Blocul ACUM, în corzi. De la pierderea Chişinăului la „ruperea” alianţei cu socialiştii lui Dodon

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele R.Moldova, Igor Dodon şi premierul Maia Sandu          Sursa Foto: Agora.md
Preşedintele R.Moldova, Igor Dodon şi premierul Maia Sandu          Sursa Foto: Agora.md

Alianţa formată din Blocul ACUM şi PSRM, care asigură guvernarea la Chişinău, este în pragul disoluţiei, deşi anumite medii diplomatice de peste Prut susţin că aceasta va continua, chiar dacă Igor Dodon şi socialiştii pro-putinişti vor să numească un „procuror general al R.Moldova” pe placul lor, şi nu în baza unor criterii obiective stabilite de ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, şi premierul Maia Sandu.

În pofida medierii ambasadorilor occidentali din aceste zile, situaţia este extrem de dificilă pentru guvernul Maiei Sandu, iar continuitatea alianţei cu PSRM devine aproape imposibilă.

Pierderea alegerilor locale pentru primăria Chişinăului de către pro-europeanul Andrei Năstase în faţa socialistului pro-putinist Ion Ceban a fost liantul imagologic care i-a întărit şi mai mult convingerea lui Dodon că trebuie să acapareze întreg statul moldav prin oamenii săi, având în faţă modelul „patronului său” oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. În momentul de faţă, şeful statului moldav nu mai are nici un motiv să joace la dublu, în culori pro-europene, când ora exactă se dă de la Kremlin.

Pe de altă parte, chestiunea banilor comunitari pentru reforme şi anti-corupţie a devenit pentru pro-putiniştii de la Chişinău „o formă fără fond”, în contextul în care Vladimir Putin le-a pus pe masă o ofertă clară care nu mai poate fi renegociată. Apropo, Dodon controlează Armata, Serviciile şi îi mai lipseşte perla coroanei: Justiţia.

Putin a reuşit o mare victorie în Balcani prin introducerea Serbiei în cadrul Uniunii Euroasiatice, profitând de indecizia şi lentoarea UE. La Chişinău, lucrurile sunt clare şi mult mai uşoare decât la Belgrad: în pofida păstrării unei tente de europenism, partida a fost câştigat de oamenii lui Putin. Ce ar mai putea să facă România?

Pentru moment, nimic, doar să construiască o strategie şi să taie din banii pe care îi pompează statul român anumitor reţele subterane, în numele unui aşa-zis „românism de cumetrie”. Domnul premier Orban a luat o decizie înţeleaptă când a decis să organizeze în subordinea sa un „Departament pentru Basarabia”. Marea problemă: cine se va ocupa de acesta? Pile pe algoritm politic şi oameni controlaţi de anumite servicii? Pentru că dacă va fi aşa, vom pierde definitiv R.Moldova.

Întorcându-ne la Chişinău, Igor Dodon şi socialiştii săi sunt decişi ca mâine să tranşeze viitorul Guvernului Sandu şi să supraliciteze o negociere tipică vremurilor „de democraţie populară” şi să-l impună pe procurorul care să le garanteze că nu le va umbla la dosare. Apropo, sunt foarte puţini politicieni din R.Moldova care nu au fost mânjiţi de banii furaţi de la BEM, în ceea ce s-a numit „furtul miliardului”. Şi Dodon ştie şi el mai bine acest lucru.

„Poziţia mea personală, poziţia PSRM, noi vrem să păstrăm această majoritate parlamentară, acest Guvern, pentru că considerăm că este o şansă pentru RM. În acelaşi timp, colegii socialişti categoric nu acceptă iniţiative care contravin Constituţiei, în opinia lor, dar şi acelor înţelegeri care au fost semnate între socialişti şi Blocul ACUM. Socialiştii şi Blocul ACUM au semnat, inclusiv eu, un acord în septembrie, în care e scris foarte clar care e procedura de desemnare a candidaţilor pentru diferite funcţii. Noi susţinem reforma justiţiei, reforma procuraturii, dar atunci cînd se încearcă să se subordoneze politic unei persoane, unui lider de partid, funcţii importante în stat cred că lucrul acesta nu este tocmai bun”, a declarat Igor Dodon, scrie unimedia.md.

Potrivit acestuia, va purta discuţii separate vineri în plenul moldav cu aleşii din fracţiunile PSRM, PAS şi PPDA, iar până la orele 15.00 se va ajunge la o decizie comună.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite