului electoral care a adoptat hotărârea (art. 5 alin. 3).

3 Birourile electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti verifică toate cele patru tipuri de procese-verbale privind consemnarea rezultatelor votării întocmite la nivelul unei secţii de votare în vederea asigurării coerenţei şi a întocmirii corecte a acestora (art. 7 alin. 1).

4 Verificarea anterior menţionată trebuie să asigure:

a) Respectarea cheilor de control, înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării;

b) Ca numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale, respectiv cel al alegătorilor prezenţi la urne, atât cel total, cât şi cel din fiecare tip de listă electorală în parte, să fie identic în toate cele patru tipuri de procese-verbale întocmite la o secţie de votare (art. 7 alin. 2).

5 Verificarea proceselor-verbale se realizează în prezenţa preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi a celorlaţi membri ai acestor şi a operatorilor de calculator care îi însoţesc. Eventualele neconcordanţe între datele înscrise în procesele-verbale se vor rezolva de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare pe baza materialelor utilizate în procesul electoral (art. 7 alin. 3)

6 Pot fi făcute corecţii ale cifrelor care atestă voturile valabil exprimate obţinute de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii indepedenţi numai ca urmare a hotărârilor biroului electoral de circumscripţie pentru soluţionarea unor contestaţii referitoare la valabilitatea unor voturi exprimate, care au fost stabilite, la nivelul secţiei de votare, ca fiind voturi nule (art. 7 alin. 6)

7 Este interzis să se efectueze alte tipuri de corecţii ale cifrelor ce atestă voturile valabil exprimate obţinute de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi (art. 7 alin 7)”. 

Ştirea iniţială

BEC va emite o circulară prin care vor fi oprite cererile de renumărare a voturilor, inclusiv în Sectorul 5, ca replică la cererea de a da o interpretare unitară privind renumărarea voturilor făcută de Biroul electoral al circumscripţiei electorale nr. 42 a Minicipiului Bucureşti, au adăugat sursele citate.
 
Biroul electoral al circumscripţiei electorale nr. 42 a Minicipiului Bucureşti a solicitat joi Biroului Electoral Central o interpretare unitară privind renumărarea voturilor. În documentul transmis de BEM există o referire la decizia BEC prin care a fost admisă renumărarea voturilor în Sectorul 5, însă precizează că Legea 115/2015 nu reglementează posibilitate de a fi solicitată renumărarea voturilor, altfel decât în condiţiile art. 95 din legea menţionată. Sursa citată precizează că BEC a admis cererea de renumărare a voturilor în Sectorul 5 „pe baza unei majorităţi conjuncturale, din partea formaţiunilor politice”.
 
Astfel, BEM cere BEC să soluţioneze o contestaţia depusă de către preşedintele biroului electoral Sector 5, locţiitorul şi de către reprezentantul Partidului Puterii Umaniste, la decizia BEC prin care a fost admisă solicitarea renumărării voturilor în acest sector.
 
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a anunţat că partidul a depus o plângere la Parchetul General privind procesul electoral din Sectorul 1, iar Daniel Tudorache a solicitat Biroului Electoral Central anularea alegerilor din acest sector. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Ionel Marcu
1.10.2020, 20:09:32

De așteptat dar a durat cam mult, i-a lăsat câteva zile pe cei de la canalele puturoase ale PSD, Antenna3 și Ghiță tv să prostească lumea. Mă rog, să prostească proștii, că ăia se uită la așa ceva!

+14 (20 voturi)
Ludwig
1.10.2020, 20:09:50

O sincera placuta suedeza pentru psd....

+6 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
1.10.2020, 20:11:37

Comentariu considerat abuziv.

Lamuritorul
1.10.2020, 20:19:48

Auziti, daca Biroul Electoral Central a respins din nou solicitarea PSD de a fi anulate alegerile din Sectorul 1, (News.ro), SA USUIE CAREVA PLEAVA AIA CARE SPRIJINA HOTII SI STA PRIN FATA BES1. NU CRED CA I-AM VAZUT STAND SI LA OUG13. HAI, VALEA, CAZUL S-A SOLUTIONAT, DEMOCRATIC, DE INSTITUTII, BAAA NESIMTITILOR! CREDETI CA CELOR CINSTITI NE CONVIN MIZERIILE EMISE DE GLOATA PISDISTA DIN OGRADA DE CONTURI? Dar, inghitim galusca si VEDEM PE CINE O SA VOTAM INCAT SA NU MAI VEDEM POLITRUCI COMUNISTI PRIN INSTANTELE ESENTIALE LA 30 DE ANI DE LA REVOLUTIE.

+2 (8 voturi)
Lamuritorul
1.10.2020, 20:21:49

...OGRADA CURAT CONSTITUTIONALA...

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările