Politică

articolul anterior articolul urmator

Buzduganul frustrării

39
17 Oct 2016 15:31:48
Péter Demény

Încep să cred că unora le lipseşte sabia sau buzduganul, într-atît ei sunt doritori de un conflict. Fac ei ce fac, dar trebuie musai să se supere.

Bunăoară, Dan Tanasă este deranjat de inscripţia în trei limbi de pe Primăria Siculeni. Adică, să am pardon, nu de toate, ci numai de cea maghiară. A intentat chiar un proces împotriva primarului.

Nu înţeleg. Ştie pînă şi Grivei, cîine vagabond, că în Secuime trăiesc mulţi maghiari, ei fiind peste tot majoritari. De ce este inscripţia asta un capăt de ţară? Chiar merită să te agiţi pentru toate? 

Sau, nu ştiu, se evaporează România dintr-atît? 

Citesc despre faptul că între 1934 şi 1940 a existat un săptămînal maghiar care a mizat pe liberalism, ţinîndu-se departe de otrava ideologiilor totalitariste. Bineînţeles, n-a avut şanse de supravieţuire. Lumea s-a radicalizat, s-a dat în vînt după soluţiile univoce, agresive.

Observ cu îngrijorare că mereu există sămînţa, jarul, nu ştiu cum s-o numesc. Mereu există oameni care abia aşteaptă să explodeze ceva, să se pună de-un conflict, să se aţîţe spiritele. Dacă nu reuşesc, încearcă neobosit — au vocaţia băgării fitilului. Şi nu se gîndesc nici măcar o clipă ce munte de frustrare se ascunde în spatele acţiunilor lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Semper Fidelis
17.10.2016, 16:13:06

Sa- spuna sau sa-i deseneze cineva autorului acestui articolas ca Dan Tanasa are dreptate. Nu Dl Dan Tanasa a arborat in mod ofensator o carpa numita steag secuiesc pe cladirea primariei. Si nu Dl Dan Tanasa a dat jos steagul Romaniei. Faptul ca cineva ia atitudine meritat impotriva voastra, nu va convine Ember, insa voi puteti organiza marsuri pentru "otonomio"? Daca asa ceva s-ar intampla la voi in ungaria, in buda sau pesta, nu v-ar conveni Ember. Asa, aici, unde aveti toate drepturile imaginabile sau inimaginabile, va permiteti sa fiti agresivi cu cei care va gazduiesc.

+6 (10 voturi)
Semper Fidelis
17.10.2016, 16:16:36

Apropo, vezi ca inscriptia aia ILEGALA, respectiv "Községháza”, a fost deja dată jos de pe Primăria Corund. Felicitari Justitiei din Romania. http://www.dantanasa.ro/exclusiv-kozseghaza-data-jos-de-pe-primaria-corund/

+4 (8 voturi)
Muntean Aurelian
17.10.2016, 18:35:33

Nu am nimic impotriva inscriptiilor bilingve.M-am familiarizat cu ele in SUA unde in multe locuri scria si in spaniola ptr comunitatea mexicana mai ales.Numai ca mexicanii nu revendica Arizona,Texas,California,state pe care le-au pierdut in favoarea SUA in urma unui razboi.Mexicanii nu vor autonomie pe criterii etnice.Maghiarii sunt indreptatiti la inscriptii bilingve,scoli cu predare in limba maghiara si alte drepturi...dar stim cu totii ca nu se vor multumii niciodata,scopul final a-l propagandei maghiare este cel putin autonomia,chiar independenta.Inscriptiile bilingve sunt un obiectiv minor,un antrenament ptr un meci care nunse va juca niciodata,ha ha ha(ras malefic).

+7 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
17.10.2016, 18:44:34

Comentariu considerat abuziv.

Filon Aurel
17.10.2016, 18:45:26

Uite cine vorbeste:http://adevarul.ro/cultura/spiritualitate/romania-federala-1_57ff4eee5ab6550cb8851f1b/index.html

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările