Buşoi: Cele mai bune măsuri pentru soluţionarea lipsei de vaccin sunt oprirea interdicţiei la export pentru vaccinuri şi pentru materiile prime necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Buşoi FOTO Cristian Buşoi / Facebook
Cristian Buşoi FOTO Cristian Buşoi / Facebook

Europarlamentarul Cristian Buşoi susţine că cea mai bună soluţie pentru state precum India sau Africa de Sud, în contextul pandemiei de Covid, sunt oprirea interdicţiei la export pentru vaccinuri şi nu renunţarea la drepturile de autor privind fabricarea acestora, având în vedere că pornirea unei facilităţi de producţie pentru vaccinuri poate dura cel puţin 6 luni.

Europarlamentarul explică faptul că renunţarea la drepturile intelectuale privind producţia de vaccinuri nu este o soluţie, pentru că pornirea unei astfel de facilităţi de producţie durează cel puţin 6 luni, conform estimărilor făcute de experţi.

„Măsura renunţării la drepturile de proprietate intelectuală pentru a permite producţia pe scară largă nu este o soluţie pe termen scurt. Chiar într-un asemenea scenariu, fabricile nu vor începe automat, să producă „pe bandă” dozele necesare. Experţii estimează că pentru a porni o facilitate de producţie a vaccinurilor pe tehnologie mARN este nevoie de cel puţin 6 luni. Cele mai bune măsuri pentru soluţionarea lipsei de vaccin sunt: oprirea interdicţiei la export, atât pentru vaccinuri, cât şi pentru materiile prime necesare, împărtăşirea tehnologiei necesare pentru a creşte producţia şi donarea dozelor existente şi neutilizate. Această discuţie nu este deloc teoretică, ci foarte concretă”, a explicat europarlamentarul pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului, dezbaterea cu privire la renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală privind vaccinurile are obiective „mai degrabă geopolitice”, şi nu reprezintă soluţii concrete.

„Prioritare sunt transferul voluntar de tehnologie şi ridicarea interdicţiilor de export, nu renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală pe vaccin. UE a exportat jumătate din cele 400 de milioane de doze produse şi s-a mobilizat de urgenţă pentru a ajuta India. Există o dezbatere globală intensă despre renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinului, însă obiectivele acestei dezbateri sunt, de multe ori, mai degrabă geopolitice, decât soluţii medicale concrete, care să răspundă la criza majoră cu care se confruntă acum unele state ca India sau Africa de Sud. În primul rând , trebuie spus clar un lucru: dintre democraţiile occidentale, doar UE a exportat pe scară largă vaccinul. Până acum, din cele 400 de milioane de doze produse, UE a exportat jumătate, 200 de milioane, în 90 de ţări, dovedind astfel concret, că cea mai bună soluţie de ajutor pentru celelalte state este exportul. În al doilea rând, discuţia despre asistenţa acordată altor state trebuie purtată concret şi realist, din punct de vedere al soluţiilor urgente”, a mai explicat europarlamentarul.

Europarlamentarul explică faptul că doar Uniunea Europeană a exportat vaccinuri pe scară largă şi că UE s-a mobilizat deja pentru a veni în ajutorul Indiei.

„Uniunea Europeană a mobilizat deja resurse pentru un răspuns de urgenţă în ajutorul Indiei. Centrul de Coordonare a Răspunsului de Urgenţă, care reprezintă nucleul Mecanismului de Protecţie Civilă al UE, colaborează cu guvernele UE pentru a livra oxigen şi medicamente pentru India. În plus, UE a activat deja planuri pentru a trimite mai mult de 600.000 de doze pentru statele din Balcanii de Vest şi există un plan pentru un ajutor similar pentru statele din Parteneriatul Estic”, a mai transmis Buşoi. 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite