„Cadou“ al PSD pentru Victor Ciorbea: Avocatul Poporului va putea cumula pensia specială cu salariul. Câte mii de euro ar urma să câştige

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Nicolicea, Florin Iordache şi Şerban Nicolae, toţi trei aleşi ai PSD, au depus un proiect de lege care prevede că Avocatul Poporului, care în prezent e Victor Ciorbea, va primi atât indemnizaţie, cât şi o pensie specială similară cu cea a unui judecător CCR. Mai mult, iniţiativa nu-i uită nici pe adjuncţii Avocatului Poporului, care vor beneficia şi ei de pensii speciale cumulate cu indemnizaţia.

Cei trei jurişti ai PSD  au prins în proiectul prezentat Biroului Permanent la 1 februarie mai multe prevederi legate de indemnizaţiile primite de Avocatul Poporului şi adjuncţii săi, dar şi reglementări legislative privind pensiile speciale acordate acestora, precum şi ale celor care au ocupat anterior aceste funcţii.  

„Avocatul Poporului, îndeplinind condiţiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituţională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior acordate, beneficiază de pensie calculată în aceleaşi condiţii cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale, potrivit art.71 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organziarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările ulterioare. Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizaţia pentru mandatul în curs de exercitare“, conform iniţiativei legislative care prevede că actualizarea pensiei are loc în raport cu indemnizaţiile judecătorilor CCR. 

În actuala lege de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului nu se vorbeşte clar despre pensia de serviciu, cu toate că la un alineat al legii este precizat că: „Avocatul Poporului, îndeplinind condiţiile prevăzute pentru judecători la Curtea Constituţională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior stabilite, beneficiază de pensie calculată cimilar cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale“. 

Prin noua formă are loc stabilirea faptului că Victor Ciobea ar urma si aibă o pensie specială care se va ridica la valoarea a 80% din indemnizaţia brută lunară a unui judecător CCR, ceea ce în prezent ar însemna în jur de 18.000 de lei. Mai mult, dacă preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea prin care judecătorilor CCR le va fi sportită imunitatea, suma la care ne raportăm ar putea creşte. Aşadar, Avocatul Poporului ar urma să aibă dreptul la această pensie specială care poate fi cumulată cu indemnizaţia pe care o primeşte , adică 15.525 de lei, potrivit declaraţiilor publice. În total, acesta ar putea avea venituri brute de 33.500 de mii de lei, adică aproximativ 7.000 de euro. 

O noutate gândită de cei trei jurişti ai PSD este pensia specială anticipată pentru adjuncţii Avocatului Poporului. „Adjuncţii Avocatului Poporului, precum şi persoanele care au îndeplinit funcţia de adjunct al Avocatului Poporului beneficiază, la împlinirea vârstei standar de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din indemnizaţia brută avută în ultima lună de activitate. Pensia de serviciu poate fi acordată anticipat adjuncţilor Avocatului Poporului, cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul precăzut în acest alineat, pentru  fiecare an care lipseşte până la îndeplinirea vârstei standar de pensionare.  Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizaţia pentru mandatul în curs de exercitare“, conform proiectului de lege. Mai mult, pensiile de serviciu se vor raporta mereu la indemnizaţia brută lunară a adjuncţilor Avocatului Poporului în activitate, ceea ce înseamnă că de fiecare dată când aceasta va creşte, va creşte şi pensia specială. 

   

„Privilegiile“ pentru conducerea Avocatului Poporului au fost uitate de Nicolicea, Şerban Nicolae şi Iordache în expunerea de motive

Cei trei iniţiatori au uitat să vorbească în expunerea de motive de beneficiile pe care le vor avea cei din conducerea Avocatului Poporului, cu toate că expunerea are nu mai puţin de 11 pagini şi jumătate. Aceştia amintesc pe scurt de bugetul Avocatului Poporului. „Cadrul legislativ actual nu permite Avocatului Poporului, în pofida rangului său constituţional de instituţie fundamentală cu rol în apărarea drepturilo şi libertăţilor, cetăţenilor, să îşi stabilească normative proprii de cheltuieli pentru protocol, deplasări în străinătate, dotări cu autoturisme şi consumul lunar de carburanţi, în limita bugetului anual aprobat, nefiind exceptată de la aplicarea Ordonanţei Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice“, arată expunerea de motive.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite