Bogdan Aurescu, consultări cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui SUA, şi mai mulţi înalţi oficiali ai UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu, liderul diplomaţiei de la Bucureşti. FOTO  EPA-EFE
Bogdan Aurescu, liderul diplomaţiei de la Bucureşti. FOTO  EPA-EFE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la o rundă de consultări cu Kaje Sullivan, consilierul pentru securitate naţională a preşedintelui SUA, dar şi cu mai mulţi înalţi oficiali ai UE, în contextul situaţiei tensionate din estul Europei, la graniţa Ucrainei cu Rusia.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 20 ianuarie 2022, la o rundă de consultări telefonice cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui Statelor Unite, şi cu miniştri de externe şi alţi înalţi oficiali din Formatul Bucureşti 9 (B9). Schimbul aprofundat de opinii şi evaluări a reconfirmat utilitatea formatului Bucureşti 9 pentru consultări şi coordonarea la nivel Aliat, discuţia având loc în continuarea participării Preşedintelui Klaus Iohannis la convorbirea Preşedintelui Joe Biden cu liderii Formatului de la Bucureşti, în 9 decembrie 2021, a consultărilor telefonice ale ministrului Bogdan Aurescu cu Jake Sullivan şi cu înalţi oficiali din Formatul Bucureşti 9 (B9) din 16 decembrie 2021 şi a discuţiei pe care secretarul de stat american Antony Blinken a avut-o cu oficialii statelor din formatul B9, în data de 3 ianuarie 2022”, arată Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă. 

Discuţia a vizat „evoluţiile complexe din Vecinătatea Estică a NATO şi la Marea Neagră, în continuarea eforturilor diplomatice recente privind detensionarea situaţiei de securitate de la graniţa Ucrainei, precum şi pregătirea în continuare a dialogului cu Federaţia Rusă în vederea dezescaladării acestei situaţii prin mijloace diplomatice, fără afectarea valorilor şi principiilor fundamentale ale Alianţei”, potrivit sursei citate.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat frecvenţa şi „substanţa consultărilor aprofundate ale SUA cu România şi aliaţii europeni din cadrul Formatului Bucureşti 9 (B9), care transmit un semnal clar şi ferm în privinţa angajamentului puternic al SUA şi al NATO pentru securitatea şi stabilitatea aliaţilor din Flancul Estic”.

De asemenea, „ministrul Bogdan Aurescu a transmis mulţumirile României pentru anunţul Preşedintelui american Joseph R. Biden cu privire la creşterea prezenţei militare americane pe Flancul Estic, inclusiv în România, în cazul unei deteriorări a situaţiei de securitate. A arătat că acest angajament al SUA are o importanţă deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care regiunea Mării Negre face parte. Ministrul român al afacerilor externe a subliniat necesitatea continuării, într-o manieră coerentă şi unitară, a eforturilor de întărire a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în vederea asigurării unei descurajări credibile. În acest context, a accentuat importanţa dezescaladării situaţiei de securitate, precum şi faptul că ameninţarea nejustificată cu forţa şi încercările de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii de securitate europene rămân inacceptabile. Totodată, ministrul Aurescu a reiterat importanţa unităţii transatlantice, sprijinul pentru parteneri, precum şi importanţa politicii uşilor deschise a NATO”, conchide sursa citată

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite