Politică

articolul anterior articolul urmator

Buget 2019. Cum va împărţi Guvernul banii pentru primării şi consiliile judeţene

1
8 Feb 2019 15:36:06
Autor: Radu Eremia
Eugen Teodorovici. FOTO Inquam Photos
Eugen Teodorovici. FOTO Inquam Photos

Guvernul a adoptat proiectul de buget pe 2019, urmând ca votul final să fie dat de Parlament. Ministrul de Finanţe a prezentat modul cum vor fi împărţiţi banii pentru primării şi consiliile judeţene, varianta Executivului fiind una care a adus nemulţumiri în rândul edililor.

Împărţirea decisă de Guvern în ceea ce priveşte împărţirea banilor din impozitul pe venit arată în felul următor: 60% din impozitul pe venit va merge către primării direct, 15% din impozitul pe venit sunt direcţionaţi la consiliile judeţene, 7,5% se va repartiza în mod egal la Consiiile judeţene pentru finanţarea bugetelor de funcţionare ale comunelor şi pentru cofinanţarea proiectelor locale, iar 17,5% se va da către unităţile administrativ-teritiale pentru asigurarea  bugetelor de funcţionare. În cazul în care aceşti bani nu ajung, vor fi alocate sume defalcate  de TVA „pentru echilibrare”. 

Cheltuielile care vor fi trecute către administraţiile locale vor fi cele către: centrele pentru persoane cu handicap, centrele pentru protecţia copilului şi indemnizaţiile pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. 

Guvernul susţine că 6,3 miliarde de lei vor fi necesari pentru acoperirea cheltuielilor. Potrivit aceleiaşi surse, 11,4 miliarde de lei vor fi din TVA. 

„Dacă sumele rămase după plata cheltuielilor sociale sunt mai mici decât bugetul din 2018, acestea se completează din sumele defalcate de TVA pentru echilibrare“, mai precizează Guvernul. 

Prin modul cum a ales că repartizeze Guvernul banii, Puterea a ales să meargă pe varianta lor de calcul, nu să cedeze în faţa primarilor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

silent warrior
8.02.2019, 17:01:33

Ramane cum am stabilit. Primarii sa se spele pe cap cu asistatii , ca Dragnea nu mai are nevoie de ei, ca si asa nu mai are sanse la alegeri . De acu` e frumos... Sa-l vezi pe Ponta ce se umfla de acum. E timpul sa preia stafeta cu minciuni , ca altcineva nu mai are cine. V-a taiat boul ala ajutoarli si pensili speciali ? Votati-ma pe mine ca vi le dau inapoi ba chiar vi le maresc . Hai , pelicanii ...Incolonaaaa-rea!