Politică

articolul anterior articolul urmator

Biserici, lepădaţi-vă de politică!

80
5 Nov 2016 12:53:38
Horia Blidaru
”Sunt dispuse Patriarhia ortodoxă şi capetele celorlalte culte să se 
prăvălească în bezna de sorginte medievală şi să adâncească iresponsabil
 falii într-o societate aflată în echilibru precar?”
”Sunt dispuse Patriarhia ortodoxă şi capetele celorlalte culte să se prăvălească în bezna de sorginte medievală şi să adâncească iresponsabil falii într-o societate aflată în echilibru precar?”

În locul unei analize a deceniului post-aderare irosit până la ratarea  startului european al României, spaţiul public e poluat, în prag de alegeri, de false priorităţi: definirea familiei şi heirupismul unionist. Nimic despre sărăcia familiei tradiţionale şi despre lipsa de perspectivă a traiului decent în propria ţară. În criză de soluţii, se recurge la diversiuni, cu suportul cultelor dedulcite la păcatele politicianismului.

Iniţiativa legislativă pentru organizarea, odată cu scrutinul parlamentar, a referendumului de revizuire a Constituţiei reprezintă, deocamdată, punctul culminant al încercărilor de deturnare a dezbaterii politice. Chiar dacă liderii principalelor două partide au dezavuat ideea (nu cumva doar formal?), riscul persistă, dacă avem în vedere că, marţi, Comisia Juridică din Senat a adoptat cu unanimitate de voturi raportul de admitere a iniţiativei. Semn că marile partide sunt dispuse la orice pentru nişte voturi în plus.

În aceste zile, electoralismul dăunează grav raţiunii şi, din păcate, biserica speră să tragă foloase dintr-un asemenea demers parazitar al confruntării pentru viitorul parlament.

Motivul a fost explicit formulat, încă din martie, de preşedintele Coaliţiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu, fost deputat ţărănist: ar fi mai uşor de îndeplinit condiţia prezenţei la vot a cel puţin 30% din corpul electoral”. Iată de unde falsa urgenţă a asocierii celor două tipuri de consultare la urne. În realitate, nimic nu justifică presiunea impunerii în prim-planul agendei publice a acestei teme, în condiţiile în care art. 271 din Codul Civil reglementează explicit: Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora”.

De aceea, ar fi spre credibilitatea ineditei coaliţii interconfesionale să facă un pas înapoi în acest moment. De asemenea, ar fi în beneficiul general ca aceste culte să-şi dea mâna şi în proiecte de real impact social, răspunzând nevoilor stringente ale enoriaşilor. Ar fi un acord conform cu misiunea bisericii, cu rolul ei în secolul nostru şi un semn că ortodocşii, catolicii, greco-catolicii, penticostalii şi baptiştii pot conlucra efectiv, nu doar la nivelul unei iniţiative simbolice. Ar fi o colaborare binevenită, după o îndelungată perioadă de tensiuni inter-religioase, cauzate de porniri condamnabil de lumeşti, precum prozelitismul şi disputele privind retrocedările.

Politicienii pot da sau nu socoteală, în funcţie de gradul de maturitate a alegătorilor, pentru instrumentarea demagogică a unor teme sensibile. Dar biserica?

Vedem la Chişinău cât de jos poate fi coborâtă disputa politică, în conivenţă cu fanatismul religios.

Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu ba că ar aparţine minorităţilor sexuale, ba că ar fi responsabilă de 400 de sinucideri ori tentative de suicid în rândul elevilor, în perioada în care a fost ministru al Educaţiei, ba că s-ar fi înţeles cu Merkel să primească, dacă ajunge preşedinte, 30.000 de refugiaţi musulmani în Republica Moldova. Candidatul comunist e susţinut vehement de episcopul de Bălţi, subordonat Patriarhiei Moscovei, episcop care i-a avertizat pe votanţii în turul doi, din 13 noiembrie, că alegerea va fi între un creştin şi un necreştin, între un patriot şi un nepatriot”. Numind-o pe Maia Sandu un bob sterp”, pentru că nu are copii, individul a sugerat că aceasta ar urma, în caz de victorie, să închidă biserici.

Acest delir obscurantist trebuie să fie un avertisment nu doar pentru partidele, ci şi pentru confesiunile din dreapta Prutului. Sunt dispuse Patriarhia ortodoxă şi capetele celorlalte culte să se prăvălească în bezna de sorginte medievală şi să adâncească iresponsabil falii într-o societate aflată în echilibru precar?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

80 Comentarii

Radu Mircea
5.11.2016, 13:08:02

# N-o sa vedeti referendum concomitent cu alegerile domnule Horia . Deja Dragnea a tras semnalul de alarma . Asta ar mai lipsi sa sara prezenta la vot de 40-45 % . Se duce dracu toata planificarea . Interesul tuturor partidelor este sa voteze doar bazinele fiecaruia . La o prezenta masiva pentru referendum poti sa stii unde scapa boul analfabet stampila si avem surprize ???

+12 (24 voturi)
Paun Al
5.11.2016, 13:20:12

Mai intai ar trebui sa se lepede de ...mamona , de satana .... Ca sa se lepede de politica , ierarhiile bisericilor ... ar trebui sa slujeasca unui singur stapan ,lui Dumnezeu ... sa aiba un singur scop , evolutia spirituala , iubirea de aproape , smerenia .. Acum ierarhii bisericilor slujesc banului , Cezarului si mai ales ... lor insilor .. Ca orice paraziti , se adapteaza la "gazda " pe care poate sa o mulga ... pe youtube "Liviu Dragnea primeste Ordinul Sfintii Martiri Brancoveni"

+13 (19 voturi)
Paun Al
5.11.2016, 13:22:27

Tot pe youtube "Preafericitul Daniel: Dai un ban, dar cumperi ceva frumos!" Si nu este vorba de iubire de apropape ...

+9 (15 voturi)
miron miron
5.11.2016, 15:23:06

Am vazut la televizor mesajul inaltilor peralati din Republica Moldova cat si acuzatiile la adresa candidatei Maia Sandu. Nu stiu cum poate niste oameni cu carte, care spun ca au frica lui Dumnezeu, sa se poarte atat de lamentabil, sub orice demnitate, au coborat mai jos de mojicie. Nu poti sa invinuiesti un om daca nu ai probe, nu poti sa cobori onoarea unei femei numai in urma unor socorneli. Asta au facut acesti prelati, nu stiu cum nu le crapa obrazul de rusine. Ma dezgusta aceste Satane imbracati in sutane, care pentru niste arginti, se vand rusilor, se vand Moscovei.

+7 (17 voturi)
Stefan din nord
5.11.2016, 16:27:17

Ce poate fi mai primitiv decat un ortodox de sorginte bolsevica asa cum este episcopul din Balti ? Si la fel sunt si cei ce se uita in gura lui si ii urmeaza indemnul de politruc in slujba Moscovei .

+2 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (80)