Bugetari de lux. Secretarii generali din ministere, oameni cu rol-cheie în Guvern şi abonaţi la sinecuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriella Ferencz (Interne), Dragoş Bănescu (Muncă) şi Ioana Burlă sunt trei dintre secretarii generali din ministere cu lipici şi la CA-uri. FOTO Colaj Adevărul / Inquam Photos-Mediafax-LinkedIn
Gabriella Ferencz (Interne), Dragoş Bănescu (Muncă) şi Ioana Burlă sunt trei dintre secretarii generali din ministere cu lipici şi la CA-uri. FOTO Colaj Adevărul / Inquam Photos-Mediafax-LinkedIn

Noile numiri din ministere aduc în atenţie cazurile unor bugetari cu rol-cheie în arhitectura acestor instituţii, persoane aflate mai mereu în funcţii înalte, care pe lângă postul de bază sunt trimise şi în numeroase consilii de administraţie.

Partidele Coaliţiei au început, pe lângă numirea noilor secretari de stat şi şefi de agenţii, şi stabilirea secretarilor generali din ministere, funcţii-cheie în arhitectura oricărei instituţii centrale, în condiţiile în care pe la aceştia trec toate documentele, pentru a fi avizate, dar se ocupă şi de relaţia între conducerea unei entităţi şi alte structuri publice. Pentru a exista un control politic, în condiţiile în care sunt înalţi funcţionari publici, majoritatea guvernelor au mizat pe tactica numirii temporare a acestora în funcţie, pe perioade de şase luni, cu toate că în mod normal, potrivit Codului Administrativ, ar trebui numiţi prin concurs sau examen.

Un alt element comun este că, fiind într-o poziţie-cheie din minister, ajung să fie numiţi de Guvern sau ministru în numeroase comitete şi consilii de administraţie (CA), de unde încasează pe an şi sume mari de bani, ceea ce este valabil şi în cazul ultimelor numiri de secretari generali din mai multe ministere. „Adevărul” vă prezintă un inventar al ultimelor numiri de secretari generali.

Alina Burlă a fost numită în penultima zi a lui 2021 în funcţia de secretar general al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, fiind detaşată din Ministerul Finanţelor. La bază director general în Ministerul Finanţelor, Burlă a fost o prezenţă constantă în CA al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor (FNGCIMM), consiliu unde lunar a încasat încă 7.000 de lei pe lângă salariul din minister, de aproximativ 12.000 de lei.

La pensie, în minister şi în numeroase CA-uri

Corvin Nedelcu este, de asemenea, printre privilegiaţii din administraţia publică. Pe 30 decembrie a fost delegat pentru încă şase luni secretar general la Mediu, fiind la a treia numire temporară consecutivă. Pensionar special de câţiva ani (fiind fost angajat MApN şi SPP), deşi are doar 53 de ani, Nedelcu a mai fost secretar general-adjunct la Dezvoltare (2009-2010) şi Educaţie (2012), plus alte nenumărate funcţii în consilii de administraţie sau pe lângă demnitari, cum ar fi cea de consilier al lui Lucian Bode, când era ministru al Transporturilor. Potrivit ultimei declaraţii de avere, pe lângă leafa de la Ministerul Trasporturilor (aproximativ 340.000 de lei), în conturile lui Nedelcu au intrat bani de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (197.000 de lei), ROMATSA (73.000 de lei) şi Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” (venituri nedeclarate).

Revenirea lui Petraşcu

Elena Petraşcu a fost numită în ultimele zile din decembrie în funcţia de secretar general al Ministerului Economiei. A fost de mai multe ori secretar general la Transporturi (2014 şi 2018-2019), dar şi la Ministerul Justiţiei (2020), în primul mandat al lui Cătălin Predoiu. În ultimele declaraţii de avere, depuse în iunie 2020, declara la venituri doar o leafă din privat (18.000 de lei brut) plus două indemnizaţii din prezenţa în consilii de administraţie la entităţi ale statului care îi aduceau un venit net lunar de circa 12.000 de lei. În 2018, în guvernarea PSD, Petraşcu a avut venituri de peste 600.000 de lei.

Dragoş Bănescu a fost mutat pe 17 decembrie de la Justiţie, unde era secretar general-adjunct, la Ministerul Muncii, pe funcţia de secretar general. În ultimii ani a fost rând pe rând secretar general sau secretar general-adjunct, trecând din 2010 pe la Finanţe, ANAF, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Economiei, iar ultima dată la Justiţie. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, pe lângă salariu (96.000 de lei în 2020), Bănescu a primit bani pentru prezenţa în trei Consilii de Administraţie: la INCAS „Elie Carafoli”, INCD „GEOECOMAR” şi SC Electromecanică Ploieşti, suma totală fiind de 35.000 de lei. Bănescu a fost şi membru al comisiei tehnice al Loteriei Române.

Omul lui Boc de la Interne

Una dintre cele mai influente persoane la nivel de secretari generali este Gabriella Ferencz (Interne). Apropiată de Emil Boc, politician căruia i-a fost director de cabinet atât când era premier şi mulţi ani la primărie, Ferencz a fost mai înainte secretar general la Transporturi (2020), apoi Interne (2020-2021), de fiecare dată numită prin detaşare, de la Camera Deputaţilor. Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că e pregătită o reconfirmare în funcţie a acesteia, dat fiind că la jumătatea lunii expiră detaşarea de şase luni. Veniturile lui Ferencz în anul fiscal 2020 au fost de peste 50.000 de lei lunar, pentru că pe lângă funcţia din minister a fost numită şi în mai multe comitete şi consilii: CIFGA a Eximbank, CA al ROMATSA, CA al CNAIR şi CA al Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite