Politică

articolul anterior articolul urmator

Bode, după vizita în SUA: A fost discutată perspectiva înfiinţării la Bucureşti a unui centru pentru investigarea infracţiunilor transfrontaliere

0
19 May 2022 13:48:24
Autor: Andreea Ghiorghe
Lucian Bode a discutat cu secretarul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Mayorkas. FOTO: Facebook/ Lucian Bode
Lucian Bode a discutat cu secretarul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Mayorkas. FOTO: Facebook/ Lucian Bode

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a anunţat, după vizita pe care a făcut-o în SUA, că a discutat cu oficialii americani despre posibilitatea înfiinţării la Bucureşti a unui centru regional pentru investigarea infracţiunilor transfrontaliere.

„Am încheiat vizita pe care am efectuat-o în aceste zile în Statele Unite ale Americii cu o întrevedere cu omologul meu, Secretarul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Mayorkas. Dincolo de caracterul oficial, întrevederea cu omologul meu a avut şi o latură personală şi emoţională, deoarece Alejandro Mayorkas are origini româneşti.
 
În cadrul întâlnirii am subliniat importanţa dezvoltării în continuare a Parteneriatului bilateral, printr-un dialog continuu la toate nivelurile şi o coordonare strânsă cu SUA, mai ales în actualul context regional, în scopul întăririi securităţii celor două state. Discuţiile au reconfirmat cooperarea foarte bună între autorităţile române şi agenţiile de aplicare a legii din SUA în domeniul combaterii criminalităţii organizate, un accent deosebit fiind pus pe combaterea migraţiei ilegale şi a criminalităţii cibernetice. Totodată, am convenit intensificarea schimbului de informaţii, în acest sens fiind discutată perspectiva înfiinţării la Bucureşti a unui centru regional pentru investigarea infracţiunilor transfrontaliere”, a scris Lucian Bode, joi, pe Facebook. 
 
România este un aliat stabil şi de încredere al SUA
 
Ministrul român de Interne a mai transmis că pe agenda discuţiilor s-a aflat şi situaţia din Ucraina, „respectiv măsurile luate de autorităţile române pentru prevenirea riscurilor din sfera criminalităţii organizate, cum ar fi traficul de persoane, precum şi pentru protejarea persoanelor vulnerabile”. Totodată, a discutat cu omologul său despre aderarea României la programul Visa Waiver, context în care oficialul american l-a asigurat de sprijinul său pentru ca România să îndeplinească toate criteriile necesare în acest sens. 
 
„Un alt aspect abordat în cadrul întâlnirii a fost cel legat de accederea României în Programul Visa Waiver, aspect prioritar pentru Guvernul României. I-am transmis omologului meu determinarea autorităţilor române de a intensifica dialogul cu partea americană în acest dosar, astfel încât cetăţenii români să poată călători cât mai curând fără vize în SUA. România este un aliat stabil şi de încredere al SUA, iar din această postură sper să avem cât mai curând progrese concrete în ceea ce priveşte accederea României în Programul Visa Waiver. În acest sens, omologul meu m-a asigurat de sprijinul său pentru îndeplinirea de către România a criteriilor de accedere în program”, a mai spus Bode.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările