Bloomberg: SUA s-au distanţat de intervenţia avocatului lui Trump în politica româneacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite s-au distanţat de o intervenţie neaşteptată în politica românească a avocatului preşedintelui Donald Trump, care a susţinut controversatele acţiuni guvernamentale ce au generat  proteste de masă în ţăra est europeană, scrie agenţia Bloomberg.

Rudy Giuliani, care nu are un rol oficial în politica externă americană, i-a scris preşedintelui Klaus Iohannis, săptămâna trecută, spunând că eforturile anti-corupţie sunt excesive şi  recomandâmd amnistia celor condamnaţi . 

Revocarea forţată de guvern,  în iulie, a procurorului şef anti-corupţie,  a atras critici din partea SUA şi UE, şi a dus la ieşiera în stradă a peste 100.000 de oameni, luna aceasta, subliniază Bloomberg. 

Ambasada SUA la Bucureşti a refuzat, marţi, să comenteze ceea ce a numit "opiniile sau concluziile cetăţenilor particulari americani ". Reprezentanţa diploatică a SUA a făcut referire la o declaraţie din iunie făcută alături de ţări precum Franţa şi Germania, care îndemna România "să evite schimbările care ar slăbi domnia legii sau capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi a corupţiei“.

Administraţia Trump şi-a îmbunătăţit relaţiile cu state din Europa de Est care sunt în conflict cu UE şi care aplică un model illiberal de guvernare. După modelul Trump, guvernul de la Bucureşti a anunţat că doreşte să transfere ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, deşi ideea a fost respinsă de preşedintele Iohannis. Acesta se opune schimbărilor legislative susţinute de guvern care slăbesc sancţionarea funcţionarilor corupţi.

De unele dintre politicile sugerate de Giuliani ar beneficia în mod direct de liderul de facto al României, şeful partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, care are două condamnări penale care îl împiedică să preia funcţia de prim-ministru. Dragnea a susţinut, luni, pe Facebook, remarcile lui Giuliani, reînnoind, de asemenea, atacurile a adresa lui Iohannis, mai scrie Bloomberg.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite