Cadoul de Crăciun al Serbiei ortodoxe: interzicerea bisericilor româneşti din Valea Timocului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părintele Boian Alexandrovici din Valea Timocului mi-a transmis o scrisoare prin care avertizează că Serbia a demarat o campanie furibundă împotriva bisericilor româneşti. Un comunicat al Cancelariei Guvernului sârb a anunţat că ”este ilegală orice construire a bisericilor româneşti din cauză că nici o parte organizaţională a Bisericii Ortodoxe Române care are statut legal de persoană juridică nu îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu”.

Părintele Boian Alexandrovici, liderul spiritual al românilor din Valea Timocului, explică în mesajul său că, de vreme ce Bisericii Ortodoxe Române i-a fost interzisă construirea bisericilor în Valea Timocului, românii au fost obligaţi să îşi construiască garaje pe care apoi să le folosească drept loc de închinare, numai că acum există ameninţarea cu interzicerea folosirii acestor construcţii ca biserici, deşi legea Serbiei permite acest lucru.

Românii din Serbia sunt la nivelul  ”fraţilor creştini din Siria care sunt prigoniţi şi izgoniţi de la casele lor din cauză că sunt creştini. Este o singură diferenţă între ei şi noi. Pe ei îi prigonesc musulmani, iar pe noi ”Biserica sor㔺i unele organe ale statului nostru în care trăim”.

Mesajul dramatic al românilor din Valea Timocului este că ”Bisericile şi mănăstirile româneşti din zonă sunt ocupate de Biserica Sârbă, noi ne am împăcat cu asta şi dorim să construim noi, iar ei ne opresc, ei veniţi din alte părţi ne opresc pe noi români/vlahii originari zonei, să ne rugăm în limba noastră şi să ţinem de Biserica neamului nostru. Acum aşteptăm să ne inchidă, cum au anunţat, şi aceste puţine biserici pe care cu greu am reuşit să le facem”.

Românii din Serbia sunt la nivelul  ”fraţilor creştini din Siria care sunt prigoniţi şi izgoniţi de la casele lor din cauză că sunt creştini. Este o singură diferenţă între ei şi noi. Pe ei îi prigonesc musulmani, iar pe noi ”Biserica sor㔺i unele organe ale statului nostru în care trăim”.

Este neverosimil că statul sârb, ale cărui negocieri pentru aderarea la UE sunt programate să înceapă în ianuarie, are un comportament atât de abuziv la adresa comunităţii româneşti. După cum părintele Boian a explicat în mai multe rânduri, drepturile pentru români în Valea Timocului sunt doar pe hârtie. Mai nou, nici măcar acolo. O televiziune din Valea Timocului a demarat o campanie împotriva bisericilor româneşti şi a făcut publică decizia oficială a Cancelariei Guvernului sârb pentru colaborare cu bisericile şi comunităţile religioase potrivit căreia bisericile româneşti din Valea Timocului sunt ilegale (AICI). Cum poate fi o biserică ortodoxă ilegală, mai ales într-o ţară ortodoxă? În Serbia, calitatea de român a devenit ilegală, iar acest lucru trebuie să înceteze. Dar pentru acest lucru este nevoie de un răspuns ferm al statului român cu privire la tratamentul comunităţii româneşti din Valea Timocului!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite