„Bombele” din Parlament, la început de mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL-ul condus de Ludovic Orban va trebui să fie atent la „moştenirea” legislativă lăsată de PSD-ul condus de Marcel Ciolacu FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
PNL-ul condus de Ludovic Orban va trebui să fie atent la „moştenirea” legislativă lăsată de PSD-ul condus de Marcel Ciolacu FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Printre primele proiecte de lege care vor ajunge pe masa deputaţilor şi senatorilor, fiind aproape de votul decisiv, sunt măriri de alocaţii şi salarii, scutiri de impozite sau beneficii pentru personalul ASF. Toate acestea sunt moştenire de la fostul Parlament controlat de PSD.

În cele două Camere ale Parlamentului sunt, la un pas de adoptare, mai multe legi cu impact financiar, însă şi iniţiative controversate, atât ale PSD, cât şi ale PNL, în condiţiile în care ar fi acordate noi beneficii pentru diferite categorii socio-profesionale. Una din legile controversate care se află la un pas de adoptare este iniţiată deputatul Florin Roman (vicepreşedinte PNL) şi mai mulţi parlamentari PSD, şi prevede că şefii din Autoritatea de Supraveghere Financiară vor primi imunitate penală şi civilă, iar o serie de cheltuieli precum transportul şi cazarea le vor fi decontate, dacă nu locuiesc în Bucureşti, deşi primesc unele din cele mai mari salarii din instituţiile statului.

Preşedintele ASF, prim-vicepreşedinele şi cei trei vicepreşedinţi au o indemnizaţie lunară care se ridică la aproape 11.000 de euro. De asemenea, ceilalţi membri din Consiliul ASF, patru la număr, au o indemnizaţie lunară de aproximativ 6.000 de euro pe lună.

Schimbarea legislaţiei pentru exonerarea de la răspunderea civilă şi penală e justificată drept demers de asigurare a faptului că angajaţii de top ai ASF ar putea astfel să-şi exercite atribuţiile în mod obiectiv. Ei vor putea fi traşi la răspundere doar în situaţia în care instanţa judecătorească constată că au acţionat cu rea credinţă sau cu neglijenţă. Proiectul de lege se află în Senat, la un pas de votul final din plen, fiind deja dat raportul comisiei de specialitate. În cazul acestei iniţiative, Senatul de forul decizional.

Creşterea alocaţiilor, pe masa deputaţilor

Deputaţii vor discuta, pentru a doua oară în ultimele luni, proiectul de lege pentru OUG-ul care stabileşte creşterea etapizată a alocaţiilor, astfel că acestea vor fi augmentate cu câte 20% pe 1 iulie 2021, 1 ianuarie 2022, 1 iulie 2022, iar de la 1 ianuarie 2023 cuantumul alocaţiei de stat se indexează cu rata medie anuală a inflaţiei. PSD a încercat respingerea OUG de urgenţă privind creşterea etapizată, astfel încât să fie respectată legea social-democraţilor, promulgată la 14 ianuarie 2020 de Klaus Iohannis, ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap. 

Şoferii profesionişti ar putea fi scutiţi de impozitul pe venit, la fel ca IT-iştii şi lucrătorii din construcţii, pentru a avea un salariu minim de 3.000 de lei. Proiectul PSD a fost adoptat de Senat în septembrie, iar acum se află la comisia de specialitate din Camera Deputaţilor pentru raport. Concret, şoferii profesionişti ar urma să fie scutiţi de impozit până la 31 decembrie 2028.

De asemenea, la prima Cameră se află şi un proiect al deputatei PSD Oana Florea, referitor la mărirea salariilor pentru kinetoterapeuţi, psihologi, asistenţi medicali şi medici, de la 1 ianuarie 2021, cu sumele prevăzute pentru 1 ianuarie 2022, conform Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice. Salariile, potrivit grilei propuse, ar fi între 4.500 de lei şi 6.100 de lei.

Stimulent de risc pentru profesori, din nou în Parlament

La sfârşitul anului trecut, Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţional proiectul liderilor PSD din Parlament, prin care era acordat un stimulent de risc de 2.000 de lei lunar pentru profesori şi 1.500 de lei lunar pentru personalul auxiliar. Legea a fost retrimisă în Parlament, pentru a fi pusă în concordanţă cu decizia CCR.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite