Buşoi: Intensitatea epidemiei nu este „voia sorţii“. Suntem în topul UE la îmbolnăvire pentru că Ministerul Sănătăţii acţionează doar în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Cristian Buşoi, vicepreşedinte al PNL pe Sănătate, a criticat Guvernul Dăncilă pentru modul cum gestionează criza cauzată de gripă. Alesul PNL subliniază că Ministerul Sănătăţii acţionează „pro-vaccinare doar în criză“.

„Epidemia nu a lovit din senin cu intensitatea asta. Nu este «voia sorţii» şi noi nu avem ce face; am ajuns să avem atâţia morţi pe fondul lipsei de vaccinare. Guvernul trebuia să informeze şi să vaccineze populaţia, dar asta trebuia făcut consistent şi consecvent de ani de zile.Bolnavii cu forme severe nu sunt vaccinaţi, iar aşa cum arată avertizările la nivel european, până la 1 martie, numărul celor care se îmbolnăvesc va creşte în toată Europa. De câţiva ani de zile, discut public şi cu autorităţile şi cu medicii, pe cât îmi este posibil, despre obligaţia autorităţilor de a informa şi de a vaccina , dar reacţia Guvern, Ministerul Sănătăţii este foarte lentă, iar asta, doar dezinteres se poate numi“, susţine europarlamentarul Cristian Buşoi, vicepreşedinte pe Sănătate al PNL, potrivit unui comunicat de presă. 

   Liberalul punctează faptul că Ministerul Sănătăţii nu a informat în timp ultil populaţia pentru a se vaccina. „Repet un lucru pe care l-am spus şi acum un an şi acum doi ani: Miniserul Sănătăţii, principala autoritate care reglementează în domeniu, nu a informat la timp populaţia cu privire la importanţa vaccinării, iar opoziţia părinţilor faţă de vaccinare precum şi acţiunile desfăşurate de diverse organizaţii non-guvernamentale împotriva vaccinării s-au consolidat tocmai din cauza faptului că Ministerul Sănătăţii nu a desfăşurat, la timp, propriile campanii de informare, prin care populaţia să conştientizeze importanţa vaccinării, dar şi riscurile privind reapariţia unor boli deja eradicate. Şi mai subliniez un lucru : medicii au atras atenţia în repetate rânduri privind necesitatea unei campanii puternice de informare publică şi au cerut, totodată, adoptarea unor măsuri care să încurajeze vaccinarea. De asemenea, au atras atenţia că, în diverse ocazii, vaccinurile – chiar şi cele uzuale –  lipsesc”, a mai afirmat Buşoi.

 Nu în ultimul rând, liderul PNL susţine că PSD şi ALDE ar trebui să adopte odată Legea vaccinării. „În plus, deşi procedurile de achiziţie de vaccinuri ar trebui să înceapă în luna februarie-martie, întodeauna s-au demarat în ultimul moment, de parcă nu ar fi binecunoscut că în perioada rece există riscul de epidemie de gripă. Nu a existat în această guvernare, deşi s-a confruntat cu mai multe crize epidemiologice, soldate cu morţi, o preocupare prioritară pentru vaccinare.  Avem epidemie, după epidemie, acum gripă, anul trecut rujeolă, numărăm victime cât nicio ţară civilizată din UE, dar stăm cu Legea vaccinării la sertar“, a conchis eurodeputatul PNL. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite