Căderea Guvernului Tudose a salvat Casa Regală. Principesa Margareta rămâne în Palatul Elisabeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principesa Margareta şi Principele Radu Duda
Principesa Margareta şi Principele Radu Duda

După cădrea Guvernului Tudose, ostil Casei Regale, Principesa Margareta negociază cu RAAPPS prelungirea termenului până la care poate rămâne la Palatul Elisabeta. Termenul legal expiră în data de 5 februarie. Între timp, Parlamentul va adopta legea iniţiată de PSD-ALDE privind statutul Casei Regale, care i-ar oferi Principesei Margareta dreptul legal de a rămâne în continuare în reşedinţa oficială din centrul Capitalei.

În urmă cu 10 zile, Principesa Margareta anunţa că va părăsi Palatul Elisabeta, în condiţiile în care Guvernul condus de Mihai Tudose, prin RAAPPS, nu i-a făcut nicio ofertă de chirie pentru a rămână în continuare în reşedinţa din centrul Capitalei.

Chiar dacă a fost confiscat de comunişti, din punct de vedere juridic, Palatul Elisabeta aparţine statului, iar fostul premier Mihai Tudose a criticat dur Casa Regală pentru că a cerut să locuiască în clădire şi după moartea Regelui Mihai. Familia Regală era prinsă şi în conflictul dintre Mihai Tudose şi Liviu Dragnea, în condiţiile în care liderul PSD i-a promis Principesei Margareta că va da o lege privind statutul Casei Regale, iar premierul a refuzat categoric orice discuţie. Căderea Guvernului Tudose a schimbat radical datele problemei. 

Casa Regală rămâne acasă

Avocatul Casei Regale, Andrew Popper, spune că familia regală nu va părăsi Palatul Elisabeta până când legea promisă de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu va intra în vigoare. „Având în vedere aspectele procedurale din Senat şi din Cameră, legea nu va fi aprobată până pe 5 februarie. Putem să spunem că, în ultimele zile, am găsit foarte multă bunăvoinţă din partea Guvernului de a găsi o soluţie intermediară în care familia regală va putea rămâne aici după această dată, în aşteptarea aprobării acestei legi“, a declarat Andrew Popper, avocatul Casei Regale, pentru Digi 24. Data de 5 februarie marchează două luni de la moartea Regelui Mihai, termenul legal în care familia regală mai poate locui în Palatul Elisabeta.

Potrivit unor surse politice, majoritatea PSD-ALDE va adopta legea privind statutul Casei Regale la începutul lunii februarie, imediat după începerea sesiunii parlamentare. Familia regală va plăti chirie până la adoptarea legii? „Este posibil. Dar nu pot să vă spun concret despre ce e vorba pentru că discuţiile sunt încă în curs“,a  răspuns Andrew Popper.

Proiectul legislativ depus de Dragnea şi Tăriceanu propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României pentru Principesa Margareta, asimilată protocolar cu rangul unui fost şef de stat. Legea i-ar oferi Principesei Margareta temeiul legal să locuiască în continuare în Palatul Elisabeta.  „Imaginea asta că au primit Palatul Elisabeta şi că este un mare cadou din partea Guvernului este eronată. În primul rând, că era o proprietate privată a familiei regale. Statul are o obligaţie morală“, a conchis avocatul Casei Regale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite