Politică

articolul anterior articolul urmator

Bogdan Aurescu: „România nu este ameninţată direct de evoluţiile de la Marea Neagră”

3
21 Apr 2021 23:27:26
Autor: Lucaniuc Florentin
Imagine/Facebook MAE
Imagine/Facebook MAE

Şeful diplomaţiei române este convins că ţara noastră nu este afectată de mişcările impresionante de trupe ale Rusiei de la Marea Neagră. Totuşi, el susţine că situaţia trebuie detensionată.

„Este o situaţie care ne preocupă şi faţă de care ne-am exprimat îngrijorarea (...) Este cea mai mare masare de trupe ruseşti din 2014 încoace, este cu adevărat, din toate analizele, o mişcare de trupe neobişnuită care a alertat NATO, în mod firesc, a alertat Statele Unite, membrii Uniunii Europene şi care ne preocupă, pentru că vrem să identificăm obiectivele acestor manevre şi, în acelaşi timp, să vedem care sunt măsurile cele mai potrivite pentru a dezescalada această situaţie", a afirmat ministrul de Externe, la un Digi24.
 
Potrivit lui Aurescu, România nu este ameninţată direct de aceste evoluţii, dar ceea ce se întâmplă în Marea Neagră afectează şi securitatea euroatlantică.
 
„Suntem în egală măsură preocupaţi şi afectaţi de această situaţie ca alianţă nord-atlantică în întregul său, pentru că tot ceea ce se întâmplă în Marea Neagră afectează şi securitatea euroatlantică (...) şi din această perspectivă ne preocupă în foarte mare măsură ceea ce se întâmplă în această zonă (...) Prin urmare, cred că este foarte important să vedem particularităţile şi parametrii exacţi ai acestor evoluţii şi să nu contenim niciun moment să facem apel la retragerea acestor manifestări de forţă, acestor demonstraţii de autoritate rusă în Marea Neagră”, a subliniat el.
 
Ministrul a menţionat că situaţia de la Marea Neagră va fi unul dintre subiectele aflate pe agenda trilateralei România-Polonia-Turcia, care se va desfăşura începând de joi la Bucureşti.
 
„Vom avea aici atât miniştrii de Externe polonez şi turc, cu prezenţa fizică şi începem deja de mâine seară prima întâlnire de lucru şi apoi vineri o reuniune plenară, la care se adaugă miniştrii de Externe din Georgia şi Ucraina (...). Deci avem, practic, un minisummit regional, cu cinci miniştri de Externe, care vor discuta despre situaţia de securitate regională (...) Ceea ce este important, cel puţin pentru diplomaţi în momentul de faţă, este să găsim căi de dezescaladare a acestei situaţii. Acesta este unul dintre aspectele pe care le vom discuta şi la reuniunea aceasta trilaterală de la Bucureşti, pentru că, până la urmă, armele diplomaţilor sunt argumentele şi trebuie să facem în aşa fel încât situaţia să nu ajungă într-un moment în care diplomaţia nu mai are ce face”, a precizat Aurescu.
 
Şeful diplomaţiei s-a declarat convins că discuţiile care vor avea loc la Bucureşti vor avea un impact important.
 
„La nivelul NATO, la nivelul Uniunii Europene încercăm să găsim cele mai potrivite măsuri de acţiune pentru a dezescalada o astfel de situaţie, pentru a da semnale cât se poate de ferme în susţinerea integrităţii teritoriale, suveranităţii Ucrainei în cazul de faţă, pentru a contracara încălcările drepturilor omului (...) Sunt foarte convins că discuţiile pe care le vom avea în aceste zile la Bucureşti vor avea un impact important, pentru că ele arată seriozitatea cu care tratăm evoluţiile de la nivel regional”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Alexe Radu
21.04.2021, 23:39:14

Daca tu stii treaba asta de la fratii tai de la Tel Aviv , atunci te cred mei Bogdane mei !

+1 (1 vot)
Esra Levin
22.04.2021, 03:26:46

Romania nu e amenintata. e deja colonie evreiasca.

+1 (1 vot)
moftronix3
22.04.2021, 00:12:23

Așa este, Romania nu e amenințată direct. Nici indirect nu e amenințată. Daca are curaj să se opună ordinelor NATO.....Daca nu are, și sigur nu are tara noastră fiind o Colonie, atunci Romania va merge din Război în război cum merge acum ca un pudel pe lângă dulău. Până când războiul va veni pe teritoriul nostru...și va veni...că NATO va avea ocupație, mai există și Tari care nu vor să stea Capra la NATO și la formidabilul sau sistem de propaganda imperialista. Imperialism in numele libertății și democrației...care nu e nici libertate nici democrație. E tărâmul slugilor fericite.

Modifică Setările