Parlamentul a adoptat Legea consumatorului vulnerabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament României - Camera Deputaţilor FOTO Shutterstock
Parlament României - Camera Deputaţilor FOTO Shutterstock

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de Lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, în calitate de for decizional. Preşedintele comisiei pentru muncă şi protecţie socială a transmis că legea se va aplica de la 1 noiembrie în acest an.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de Lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie cu 291 de voturi „pentru”, 0 „contra”, o abţinere şi 0 parlamentari au spus „nu votez” din 292 prezenţi. 

Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Comisia pentru Industrii şi Servicii şi Comisia pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare au avizat favorabil legea consumatorului vulnerabil. Comisiile au emis, marţi, Raportul comun în ceea ce priveşte Legea consumatorului vulnerabil. 

Proiectul a fost adoptat de Senat, în sedinţa din 17 mai 2021.

Premierul Florin Cîţu anunţat, luni, că, dacă legea nu este adoptată într-o săptămână, este pregătit să-şi asume răspunderea.  

Deputata USRPLUS, Oana Ţoiu, preşedintele comisiei pentru muncă şi protecţie socială a transmis pe Facebook că s-a stabilit ca legea să se aplice de la 1 noiembrie în acest an. 

Ea a mai precizat că a fost propus şi „a fost aprobat, un plafon minim sub care să nu poată fi coborât prin HG la cuantumul valorilor propuse ca fixe iniţial în proiectul de lege. (250 RON/lună pt. gaze, 500 RON/lună pentru energie electrică şi 320 RON/lună pentru lemne)”.

Potrivit deputatei, „estimarea Ministerului Muncii şi a Ministerului Energiei este că propunerile de amendamente măresc numărul de beneficiari de la 427.592 la 524.355 (familii si/sau persoane singure)”.

„Mare parte din setul de amendamente adoptate la Senat, rezultate în urma seriei de dezbateri coordonate de colega noastră Silvia Dinică au fost confirmate în comisiile reunite şi fac de asemenea parte din forma finală a legii (de exemplu dublarea cuantumului pentru costul lunar de referinţă pentru lemn sau cărbune de la 80 de lei la 160 de lei)”, a mai precizat deputata.  

Ea a completat că au fost ţinute o serie de dezbateri asupra proiectului. „Deşi ne-ar fi plăcut să continuăm acest proces la Camera Deputaţilor, era mai importantă aplicarea legii în acest an şi va mai fi necesară până la o lună pentru promulgarea de preşedinte şi publicarea în Monitorul Oficial”, a mai completat ea.

Oana Ţoiu a completat că „motivul pentru care legea nu a fost discutată şi aprobată până acum în Camera Deputaţilor nu a ţinut de frâne puse Guvernului, din contră. Propunerea Guvernului, aşa cum a trecut şi de Senat, era intrarea în vigoare de la 1 septembrie 2022 şi noi nu susţineam acest termen şi nu aveam un acord în coaliţie pe el. Soluţia nu a fost să trecem peste Guvern votând amendamentele opoziţiei la acel moment ci să lăsăm mai mult timp ca executivul să poată găsi resursele necesare aplicarii din acest an. Ceea ce s-a şi întamplat”. 

Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis pe Facebook un mesaj în care a subliniat că ministerul lucrează la o altă OUG privind compensarea. „Nu lăsăm pe nimeni în urmă. De asemenea, vreau să reamintesc că lucrăm şi la o Ordonanţă de Urgenţă prin care să compensăm până la nivelul venitului mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate iarna aceasta. Vorbim de iarnă care începe la 1 noiembrie, se termina la 31 martie. Deci vorbim şi aici de peste 10 milioane şi ceva de români„, a transmis ministrul pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite