Politică

articolul anterior articolul urmator

Buzunarul cetăţeanului român

31
18 Jan 2017 19:18:50
Mircea Vasilescu

„Creşterea economică trebuie să se vadă în buzunarul cetăţeanului român”, a spus dl Dragnea. Zis şi făcut. Abia instalat, guvernul a mărit salarii şi pensii, a tăiat taxe şi accize. Nu-i normal să-şi îndeplinească promisiunile electorale? Ba da. Dar s-ar putea să ne coste cât nu face. Şi nu numai la buzunar.

S-a comentat mult pe tema asta şi n-am ce să adaug: s-ar putea ca banii cadorisiţi acum cu o mână să mărească deficitul bugetar şi să ne fie luaţi cu mâna cealaltă mai târziu. Iar datoriile adunate acum le lăsăm pe seama copiilor noştri. S-au mai văzut cazuri. Italia a avut o perioadă când s-a împrumutat masiv de la cetăţeni pe termen lung (cu bonuri de tezaur, obligaţiuni de stat şi altele), când şi-a îndulcit poporul cu pensii şi salarii, iar gândul că a împovărat astfel generaţiile următoare a venit târziu, prea tîrziu. Şi nici de probleme financiare n-a scăpat.

Dar cine gândeşte, la noi, pe termen lung? Şi cui îi pasă? Tranziţia le-a băgat multora în cap că trebuie să-şi dorească mult şi repede, mai ales în materie de bani. Acum!. Ajunge cât am suferit, ajunge cât am tras mâţa de coadă, ne-ajunge că am făcut foamea pe vremea lui Ceauşescu (şi nici acum nu ne-a trecut trauma...), vrem să ne bucurăm de viaţă, vrem în societatea de consum. De mâine, dacă se poate. Cum bine scrie profesorul Vintilă Mihăilescu într-un articol din Dilema veche de săptămâna trecută, este „exact rezumatul a ceea ce îşi doresc cei mai mulţi dintre români”: să simtă creşterea economică în buzunar, nu doar în datele statistice – care sunt seci şi acre, nu te poţi duce cu ele la hypermarket sau la cârciumă, nici nu-ţi poţi lua maşină de spălat cu procentele din tabele. Aparent, e bine: partidul a promis că dă, acum respectă ce a promis, poporul e mulţumit, buzunarul foşneşte a plin.

Şi mai departe? Ce face cetăţeanul, bunăoară, cu foşnetul suplimentar pe care-l simte în buzunar? Ce să facă, ca omu’: mai întâi consumă. (Ne tot spun economiştii serioşi că avem o creştere economică bazată pe consum, ceea ce nu e prea sănătos, da’ să ne mai lase...). Şi apoi? Tot ca omu’: îşi creşte copiii, îi dă la şcoală... Că sistemul educaţional e ca vai de el – în primul rând din cauza proastei finanţări, căci niciun guvern n-a respectat ce scrie-n lege, că pentru educaţie trebuie alocat un anumit procent din PIB – e o problemă care pe cetăţean nu-l preocupă. Are la îndemână soluţia lui Conu Leonida: „treaba statului, domnule, pe el de ce-l avem?”. Cetăţeanul se bucură că mai ia 100 de lei la salariu, că ăştia foşnesc concret în buzunar, în timp ce PIB-ul se vântură prin statistici. După ce se convinge concret că şcoala copilului nu-i bună şi folositoare, e prea târziu. La fel şi cu sănătatea: sistemul medical e jalnic, cetăţeanul ştie asta pe pielea lui (sau a familiei, sau a rudelor, sau a prietenilor), dar tot se bucură la suta de lei primită în plus, chit că nu-i ajunge de-o şpagă cumsecade pentru doctor.

La urma urmei, cetăţeanul ştie el mai bine ce vrea şi ce-i trebuie, nu? Profesorul Vintilă Mihăilescu ştie de asemenea ce spune: majoritatea absolută a votanţilor asta vrut. (Că PSD a fost votat de mai puţin de 20% din totalul alegătorilor e altă discuţie...). Mă tem însă că, dacă avem ca principal punct de reper buzunarul cetăţeanului, o luăm în jos cu orice discuţie despre politică, democraţie, valori, binele comun, perspectiva pe termen lung şi alte asemenea teme care transformă o populaţie într-o societate adevărată. Şi Ceauşescu, în ultimul său discurs de la balconul Comitetului Central, pe 21 decembrie 1989, tot asta a promis: o sută de lei în plus la leafă. Nu l-a ajutat. Dar oamenii uită repede, iar buzunarul îşi cere drepturile. Acum!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Dobrican Felician
19.01.2017, 13:15:26

Peste tot in lume,consumul si exporturile sunt principalele elemente ale cresterii economice. Vad cum adeptii dreptei,inclusiv sus-semnatul sunt in continuare si adeptii austeritatii,ceea ce in ultimii 4-5 ani s-a dovedit ca nu este valabil.Austeritatea nu poate duce decit la contractie economica. Si culmea,cei mai mari adepti ai austeritatii,Basescu si Boc,au fost cei care au indatorat cel mai mult Romania,asta pe linga scaderea abrupta economica si pe linga majorarea de taxe si taierea de salarii si pensii.

-8 (14 voturi)
Sorin Barbu!
19.01.2017, 14:00:48

Nu te mai agita, a fost rea-vointa, plus faptul ca le-a trebuit fonduri ca sa plateasca securistii, precum barbuL, cel de sub mine.

-1 (9 voturi)
Romanul
19.01.2017, 14:03:01

Da domnule, ai citit undeva că, consumul înseamnă creștere economică dar pentru economiile care-și produc intern produsele de consum in marea lor parte, fac și export și au balanta comerciala pozitiva sau macar echilibrată. Cartea care ai avut-o in mana era mai groasă și te-ai plictisit repede căci nu înțelegi cum este cu economia. Despre investiții ai citit ceva? Alea pentru care noi nu mai avem bani! Cel mai bine, decât să citești cărți greoaie, gandeste-te cum funcționează familia ta. Daca ai sa apelezi pentru orice lucru mărunt la serviciile vecinilor sau a meseriașilor și ai să plătești pentru asta caci nu știi să mai faci nimic în casă ai să constați o creștere a bunăstării dar nu la tine ci la vecini și meseriași. Daca te mai și împrumuți că să trăiești bine o să crezi că ți-a fătat vaca , dar când vei returna banii , vei constata că vaca nu acoperi datoria dar îți vinzi și casa. Concret , nu mai producem nimic, vindem ieftin resurse naturale, pământ arabil, salahori și prostituate, forța de muncă calificată și chiar creiere de excepție și ne îndatorat zilnic că sa fii tu fericit că trăiești bine. Copiii și nepoții tai nu vor avea o tara unde să spună că se intorc "acasă", dar asta nu contează , tu ești fericit acum. Nu mai posta, uita-te la haznale TV, aia îți explică totul pe înțelesul tău și cel mai important, îți dau sentimentul că și înțelegi cum este cu economia asta. Că doar de asta ești român mândru, nu-i așa?

+9 (17 voturi)
Sorin Barbul
19.01.2017, 13:23:42

Ba chiar cu două mâini.

0 (10 voturi)
ranit- ranit-
19.01.2017, 14:09:11

Cand si unde un partid de stanga a facut ceva bun pentru tara pe care a/o guvernat-o/za???

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările