Bruxelles-ul pregăteşte sancţionarea Guvernului Dăncilă. Ce vor europarlamentarii să facă politicienii de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Viorica Dăncilă în Parlamentul European. FOTO EPA-EFE
Premierul Viorica Dăncilă în Parlamentul European. FOTO EPA-EFE

Draft-ul rezoluţiei Parlamentului European privind statul de drept din România conţine critici dure la adresa guvernării PSD-ALDE pe tema modificării legislaţiei penale, condamnă intervenţia violentă a jandarmilor de la protestul din 10 august şi cere aplicarea tuturor recomandările făcute de Comisia Europeană, GRECO şi Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte legile Justiţiei şi Codurile Penale. Votul pe aceasta va fi dat pe 14 noiembrie.

De exemplu, în rezoluţie este precizat că Parlamentul European este „profund îngrijorat de legislaţia reformată referitoare la legislaţia judiciară şi penală din România, în special cu privire la potenţialul său de a submina în mod structural independenţa sistemului judiciar şi capacitatea de a combate eficient corupţia în România, precum şi de a slăbi statul de drept“. De asemenea, cere autorităţilor române să nu mai pună piedici activităţii ONG-urilor şi să respecte libertatea presei, dar şi „consolidarea controlului parlamentar al serviciilor“.

Pentru toate acestea, oficialii europeni „îndeamnă“ Parlamentul şi Guvernul României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, GRECO şi Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar. Mai mult, se cere Comisiei Europene să monitorizeze ce se întâmplă în România şi să ofere sprijin pentru a nu se ajunge la decizii mai dure ale Bruxelles-ului.  

Premieră negativă pentru România

Rezoluţia împotriva României este o sancţiune politică a Parlamentul European care vizează direct Guvernul Dăncilă, nu România ca stat membru UE. Adoptarea rezoluţiei nu duce la activare Articolului 7, care presupune suspendarea dreptului la vot pentru un stat comunitar, însă documentul reprezintă un important vot de blam la adresa guvernării PSD-ALDE.

Criticile venite de la Bruxelles pe tema Justiţiei, care vor lua forma unei rezoluţii, vin în contextul în care România se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE, la 1 ianuarie 2019. E o premieră ca un stat care urmează să preia şefia UE să fie sancţionat politic, fie şi pentru rezoluţie a Parlamentului European.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European se vor întâlni, joi, pentru a stabili forma finală a rezoluţiei împotriva României. E posibil ca textul să mai sufere câteva modificări, în contextul în care europarlamentarii PSD nu sunt de acord cu tonul critic al documentului, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite