Camera Deputaţilor a adoptat, pe articole, proiectul de modificare a Codului Silvic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, miercuri, proiectul de modificare a Codului Silvic iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, reprezentanţii PNL criticând prevederile acestui proiect, votul final urmând a fi dat săptămâna viitoare, în şedinţa de plen.

Proiectul prevede, printre altele, că valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de către operatori economici atestaţi.

Astfel, un operator/grup de operatori economici poate cumpăra la licitaţie sau negociere, după caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub formă de lemn rotund fasonat la drum auto, doar în cazul în care asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achizţtionat.

Proiectul mai stabileşte că suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, este de maximum 250 metri pătraţi în cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 ha şi de maximum 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 m2, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică de 5 ha.

Accesul public în fondul forestier naţional cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul şeful ocolului silvic, în cazul administrării, proprietarului, cu avizul şefului ocolului silvic, în cazul asigurării serviciilor silvice

Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate.

Alte articole stabilite de deputaţi prevăd că preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Votul final pe acest proiect va fi dat săptămâna viitoare, întrucât şedinţa de vot final a fost amânată din cauza şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD.

Camera Deputaţilor este for decizional.

În 2 octombrie 2013, proiectul noului Cod silvic a fost adoptat de Guvern, cu prevederile anunţate de fostul ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.

Urma ca jumătate din masa lemnoasă scoasă pe piaţă să fie vândută din rampe şi depozite de la 1 ianuarie 2014, iar restul după 1 ianuaruie 2015, să fie introduse autorizaţii de practică, Romsilva trebuia să asigure gratuit paza micilor proprietăţi nepăzite, dar şi să facă împăduriri astfel încât fondul forestier de stat să nu scadă sub 3 milioane de hectare.

Reprezentanţi ai silvicultorilor nu s-au arătat de acord cu introducerea autorizaţiilor de practică, acuzând iniţiativa de a fi o încercare de politizare, în timp ce reprezentanţi ai industriei s-au opus interzicerii vânzării lemnului pe picior, arătând că nu sunt pregătiţi cu rampele şi depozitele necesare.

Înaintat Parlamentului şi urmând să fie dezbătut în regim de urgenţă, proiectul a fost amendat de Comisia de agricultură din Senat astfel încât modificările radicale - introducerea autorizaţiilor de practică şi interzicerea vânzării lemnului pe picior din 2015 - să fie eliminate.

Varga arăta, în decembrie anul trecut, că introducerea acestor autorizaţii ar fi fost o bună dovadă că se doreşte "eliminarea suspiciunilor de corupţie din sistem". "Ce facem cu cei cărora le găsim în controale 50 de cioate sau 70 de cioate - tăieri ilegale - şi li se aplică o tăiere de 10 la sută din salariu?", a spus Varga, adăugând că va susţine în continuare găsirea de pârghii pentru sancţionarea administrativă a personalului silvic.

Totodată, senatorii din Comisia de agricultură au amânat cu un an, de la 1 ianuarie 2014 la 1 ianuarie 2015, data de la care va fi interzisă vânzarea lemnului "pe picior" pentru mai mult de jumătate din masa lemnoasă urmând a fi recoltată, însă numai din pădurile proprietate publică.

Astfel, în loc ca din 2015 să se ajungă la vânzarea lemnului numai din rampe şi depozite, ar urma ca de atunci să se vândă astfel doar 25 la sută din masa lemnoasă recoltată, întrucât pădurile statului reprezintă jumătate din suprafaţa totală împădurită. Comisia pentru agricultură a apreciat că valorificarea integrală a lemnului ca produse fasonate sau ca produse rezultate din prelucrarea primară presupune investiţii substanţiale pentru achiziţionarea de utilaje specifice şi amenajări de depozite, investiţii pe care Romsilva nu are capacitatea să le facă în anul 2014.

Tot din motive financiare, senatorii au eliminat din proiect obligaţia ca Romsilva să achiziţioneze terenuri, cu prioritate din cele degradate, pentru împăduriri, astfel încât suprafaţa fondului forestier să nu scadă sub 3 milioane de hectare, precum şi pe cea ca regia să suporte din fonduri proprii paza proprietăţilor forestiere de până la 30 de hectare, reprezentând aproximativ 1 milion de hectare de fond forestier, apreciind că ar fi necesari pentru aceasta 15 milioane de euro.

Senatul a adoptat, cu amendamentele propuse de Comisia pentru agricultură, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 46/2008 (Codul silvic), pe 10 decembrie 2013.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite