Buşoi: Românii să nu se lase păcăliţi şi să semneze petiţia PSD pentru ieftinirea medicamentelor. E o intoxicare grosolană a PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, afirmă că petiţia PSD pentru ieftinirea medicamentelor e „o intoxicare grosolană“. Argumentele social-democraţilor reprezintă, potrivit liberalului, o dezinformare.

„PSD dezinformează în mod repetat în documentul pentru care cere semnătura cetăţenilor, bazându-se pe buna credinţa a românilor, dar şi pe lipsa de informaţii“, afirmă preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi. 

Liderul liberal aduce mai multe argumente prin care încearcă să demonstreze că petiţie PSD ar fi o dezinformare. „Ideea de «economisire» la bugetul de stat pe care o sugerează documentul PSD, economisire care s-ar produce prin reglementarea privind alinierea preţurilor medicamentelor originale la preţul medicamentelor generice este o manipulare: nu este vorba despre nicio economie la buget, iar cei din PSD mint prin omisiune în legătură cu taxa clawback, despre care ştiu că este o taxă plătită suplimentar de producătorii de medicamente, iar bugetul acoperă 1,515 miliarde lei pe trimestru, indiferent de preţul medicamentelor (tot ce depăşeşte aceasta limită se returnează de industria farmaceutică prin clawback)“, precizează BUşoi. 

De asemenea, reprezentantul PNL punctează faptul că medicii prescriu substanţele active compuse de medicamente, nu denumirile comerciale ale medicamentelor. „În România, medicii prescriu nu denumirile comerciale ale medicamentului, ci denumirile comune internaţionale, adică substanţele active compuse de medicamente. Farmaciile sunt obligate să îi prezinte pacientului toate alternativele şi este alegerea pacientului dacă plăteşte diferenţa, în caz ca doreşte un anume brand“, mai arată Buşoi. 

În plus, preşedintele PNL Bucureşti precizează că România nu are, aşa cum susţine PSD, cele mai preţuri la medicamente. „Despre ideea că Ministerul Sănătăţii are posibilitatea să interzică exportul de medicamente este o altă dezinformare : exportul nu se poate împiedica decât temporar, cu riscul de a încalcă libera circulaţie a mărfurilor şi reglementările de liber schimb pe piaţa unică. Cât despre ideea că Agenţia Naţională a Medicamentului are posibilitate de a urmări toate tranzacţiile cu medicamente, aceasta este o stupizenie sau o lipsă de cunoştinţe majoră a PSD despre ceea ce face ANM“, a conchis Buşoi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite