Politică

articolul anterior articolul urmator

Boala lui Ponta: guvernare prin minciună

100
17 Jan 2013 14:23:16
Grigore Cartianu

Dacă minciunile demnitarilor ar fi incriminate penal, Victor Ponta ar sta în puşcărie tot restul vieţii şi o bună parte din Viaţa de Apoi.

Ieri dimineaţă, în şedinţa de Guvern, celebrul mitoman a zis aşa: „Cea mai mare cantitate de demagogie s-a strâns la zona de educaţie. Demagogie există în toate domeniile. Nu mi s-a părut nimic mai penibil decât apelul disperat al doamnei Turcan şi al domnului Preda de la PDL, care m-au rugat să îndrept ticăloşia groaznică, oribilitatea, de a cere educatoarelor şi învăţătoarelor să facă studii superioare. De ce spun asta? Pentru că sunt total de acord cu doamna şi cu domnul de la PDL, având în vedere că această odioşenie este prevăzută în Articolul 247 din Legea Educaţiei, a domnului Funeriu, adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului. Faptul că doi lideri marcanţi ai PDL îmi cer să îndrept ticăloşia făcută de Guvernul PDL şi de domnul Funeriu este exact ceea ce-mi doresc“.

Că Ponta vrea să se răfuiască în şedinţa de Guvern cu Raluca Turcan, cu Cezar Preda sau cu orice altcineva, de la PDL sau de la oricare alt partid, să-i fie de bine. Dar a transforma şedinţa de Guvern în Olimpiada minciunilor, răspândite prin TV la nivelul întregii ţări, este o coţcărie care nu poate fi acceptată.

În realitate, iată cum stau lucrurile. Articolul 247 din Legea 1/2011 (Legea educaţiei naţionale) enumeră şi explicitează funcţiile didactice, neavând vreo legătură cu ce spune Ponta. Este prima minciună (din acest caz, evident) a iresponsabilului vesel. Dar haideţi să fim îngăduitori şi să nu-i spunem minciună, ci greşeală sau neatenţie. Poate că n-a vrut să zică Articolul 247, ci 248. Căci, da, Articolul 248 chiar se ocupă de problema invocată de Ponta. Numai că nu aşa cum o prezintă acesta. La alineatul 3, legea prevede: „Cadrele didactice care ocupă funcţii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, învăţători/învăţătoare, maistru-instructor, antrenor şi care au dobândit formal, nonformal sau informal competenţe profesionale până la intrarea în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc condiţia pentru ocuparea funcţiei didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, profesor pentru învăţământul primar, respectiv, profesor antrenor, în baza unei metodologii de recunoaştere şi echivalare elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului“.

Carevasăzică, Legea Funeriu nu prevede obligativitatea educatorilor şi a învăţătorilor de a absolvi o facultate! Ştefan Vlaston, specialist în Educaţie, explică: „Era suficientă o metodologie, aprobată prin Ordin de Ministru, pentru ca situaţia acestor cadre didactice să intre în normal. În locul metodologiei de echivalare, doamna Andronescu alege să pună în Ordonanţa de Urgenţă dată în ultimele zile de mandat:

Articolul VI - Educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă“.

Aşadar, obligativitatea învăţătorilor şi a educatorilor de a avea studii superioare nu a fost introdusă de Guvernul Boc prin Legea Funeriu, ci de Guvernul Ponta prin Ordonanţa Andronescu! Evident că măsura este scandaloasă, întrucât înalţă o ştachetă exagerată pentru două categorii didactice: educatorii şi învăţătorii (studiile superioare fiind obligatorii de la profesor în sus). Aberanta prevedere pune în dificultate zeci de mii de educatori şi învăţători, dintre care unii au experienţa a 20-30 de ani de activitate, iar alţii se află în pragul pensionării.

Lui Victor Ponta nu i s-a părut suficient să producă această anomalie legislativă (inatacabilă la Curtea Constituţională, întrucât acelaşi Ponta a anihilat şi instituţia Avocatului Poporului), în spatele căreia putem bănui grija de a aduce „fabricilor de diplome“ încă vreo câteva zeci de mii de plătitori de taxe. Liderul PSD trece şi la nivelul 2 al ticăloşiei: minciuna. Tactica e deja clasică: sub lozinca “trebuie să îndreptăm noi ce a stricat regimul Băsescu”, Ponta face câte-o boacănă şi apoi se laudă că va repara ceea ce, de fapt, el însuşi a stricat!

Întrebarea e: dacă tot a luat o decizie prin Ordonanţă de Urgenţă, de ce nu şi-o asumă? Dacă face o porcărie, de ce ţine morţiş s-o arunce în cârca altora? Cât crede oare Ponta că mai ţine această tactică laşă?

Prostii au mai făcut şi alţi prim-miniştri, dar niciunul – până acum – care să nu-şi asume niciuna din propriile decizii proaste sau nepopulare. Atâta lipsă de bărbăţie, dublată de corul de minciuni care să acopere dandanaua, este o premieră chiar şi pentru şchioapa noastră democraţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

petronel
17.01.2013, 14:45:16

Eu as zice Minciunile lui Ponta ne-au imbolnavit si nu cred ca Nicolaescu ,ministrul sanatatii,va veni cu vreun antidot atat timp cat preocuparile "mnealui sunt legate de banii luati de la spitalele particulare si aruncati la cele de stat,acolo unde ,daca mergi cu simtome de gripa iesi burdusit de boala si din pacate pe targa.Mai mult de/atat ,mai grav platindu-ti boala cu bani grei,bani dati ca spaga incepand de la intrare acelui mana intinsa,celebrul paznic, care te lasa sa intri contra unor leuti,noi desigur ,dupa care jumuleala continua cu restul personalului si terminand cu acel doctor care de multe ori te si omoara cu zile.Deci si bolnav si cu banii luati sau dupa caz si mort si cu banii luati.

+12 (18 voturi)
Aurel Birsan
17.01.2013, 15:00:04

domnule cartianu,faptul ca ponta minte, pentru o parte a populatiei,cel putin partea constienta,nu mai este o noutate si cred ca nu mai este nici cel mai mare rau pe care l poate face.Sunt surprins si bulversat insa, de faptul ca pdl ul tace.....tace precum porcu n papusoi.Chiar daca este normal si laudabil faptul ca presa,in speta cartianu,arata opiniei publice adevarul,era absolut obligatoriu ca pdl ul, ca opozitie si factor implicat sa raspunda acestor marsavii.

+1 (3 voturi)
Scifi
17.01.2013, 15:06:22

Ok, avem aici exemplul clasic al unei minciuni gogonate care poate fi desfiintata foarte usor, lucru pe care il si face dl. Cartianu in cateva randuri. Problema e ca editorialul dlui Cartianu este citit de cati?, sa zicem 2000 de oameni. Pe cand la lansarea minciunii, doar pe Antena3, nu mai vorbesc de alte canale, au asistat sute de mii, poate milioane de oameni. Pai toti acei oameni vor ramane cu convingerea ferma ca dl. Ponta este un minunat, un mirific, un diafan profesionist, care repara cu marinimie si eficienta ticalosiile comise de "Basescu si ai lui". Si atunci, nu am eu dreptate cand spun ca boala cea mai daunatoare a societatii romanesti este manipularea cu televizorul, respectiv cu Antena3, manipulare care nu numai ca ii pune in fruntea tarii pe cei mai mari mafioti, dar duce la scindarea societatii, la deruta, la ura, la violenta?

+6 (8 voturi)
herr v.3.0
17.01.2013, 15:56:32

Scifi. Dreptate are si Cartianu, dreptate ai si tu. Numai ca guvernul Ponta chiar mai "repara" cate ceva stricat de "regimul" Basescu: bunioara reconstituie salariile bugetarilor sau si mai grozav, permite cresterea leului in raport cu euro. Poate pentru 2000 de oameni nu conteaza insa pentru majoritatea populatiei, da.

-5 (7 voturi)
petronel
17.01.2013, 16:13:02

bunioara repara cu un 5%la salariu si pensii si mareste impozite,taxe ,preturili la produse si tot ce misca,acum baga in sita si alege,vezi ce anume a reparat acest guvern incapabil condus de un prim ministru aerian din toate punctele de vedere,adica minus unul ,cel legat de raliu,dar tinand cont ca si aici s-a rasturnat cu masina ma face sa nu-i mai dau niciun capitol la care ar fi capabil.Aha,uitai sa-l laud la capitolul aparator al penalilor, singura calitate cu care este inzestrat.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările