Politică

articolul anterior articolul urmator

Boc: Nu m-am simţit niciodată spionat de SPP, nici măcar după incidentul din sala de sport. NATO şi ONU arată că e printre cele mai performante servicii din lume

17
8 Feb 2018 17:53:16
Autor: Sebastian Zachmann
Emil Boc. FOTO Eduard Enea
Emil Boc. FOTO Eduard Enea

Într-un interviu pentru „Adevărul“, fostul premier Emil Boc spune că nu s-a simţit niciodată „stânjenit, agresat sau filat“ de ofiţerii SPP, nici măcar în 2012, când a fost pozat dezbrăcat într-o sală de sport. Boc le cere miniştrilor PSD să lase orgoliile deoparte şi să colaboreze cu SPP, căci ofiţerii nu protejează doar demnitarii, ci şi „demnitatea funcţiei“. Cât despre relaţia cu generalul Pahonţu, Boc o cataloghează drept „fără cusur“.

Adevărul: Cât aţi fost premier, v-aţi simţit vreodată spionat de SPP?
Emil Boc: Eu cred că Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) din România este unul dintre cele mai performanate servicii de acest tip din Europa şi chiar din lume. Am două argumente în acest sens. În primul rând, rapoartele şi evaluările internaţionale pe care le-am văzut atunci când eram prim-ministru, atât din partea oficialilor NATO, cât şi din partea oficialilor ONU, cu privire la calitatea impecabilă a serviciilor de protecţie şi pază oferite de ofiţerii SPP, care erau luaţi ca etalon de încredere, de profesionalism şi de asumare în misiuni extrem de dificile în zone cu turbulenţe majore din NATO şi din juridicţia ONU. Al doilea argument: profesionalismul de care au dat dovadă în relaţia cu mine, cât timp am fost premier. N-am simţit niciodată niciun fel de ingerinţă, de depăşire a limitelor legale. Niciodată nu m-am simţit stânjenit, agresat sau filat de către SPP.

În 2012, au apărut acele fotografii cu dvs dezbrăcat în sala de fitnes. N-aţi simţit atunci a fost mâna unui ofiţer SPP?
Exclus. A fost decizia mea de a merge într-o sală de sport cu caracter public, fiind avertizat de SPP că există acest risc. Eu am cerut discreţie şi protecţie doar la distanţă, asumându-mi posibilitatea unui asemenea incident. A fost preţul transparenţei pe care am dorit să o am. Nici măcar atunci n-am suspectat vreo secundă complicitatea SPP, care, dimpotrivă, m-a avertizat că există un asemenea risc, pentru că ei nu pot controla fiecare cetăţean dintr-o sală de sport. Pot să se asigure că nu eşti atacat, dar nu poţi să se uite la fiecare om care îţi face o poză dintr-un colţ. Acest Serviciu, care se regăseşte în toate ţările democratice din lume, trebuie respectat. Are profesionişti pentru care alţii din lume s-ar bate să-i aibă. Ar fi păcat ca prin această ofensivă să-i decredibilizăm.

Cu generalul Pahonţu ce fel de relaţie aţi avut?
Am avut o relaţie instituţională corectă, o relaţie fără cusur. Ne-am văzut de foarte puţine ori, doar atunci când aveam misiuni în străinătate, sau la Palatul Victoria, pentru pregătirea unor detalii, când aveam vizite externe. N-am simţit niciodată nesiguranţă, n-am simţit niciodată că sunt spionat.

Liviu Dragnea a avut un ofiţer SPP, Adrian Mlădinoiu, pe care ulterior l-a făcut secretar de stat. Dvs. Ce relaţia aţi avut cu ofiţerul care v-a asigurat paza şi protecţia permanentă?
Eu am avut mai mulţi ofiţeri SPP la Palatul Victoria, apoi, după ce n-am mai fost premier, am beneficiat de pază, conform legii, încă doi ani la Cluj, unde am lucrat şţi cu ofiţeri din vechea echipă, ci cu alţii noi, care s-au comportat la fel de profesionist şi de elegant.

E o problemă de securitate naţională că toţi miniştrii, în frunte cu premierul Dăncilă, au renunţat la serviciile SPP?
E o problemă care trebuie tratată cu maximă seriozitate. Am un respect deosebit faţă de Jandarmerie, dar una-i una, alta-i alta. Jandarmeria are alte atribuţii într-un stat de drept, nu se ocupă cu paza demnitarilor. SPP nu te protejează numai pe tine, ca premier, ci protejează demnitatea statului român. Asta trebuie să se înţeleagă: SPP protejează demnitarul, dar şi demnitatea în sine a funcţiei. Funcţia îi obligă pe miniştri să aibă o relaţie instituţională cu SPP. Evident, dacă cineva a sesizat un abuz, să o facă transparent. Eu n-am avut nicio suspiciune de abuz în privinţa comportamentului ofiţerilor SPP în perioada în care am fost premier. Lumea trebuie să stea cu picioarele în apă rece, să lase orgoliile personale şi să vadă de sănătatea acestui serviciu, care este fundamnetal pentru democraţie şi pentru statul de drept. Am convingerea că se va reveni la normalitate după acestă perioadă de înfierbântare temporară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Victor Mirea
8.02.2018, 18:43:10

Marunt si la nume si la trup, aceasta pres de pres(edinte) nu poate fi spionat, ca au si sculele de spionaj mandria lor. Nici nu apare pe radar, nici microfoanele nu il deosebesc de greieri, iar de vazut nu merge, caci spionii nu au lupe in dotare, ca sa supraveghezi o cantitate neglijabila. Prin urmare, acest condei cu care opera Basescu (ce ironic, ca Emil Boc are tot atatea litere cat numele stapanului sau) nu are alt merit decat ca a fost suficient de incompetent ca noi sa fim aruncati prin ricoseu in mana PSD.

-1 (1 vot)
Mihai Giurgiuveanu
8.02.2018, 23:46:53

@Victor Manea, intre dumneata si fostul premier Emil Boc, cel marunt esti dumneata! Marunt la caracter! Inaltimea nu si-o alege omul, asa cum nu-si poate alege nici parintii. Este extrem de urat, de murdar chiar, sa faci ironii de prost gust pe seama domnului Boc, care a scos Romania din criza economica dura, in care au tarat-o hotiile FSN, PDSR, PSD si guvernarea iresponsabila a lui Tariceanu! Se pare ca nu intelegi pe ce lume ai trait si traiesti, daca consideri ca guvernarea Boc este cauza instalarii PSD la butoane. PSD, sub numele anterioare cunoscute, dar si sub numele actual, a fost mereu la guvernare, singur sau in combinatie cu alte partide! Cand a inceput sa se contureze criza economica, in care in final ne-a impins Tariceanu, PSD era impreuna cu PDL la guvernare. Vazand ca sunt necesare masuri de austeritate, PSD, cu lasitatea-i arhicunoscuta, a iesit in opozitie, ca sa poata vocifera de pe margini si sa isi adune puncte pentru viitoarea guvernare! Asa ca Emil Boc a fost lasat sa scoata singur castanele din foc. Si le-a scos, desi stia ca isi va atrage proteste, insulte, pierderea pozitiei! Dar cineva trebuia sa o faca! Daca Boc nu ar fi aplicat masurile de austeritate, apreciate si urmate si de alte state, de exemplu Spania, Romania ar fi intrat in incapacitate de plata! In loc de concedieri masive, s-a aplicat o masura mai putin dura, taierea TEMPORARA a salariilor bugetarilor. La plecarea de la guvernare, Emil Boc a lasat un fond de 5 milioane de euro pentru refacerea salariilor bugetarilor, suma pe care a impartit-o Victor Viorel, cu emfaza!! Daca ai sti istorie, ai rememora curbele de sacrificiu din timpul crizei din 1929, cand lefurile invatatorilor, preotilor si a altor categorii de bugetari au fost suspendate total, pe un an! Evident ca nemultumirea populatiei dezinformata si intaratata de antene si de vuvuzelele pesediste a ridicat la fileu mingea PSD, care s-a infipt la putere, pe termen lung! Lumea nu prea gandeste, un exemplu esti chiar dumneata! Repet, Emil Boc, asa marunt la statura, este un om mare, un om de caracter! Ar fi bine sa fie multi ca el!

+1 (1 vot)
m lupascu
8.02.2018, 19:47:17

- un militar nu are cum sa protejeze un cercetat penal, ar stirbi profesionalismul serviciului - doar bategarzii interlopilor ii pot proteja - guvernul criminal cu un condamnat penal si altii cercetati penal

+1 (1 vot)
neagra alba
8.02.2018, 20:04:47

pitic obraznic. halep pitica obraznica. parca am fi la povestile fratilor grimm.

-1 (1 vot)
Mihai Giurgiuveanu
9.02.2018, 00:08:56

@neagra alba, dumneata esti OBRAZNIC sau OBRAZNICA! La insulte esti tare, la gandit mai putin! Ar trebui ca moderatorul sa editeze insultele scrise de unii iresponsabili, cum esti dumneata! Nu esti nici cat unghia de la degetul cel mic al domnului Boc si a Simonei Halep! Simona a facut faima Romaniei si daca acum, dupa meciuri epuizante si dupa accidentari, nu poate juca, asta denota responsabilitate, nu obraznicie! Obraznici sunt cei care o insulta! La fel, insulta pe care iti permiti sa i-o arunci lui Emil Boc, arata ca ai o educatie precara! Faptul ca fostul premier Boc apreciaza serviciul SPP nu este obraznicie, ci este realitatea! El a fost multumit de colaborare, spre deosebire de Dragnea si Tariceanu, care au secrete murdare si se tem ca SPP le-ar putea afla. Asa se explica campania asta anti-SPP, teama ca li se afla acestor penali diverse secrete!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările