Politică

articolul anterior articolul urmator

Blatul ca regulă fundamentală de organizare şi funcţionare a Parlamentului României

24
20 Feb 2020 07:51:15
Mircea Morariu

Vreme de trei zile parlamentarii le-au oferit românilor unul dintre cele mai jalnice spectacole din existenţa post-decembristă a unui organism ce ar trebui să reprezinte însăşi esenţa democraţiei.

E vorba despre audierea în aşa-numitele comisii de specialitate a celor propuşi de conducerea PNL să facă parte din viitorul guvern Orban 2.

O seamă de televiziuni online au profitat la maximum de lipsa de moralitate a celor care au nevoie de tot felul de declaraţii şi pronunciamente spre a-şi reafirma onoarea de a cărei existenţă sunt foarte puţin convinşi ei înşişi şi au transmis live ceea ce s-a petrecut în respectivele Comisii. Şi alte posturi de televiziune ne-au oferit cu maximă generozitate în emisiunile lor informative secvenţe de la audierile în cauză. Am avut parte de divertisment în toată regula. Clovnerie livrată gratis la tot natul. Mai mult ca sigur că dacă s-ar fi tăiat bilete, s-ar fi făcut coadă la respectivul spectacol şi uite aşa aleşii neamului ar fi putut să dovedească cu şi mai multe argumente  că îşi merită cu vârf şi îndesat toţi banii.  

Preţ de trei zile, inşi bine ghiftuiţi (înainte de a începe audierile, parlamentarii au trecut, mai mult ca sigur, grijulii fiind cu propria lor persoană,  pe la restaurantul stabilimentului şi s-au furajat temeinic că doar nu degeaba beneficiază ei şi acolo de preţuri speciale) s-au străduit să dovedească că principala regulă de funcţionare a instituţiei de la care îşi iau indemnizaţia şi suma forfetară şi care, de la un moment dat încolo, le va da şi pensie specială, este blatul. Aşa după cum am afirmat deja în câteva editoriale anterioare habar nu am dacă e adevărat sau nu că peneliştii au bătut palma cu pesediştii în vederea organizării alegerilor anticipate, deşi după cum au evoluat ieri lucrurile numai despre blat nu poate fi vorba, dar după cele întâmplate la începutul săptămânii nu am nici cea mai mică îndoială  că useriştii s-au înfrăţit ruşinos în cuget, fapte şi simţiri cu pesediştii. Şi asta cu speranţa că vor mai putea reduce din dimensiunea  dezastrului care îi aşteaptă la viitoarele alegeri. Indiferent cum vor fi ele, la termen sau anticipate.

Ceea ce s-a întâmplat în ziua de 26 mai 2019, atunci când au avut loc alegerile pentru europarlamentare, este demult istorie. Istorie e şi entuziasmul românilor pentru alternativa politică USR-PLUS. În pofida mascaradei la capătul căreia zice-se că s-ar fi stabilit esenţa doctrinară, sus-menţionata alianţă se dovedeşte constant şi parcă chiar încăpăţânat incapabilă să formuleze o ofertă electorală clară. Despre coerenţă nici măcar nu poate fi vorba. Greşelile în cascadă şi din ce în ce mai grave comise de respectiva alianţă din ziua de glorie a europarlamentarelor încoace, alinturile, vorbele de clacă, gândirile şi răzgândirile  de duduie răsfăţată ale domnului Dan Barna au un preţ, iar nota de plată va veni cu siguranţă la proxima consultare a voinţei electoratului.  Ca să o facă mai puţin pipărată parlamentarii USR au uitat de orice regulă elementară de bună conduită politică şi i-au atacat în ultimele trei zile cât mai mişeleşte şi mai josnic posibil pe candidaţii PNL la fotoliile de miniştri. Clovnerii de cel mai desăvârşit prost gust, dar şi ticăloşii în lege au produs în văzul lumii domnii Mihai Goţiu (acesta a înregistrat şi performanţa de a nu fi adormit în sală, aşa cum ştim că îi este obiceiul), Cristian Zainea, Claudiu Năsui, Allen Coliban. Fără însă ca nici unul dintre aceşti imberbi politic să poată să o egaleze la capitol spectacol de prost gust şi tupeu de ţaţă pe doamna Cosette Chichirău. Prin comparaţie cu care doamnele Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Zoană, Lavinia Craioveanu sau Claudia Ţapardel (aseară, la Digi 24, aceasta din urmă a fost în mare formă) sunt adevărate domnişoare de pension. Până şi Ana-Maria Prodan are motive să o invidieze pe noua Chiriţoaică.

Să fiu bine înţeles. Nu îmi este defel pe plac  circul politic la care se dedă PNL de dragul unor ipotetice anticipate şi al unor prezumate astronomice scoruri electorale ce i-ar permite să guverneze preţ de patru ani în pace. Nu-mi place deloc nici setea de putere absolută  a liberalilor. Dar de aici până a accepta că USR-PLUS este în stare să urce de dragul unor ieftine succese de etapă în barca pesediştilor, să facă blat cu aceştia, să ignore dorinţa acelor români care mai speră că ar mai fi posibilă o unitate măcar de acţiune a partidelor care până mai deunăzi se pronunţau a fi anti-PSD este cale lungă. Alianţa USR- PLUS dă regretabile semne a fi parcurs-o aproape în totalitate.  Sunt chiar indicii că mai are foarte puţin până la linia de finish.

Tare mi-e teamă însă că acest finişh coincide cu spaţiul unui exitus politic.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Vanatorul/d.c.
20.02.2020, 09:05:34

Deci, sa recapitulam.. Iohannis si restul cocalarilor si smenarilor care-si spun ”liberali”, sprijiniti de Noua Securitate si de ”acoperitii” acesteia din partidele parlamentare, au ajuns ILEGITIM ”sa guverneze si ei ceva”, insa imediat si-au ”supralicitat” situatia conjuncturala, si-au facut calcule aflati intr-o profunda starea ”etilica” dată de betia puterii oferita ce cele 3 luni de guvernare, au ”blufat” cu tupeu fanfaronard crezand ca-i sperie cu gargaristica lor isterizata pe mafiotii boschetului cu trei trandafiri, au incercat apoi sa dreaga busuiocul propriilor lor imposturi, istericale propagandistice si neputinte habarniste pe ultima 100 de metri cu cele 25 de OUG date noaptea (exact ca niste impostori habarnisti panicati si intrati in criza de timp), mafiotii pesedisti si aliatii lor le-au tras-o in freza cu motiunea de cenzura, iar acum Iohannis si restul cocalarilor care-si spun ”liberali” si ”savatorii natunii”au ajuns din nou la mila mafiotilor pesedisti si la mana unor borfasi politici ca Ponta si Kelemen Hunor..! Puterea de decizie nu mai sta acum nici la mana lui Iohannis, si nici in cea a guvernului interimar condus de mascariciul politic Ludovic Orban, ci EXCLUSIV in mana majoritati parlamentare si a CC..! Practic, s-a intamplat ca in..poker..! Iohannis si restul gastii lui de fripturisti si neo-securisti pe post consilieri, au deschis pe ”neve” si au jucat la cacialma..! Ăilalti, jucatori de la masa, mafiotii pesedisti, s-au prins si au plusat, iar Iohannis si cocălarimea lui a pierdut potul, fara ca macar sa vada cartile pesedistilor..! Ei bine, dupa toate astea, daca ii asculti pe publicistii taberei iohannist-securistice (”mascati” in ”independeti”) vinovati de toate gafele , calculele politice gresite si mânariile perdante la care s-au dedat mafiotii limberalo-iohanisto-securistici sunt..cei de la..USR-PLUS..!:)) Aleluia..!:) Gata, i-am scos basma curata pe Iohannis si restul gastii liberale..!:)) De tot râsul e si alta chetie..Tot dupa spusele acestor publicisti iohannisto-securistici mascati in ”independenti”, cei de la USR-PLUS sunt vinobati si de faptul ca cocalarii plantati de Iohannis in guvernul Orban ca s-o faca ministri au gafat si debitat de-a imbecilitati in comisii parlamentare de ziceai ca-s mascarici profesionisti..! Concluzia..? Publicistii respectivi au caderi de memorie..! Asa se explica ca au uitat de Basescu..! Altfel puneau in carca lui toate cauzele ”nefericirii” mafiei liberal-securistice, asa cum au procedat ani intregi, pana mai deunazi..! :))

+1 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
20.02.2020, 09:35:20

Multi dintre noi, ma refer cei care ne place sa ne credem educati, inteligenti, europeni in gandire, comportament si practica democratica, traim (pe buna dreptate_, un puternic sentiment de..”antipesedism”. E ok..! Stim cu totii cat rau au facut Romaniei si romanilor mafiotii pesedisti...! Intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem insa, si sa ne raspundem privindu-ne in oglinda, e urmatoarea: cu ce suntem mai breji ca pesedestii, nazistii sau fascistii, daca in numele acestui sentiment suntem gata sa ..ignoram legile scrise si nescrise ale democratiei si chiar sa renuntam la ea, suntem gata sa sfidam litera si SPIRItUL Constitutiei, sa ne ploconim la birocratii corupti de la Bruxelles (care si-asa ne trateaza ca pe-o colonie africană) toate astea numai ca sa nu-i mai vedem pe pesedisti la guvernarea obtinuta de ei in urma rezultatelor unor alegeri democratice si corecte, de nimeni constestate..? In plus suntem dispusi sa mai si incercam pe toate caile (inclusiv pe cele ale minciunii, ale instigarii la ura, ale instigarii la lupte stradale fratricide si ale manipularii abjecte, total paralele cu adevarul sau realitatea), sa punem la guvernare in locul mafiotilor pesedisti tot pe niste mafioti, cu nimic mai buni decat pesedistii , in speta pe fostii lor tovarasii de devalizari si manarii legislative, penelistii..! Cu ce suntem mai breji decat pesedistii, comunistii, nazistii, fascistii, daca facem toate astea..?

+1 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
20.02.2020, 09:36:59

”ma refer cei cărora ne place sa ne credem”

0 (2 voturi)
Mircea B.
20.02.2020, 10:17:55

Domnu' Morariu, tot cu ochii după Goțiu. De și-ar fi mutat privirea un pic mai la stânga l-ar fi văzut pe tânărul liberal Pavel Popescu revărsând de ...hiperactivitate : https://www.banatulmeu.ro/grea-viata-de-parlamentar-liberalul-pavel-popescu-doarme-linistit-la-audierea-ministrului-muncii/

+1 (1 vot)
eu doar constat
20.02.2020, 09:57:24

In orice alta tara civilizata intelegerile din politica se numesc compromisuri. Compromisul este mijlocul prin care politicienii isi realizeaza obiectivele, atunci cand nu o pot face singuri si presupune intotdeauna cedarea la anumite pretentii, considerate de importanta secundara, pentru atingerea celor de importanta primara sau prioritara. Nu stiu daca e asa, dar se spune ca Churchill ar fi spus ca "Politica este arta de a face compromisuri". La noi, unde nu exista spirit adevarat de politicieni, ci doar ura si sete de distrugere a adversarului politic, compromisul devine blat. Dar prentru a putea face compromisuri trebuie sa lasi intotdeauna loc de buna ziua. Cu ura nu se poate!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (24)