„Cadourile“ de sfârşit de an din partea parlamentarilor: prescrierea conflictului de interese, relaxarea legislaţiei privind evaziune fiscală şi noi sinecuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă şi ordonanţa prin apar noi taxe au fost temele cele mai discutate săptămâna trecută. Însă în acest timp parlamentarii au adoptat iniţiative care ridică semne de întrebare, unele dintre acestea fiind pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Deputaţii au adoptat proiectul iniţiat de Cătălin Rădulescu privind prescrierea după trei ani a conflictului de interese săvârşit de funcţionari publici. Legea a fost declarată neconstituţională de CCR, PSD-ALDE propunând în noua variantă o schimbare de exprimare: „răspunderea civilă sau administrativă pentru conflictul de interese” va expira după trei ani. Senatul va fi forul decizional pentru proiectul care, dacă va trece, va înceta să le mai facă probleme politicienilor care nu au fost atenţi cu regimul incompatibilităţilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercurea trecută, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Proiectul prevede ca dacă unul dintre inculpaţi achită prejudiciul integral plus 20%, toţi acuzaţii scapă de urmărirea penală.

„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”, prevede legea care va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a fi promulgată.

860.000 de euro pentru promovarea tradiţiilor şi simbolurilor naţionale

Senatul a adoptat, miercuri, ca for decizional, propunerea legislativă privind înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale „Regele Mihai I“, pentru care statul român ar urma să asigure anual o finanţare de 860.000 de euro.

Activitatea instituţiei constă în crearea şi dezvoltarea de programe şi proiecte în vederea promovării tradiţiilor, obiceiurilor şi simbolurilor naţionale, a persoanelor şi realizărilor de valoare din domeniul ştiinţific, cultural, educaţional, sportiv şi economic; promovării unor evenimente cu semnificaţie istorică; promovării, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, a imaginii României, investiţiilor si turismului, artei, ştiinţei, educaţiei si a monumentelor istorice faţă de personalităţi, investitori şi instituţii din străinătate. Conducerea Instituţiei este asigurată de un director numit şi revocat din funcţie de către Parlament. Instituţia prezintă, în plenul Parlamentului raportul anual şi contul de execuţie bugetară.

Tot în proiectul de lege este subliniat faptul că numărul maxim de posturi salarizate este de 20. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite