Borbely: Decizia CC trebuie respectată; Ce s-a întâmplat e un semnal că nu mai putem merge aşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely afirmă că decizia CC trebuie respectată, însă problema listelor electorale trebuie clarificată, întrucât "ce s-a întâmplat e un semnal pentru toată lumea, partide şi instituţii, că nu mai putem merge aşa", România riscând să îşi piardă credibilitatea.

Borbely a declarat, marţi, că decizia Curţii Constituţionale privind referendumul trebuie respectată, dar ceea ce s-a întâmplat "e un semnal pentru toată lumea, partide şi instituţii, că nu mai putem merge aşa", transmite Mediafax.

Potrivit lui Borbely, este nevoie de clarificarea problemei listelor electorale "cât de curând".

"Decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată, din câte am înţeles, s-a decis cu 6 voturi din 9, adică două treimi. Ceea ce e de semnalat, iar noi, cei de la UDMR, am spus-o, nu o dată, e că după 22 de ani noi - România, Guvernul, MAI, primăriile, instituţiile - nu am reuşit să clarificăm problema listelor electorale, ceea ce e foarte grav. Toată lumea ştie că în România nu sunt 18,2 milioane de alegători, nimeni nu neagă acest lucru. Aceste lucruri, dacă erau puse la punct, nu exista această tărăgănare, această instabilitate de aproape o lună. Cei ce ne privesc ne întreabă: în 2012 nu puteţi spune câţi alegători sunt?", a afirmat Borbely.

El a spus că aceasta este o problemă a instituţiilor care, timp de 22 de ani, "nu au pus la punct un sistem bazat pe un soft, ca să se ştie în orice moment aceste cifre".

"Ce s-a întâmplat e un semnal pentru toată lumea, partide şi instituţii, că nu mai putem merge aşa, că oricând se poate pune această întrebare - la parlamentare, unui deputat sau senator îi trebuie 50 la sută plus unu în colegii, ca să câştige mandatul. Facem un apel la instituţiile statului să clarifice această problemă cât de curând, altfel ne pierdem credibilitatea", a spus Borbely.

El a subliniat că toată lumea a avut de pierdut în urma acestor "dispute".

"Sper ca toate instituţiile statului, inclusiv Preşedinţia şi Guvernul, şi toţi cei care sunt actorii politici în momentul de faţă vor înţelege să acţioneze în spiritul Constituţiei şi al legii şi să clarifice, unde e cazul, problemele de fond. (Altfel) ar fi foarte păgubos pentru toată lumea, noi cu toţii am pierdut din aceste dispute. Din ce s-a întâmplat, ar fi benefic ca toţi să tragă învăţăminte şi să se ocupe de clarificarea acelor probleme care mai sunt de clarificat şi să se termine cu acele acuze şi exagerări, la nivelul instituţiilor - că aproape că n-a fost zi în această perioadă în care să nu apară aspecte care ţin de jocul politic, nu de instituţii", a spus Borbely, care s-a declarat totuşi rezervat în privinţa posibilităţii ca "exagerările" să înceteze.

Întrebat ce alte probleme ar fi de clarificat, vicepreşedintele politic al UDMR a atras atenţia asupra necesităţii pregătirii alegerilor generale "astfel încât să nu existe niciun semn de întrebare".

"Să vedem ce face Guvernul în următoarea perioadă până la alegerile generale, trebuie pregătite alegerile din toamnă astfel încât să nu existe niciun semn de întrebare. E de dorit să fie dat un mesaj de stabilitate a instituţiilor, din păcate nu numai în ultima lună, chiar în ultimii ani au fost unele momente în care s-a exagerat. Cui să îi fie dat mesajul? Alegătorilor, cetăţenilor României, UE, investitorilor. S-a exagerat foarte mult şi s-a depăşit o limită, au fost excese care trebuie frânte în următoarea perioadă", a conchis Borbely.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite