Politică

articolul anterior articolul urmator

Bogdan Aurescu, lider al delegaţiei diplomatice a UE în turneul din Caucazul de Sud

0
24 Jun 2021 13:08:47
Autor: Maria Dinu
Bogdan Aurescu FOTO Bogdan Aurescu / Facebook MAE
Bogdan Aurescu FOTO Bogdan Aurescu / Facebook MAE

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 24-26 iunie, un turneu regional în Azerbaidjan, Armenia şi Georgia, fiind însoţit de şefii diplomaţiilor din Austria, Alexander Schallenberg, şi Lituania, Gabrielius Landsbergis. MAE a transmis că scopul vizitei este acela de a întări profilul geopolitic al UE în propria vecinătate, de a creşte implicarea şi rolul UE în soluţionarea conflictelor prelungite din regiune.

Ministerul Afacerilor de Externe a transmis că „cei trei miniştri de externe vor pleca în deplasare împreună, de la Bucureşti”. De asemenea, turneul este efectuat „în baza mandatului încredinţat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell”, iar delegaţia va fi completată de „Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Caucazul de Sud şi criza din Georgia, Toivo Klaar, precum şi de alţi diplomaţi din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă”. 

"Scopul vizitei este de a întări profilul geopolitic al UE în propria vecinătate, de a creşte implicarea şi rolul UE în soluţionarea conflictelor prelungite din regiune, precum şi de a eficientiza şi creşte coeziunea Politicii Externe şi de Securitate Comune şi de a asigura o implicare mai activă, directă, a statelor membre şi a instituţiilor europene, inclusiv prin acţiuni comune”, se arată în comunicatul de presă transmis de MAE.

Potrivit sursei citate, „cei trei miniştri vor arăta că UE îşi propune să promoveze soluţionarea cuprinzătoare şi durabilă a conflictelor prelungite, inclusiv prin sprijin pentru stabilizarea situaţiei din teren, reconstrucţia post-conflict şi implementarea de măsuri pentru creşterea încrederii". 

De asemenea, ei „vor transmite un semnal puternic în ceea ce priveşte deschiderea şi interesul UE de a sprijini o cooperare extinsă între ţările din Caucazul de Sud, inclusiv prin intermediul oportunităţilor din cadrul Parteneriatului Estic. De altfel, stimularea unei cooperări crescute între statele din regiune pe tema conflictelor prelungite a fost una dintre propunerile avansate de ministrul român de Externe la reuniunea Gymnich din mai de la Lisabona. De asemenea, turneul va viza pregătirea Summitului Parteneriatului Estic din decembrie", mai arată sursa citată. 

MAE subliniază că „acest turneu prezintă un interes crescut pentru România, pentru care Caucazul de Sud este o zonă de interes geopolitic prioritar, iar soluţionarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre reprezintă un obiectiv strategic”. 

Demersul, se mai arată în comunicat, reprezintă un prim „rezultat concret al propunerilor avansate de ministrul Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe (format Gymnich) de la Lisabona (27 mai), când au fost discutate, la iniţiativa ministrului român, susţinută de alţi 10 omologi (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia), situaţia conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică, precum şi instrumentele concrete prin care UE poate să fie mai eficientă şi mai activă în rezolvarea acestora”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările