PNL renunţă la mitingul de la Parlament din ziua moţiunii de cenzură. Blaga: Ne aşteptam la incidente. PSD se manifestă ca în 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură, au fost programate două mitinguri în zona Palatului Parlamentului, ale PNL şi PSD. Vasile Blaga, copreşedintele PNL, a anunţat că PNL a decis să nu mai organizeze mitingul în aceeaşi zi cu PSD pentru a evita posibilele evenimente.

UPDATE Vasile Blaga, după şedinţa conducerii PNL: Am luat o serie de decizii. Încă de vinerea trecută, la ora 10.30, PNL a depus la Primărie o cerere pentru a realiza un lanţ uman în ziua în care se votează moţiunea de cenzută. Lucrurile au decurs normal. S-a aprobat acţiunea respectivă. După-amiază, surpriză, PSD a propus o contra-manifestaţie în acelaşi loc şi aceeaşi oră. Primarul General a aprobat. La propunerea preşedintelui Mircea Ionescu Quintus, am decis să nu fim parte la nişte manifestări care să aducă aminte de luna iulie 1990. Nu am dori ca un român săă aibă de suferit. Am decis ca în cursul lunii iunie vom organiza un miting mare în Bucureşti, rugând PSD să nu mai vină atunci cu o contra-manifestaţie.

Este vorba despre modul în care gândeşte Ponta şi PSD să se manifeste, exact ca în 1990. Nu dăm niciun pas înapoi. Domnul Ponta ne ameninţa cu plângere la Parchet dacă ne trece prin cap să facem mitinguri. Nu ne sperie, dar nu ne dorim să fie incidente şi la asta ne aşteptam din toate informaţiile pe care le avem.

UPDATE Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, înainte de şedinţa PNL: Nu au alt motiv de a crea situaţii neplăcute. Am primit autorizaţie. Din păcate, deşi am depus solicitare, iar PSD la două zile, noi am primit un perimetru nu foarte trăgător. PSD a primit toată zona de intrare. Este în ADN-ul PSD să bage pumnul în gura Opoziţiei. Apelul meu rămâne aceleaşi: nu reprimaţi dreptul la adunare a unor oameni. Vor fi în jur de 10.000 de oameni.

Astfel, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură, liberalii vor face un lanţ uman pe latura dinspre Calea 13 Septembrie, în timp ce PSD ar urma să organizeze un miting pe celalată latură, respectiv pe trotuarul dinspre Parcul Izvor.

Moţiunea de cenzură depusă de PNL, intitulată „Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!“, a fost citită luni în plenul Parlamentului, dezbaterea şi votul asupra moţiunii urmând să aibă loc vineri.

Vasile Blaga a declarat marţi seară, la Gândul Live, că PNL a depus la Primăria Generală a Capitalei, cu cinci zile înainte, cererea pentru a face un lanţ uman în jurul Parlamentului, în ziua discutării moţiunii, vineri, începând cu ora 10.00.

„Astăzi (marţi – n.r.), surpriză la Primăria Generală a Capitalei: două mitinguri, au venit şi pesediştii. Şi atunci apucă-te şi împarte în două cercul din jurul Parlamentului, pe partea dinspre Academie cei care ne susţin pe noi şi proiectul nostru, pe partea cealaltă ei. Incredibil. Spre Parcul Izvor, PSD-ul, aşa a zis domnul Oprescu, şi noi pe partea cealaltă. Ăsta este Victor Ponta. (...) Pe de o parte ne ameninţă, să încerce să-i timoreze pe cei mai slabi de înger, pe de altă parte îşi trimite trupele să facă o contramanifestaţie“, a susţinut liderul liberal, la Gândul Live.

Blaga a adăugat că liberalii „se aşteaptă la provocări“.

„Vom avea propiii noştri oameni de ordine, le-am transmis colegilor să nu riposteze în niciun fel, pentru că vor încerca să ducă la îndeplinire visul domnului Ponta, bătaie în stradă şi alte lucruri de genul ăsta. (...) Ne aşteptăm la provocări“, a mai susţinut el.

De asemenea, Vasile Blaga a menţionat că PNL intenţionează să organizeze şi pichetarea prefecturilor din ţară, pe tema moţiunii de cenzură. „Sperăm să obţinem în toată ţara autorizaţiile necesare“, a precizat el.

Rovana Plumb, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, afirma duminică, în conferinţă de presă, că PSD nu intenţionează să organizeze contraproteste la acţiunile anunţate de PNL ca reacţie la refuzul lui Ponta de a demisiona.

Blaga a mai spus că, uitându-se la „matematica parlamentară“, ar spune că nu sunt şanse foarte mari ca moţiunea de cenzură să treacă, dar, pe de altă parte, se bazează „pe buna-credinţă faţă de propriul electorat a unora de la PSD şi UNPR“.

„Dacă ne uităm la matematica parlamentară, aş spune că nu sunt şanse foarte mari, dar, pe de altă parte, totuşi, încă ne bazăm pe buna-cuviinţă şi mai ales pe buna-credinţă faţă de propriul electorat a unora de la PSD şi UNPR. Şi avem de partea noastră partidul domnului Geoană, cu câţi parlamentari are, domnul Fenechiu a semnat cu grupul său moţiunea, am văzut astăzi poziţia nuanţată a UDMR, care a spus că îşi lasă colegii să voteze conform propriei conştiinţe. O să vedem“, a spus Blaga, la Gândul Live.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite