Politică

articolul anterior articolul urmator

Borvizul nepăsării - despre Borsec

10
13 Apr 2022 18:29:09
Péter Demény

Statul român face întotdeauna mare caz de faptul că Transilvania e România. Eu unul n-am nici cea mai mică problemă cu această stare de fapt. Dar se pare că are statul român însuşi.

Săptămîna trecută am fost la Borsec la un atelier al revistei noastre. Staţiune de munte în judeţul Harghita de o frumuseţe admirabilă, plină de izvoare de apă minerală şi de clădiri ridicate încă în fosta monarhie austro-ungară, ea este în paragină. Este adevărat, am văzut şi case frumoase, dar lîngă ele am observat şi mult prea multe case ruinate.


Orice stat care este într-adevăr mîndru de ceea ce are ar crea o politică de salvare a Borsecului, s-ar îngriji de minunăţia pe care îl conţine, ar include staţiunea în patrimoniul naţional şi ar crea o localitate prosperă, paradisul turiştilor. Vezi-ţi de treabă! Borsecul este un orăşel scos parcă dintr-un film în care personajele sunt îngrozite de spectrele trecutului nu prea eroic.
Dacă eşti, tu, România, mîndru de ce ai în tine, ca să zic aşa, pune mîna şi dezvoltă-ţi comorile! Altminteri, eşti ca un tătuc desuet care tot depănă amintiri dar nu face nimic şi, mai rău, nu e capabil de nimic. Să fiu eu, cetăţean român, nevoit să mă plimb printre vestigiile unui trecut de tranziţie, să fiu nevoit să mă gîndesc că s-au scurs treizeci de ani lungi şi nu s-a întîmplat nimic, să citesc comentariile cunoscuţilor sub pozele pe care le făcusem că în vremea comunismului arăta mult mai frumos e totuşi prea de tot. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Paun Al
13.04.2022, 19:31:47

Ca si in alte statiuni, Sovata de ex. unde probabil ati fost, solutia nu este la stat.. Ci la domeniul privat. Statul stie sa ia taxe si impozite si sa le risipeasca, prin cei ce ocupa posturile, functiile, demnitatile in stat ( inclusiv de la UDMR, permanent la conducere, de peste 30 de ani) . Situatia de la Borsec este cauzata indirect de stat si de legile proaste ale retrocedarilor. Vila pe care ati fotografiat-o , ca si multe altele au fost ale unor proprietari inainte de comunism. Multi evrei. Dupa 89 a fost o permanenta disputa in justitie intre urmasii proprietarilor, ai unor presupusi urmasi, cumparatori de drepturi litigioase..intre ei, sau cu statul. De asta multe proprietati care au fost multa vreme in litigiu, au ramas in paragina. Statul este de vina pentru legile proaste si permanent modificate ale retrocedarilor. Daca intrebati un localnic, cineva de la autoritatea locala va explica, si evitati aceasta legatura propagantistica..Transilvania si statul roman.. Si prin Moldova, sau Muntenia , vedeti statiuni pe Valea Oltului..Baile Govora.. sunt cladiri in paragina. Inainte de 89 era o reclama..nici o masa fara peste.. La dv. nici un articol unde sa nu mentionati cat de rai sunt romanii si statul roman.. mai ales in Transilvania..:))

+10 (14 voturi)
MV R.
13.04.2022, 20:52:18

Cred că una dintre intrările ruinei de mai sus era de la biblioteca stațiunii... Acolo am găsit,illo tempore,un volum de nuvele de Dery Tibor,un scriitor maghiar excepțional,după mine,în descrierea trăirilor maghiarului implicat sau doar martor la evenimentele din 1956. Mi-a plăcut stațiunea Borsec,chiar în comparație cu Băile Felix,cele de aici,de-acasă de la mine... Iar în rest,autorul are 1000% dreptate. Nu știm decât să ne furăm singuri căciulile,noi,românii!Păgubos neam mai suntem!

+4 (4 voturi)
Stanila Ion
14.04.2022, 12:09:21

In stilul obisnuit tovarasului ii pute tot ce e romanesc... Auzi la el "statul roman" sa vina, sa faca ce nu fac puturosii din administratia locala...

0 (4 voturi)
Lucian Pufu
14.04.2022, 13:44:45

O situatie asemanatoare este la Herculane. Cauza? Se vorbeste de primul proprietar privat, Iosif Armas, (despre care localnicii spun ca ar fi fost unul dintre ginerii lui Iulian Mincu) ca el ar fi provocat dezastrul de acolo. Dupa '89 s-au facut numai erori, voite sau nu, legate de privatizare. Sa privatizezi o statiune intreaga cu un nimeni, care nu putea investi nimic pentru ca nu avea nimic, cum e oare posibil? Si Armas a asteptat cresterea preturilor, ca sa vanda, dar pretul nu a crescut si hotelurile au ajuns, multe dintre ele - cele vechi mai ales - in ruina. Bineinteles, cauza ultima este aceeasi, fostii comunisti la putere dupa '89.

+5 (5 voturi)
Saas Abi
14.04.2022, 22:55:25

sunt interese.fabrica de appa minerala e patronata din Bucuresti de patronii post securisti din Bucuresti. daca ar porni turismul, statiunea etc atunci ar trebui sa cedeze din apele minerale imbuteliate o cota parte importanta care sa se duca la bai si la turisti..Pierdere prea mare pt.fabrica..asa ca s-a duistrus fostul pavilion central, iar noua statie de tratament care desi modernista arata groaznic( pentru ca a fost proiectata in onoarea trecutul maghiar ca un fel de cort mongol, dar negru..si arata ca nuca in perete in zona montana si cu arhitectura de acolo) ei bine noua baza de tratament pornirea ei efectiva treneaza de4 la an la an..si e un felde sugativa pentru banii publici si din fonduri europene...si cica acum acum va prni..Aceasi poveste in fiecare an..exista un reviriment timid..dar departe de ce a fost Borsec odata..

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările