Legea care prelungeşte mandatele aleşilor locali până la 1 noiembrie, adoptată. Când vor avea loc alegerile pentru primării şi şefiile de CJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Gabriela Firea. FOTO Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu şi Gabriela Firea. FOTO Inquam Photos / George Călin

Proiectul de lege prin care mandatele aleşilor locali sunt prelungite până cel târziu pe 1 noiembrie, iar data localelor e decisă de Parlament, a fost adoptată şi de Camera Deputaţilor, for decizional în cazul acestei iniţiative.

UPDATE Legea a a fost adoptată şi de Camera Deputaţilor

UPADTE Deputatul Gabriel Andronache, unul dintre juriştii PNL, a cerut schimbarea amendamentului referitor la cine stabileşte data pentru alegeri. Andronache susţine că tot Guvernul ar trebui să stabilească data. 

UPDATE Victor Ponta, liderul Pro România: Mă bcuur să văd că prin această lege colegii de la PSD îi prelungesc mandatul lui Gheorghe Flutur şi colegii de la PNL îi prelungesc mandatul lui Firea. Azi votaţi prelungirea mandatelor în urma unei înţelegeri PSD-PNL. Alegerile ar fi pe 27 septembrie. Tot săptămâna asta ni se vorbeşte iar de stare de alertă, poate chiar stare de urgenţă. Acum spunem că e foarte rău: că Parlamentul e rău, că sunt precauţi, că sunt proşti. În acelaşi timp nu mai suntem preacuţi. Nu am găsit în DEX precautul. În schimb e foarte precaut să facem alegerile acum. Deocamdată noi, cei de la Pro România, când vedem că sunt aleşi primarii într-un singur tur, nu suntem de acord. Nu suntem de acord cu data alegerilor.

UPDATE Cătălin Drulă, deputat USR: În februarie vă jucaţi cu anticipatele în timp ce Covidul bătea la uşă. Vedem cum se face legislaţie, cum se face administraţie, cu vechea clasă poltiică din România. Fac apel către AEP ca acea semnătură pentru susţinerea candidaturilor să fie cât mai simplă. Nu vrem să fie restricţionat dreptul de a candida nimănui. 

****

Proiectul de lege a fost iniţiat de Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis, din partea PSD, Florin Roman, din partea PNL şi Călin Popescu Tăriceanu, din partea ALDE.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 12 iunie şi se dezbate de Camera Deputalilor, luni, de la ora 12.00, în condiţiile în care se primeşte raportul comisiilor. 

Forma adoptată de Senat prevede prelungirea mandatelor aleşilor locali – primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri – până la 1 noiembrie. Data alegerilor va fi stabilită de către Parlament, cu cel puţin 60 de zile înaintea votului.

Având în vedere condiţiile speciale impuse de pandemie, pentru aceste alegeri numărul minim de semnături pentru depunerea candidaturilor va fi redus la jumătate şi se va putea prezenta o singură listă pentru susţinerea candidaturii primarului şi a consilierilor locali, la fel cu se va putea depune o singură listă pentru susţinerea candidaturilor la consiliile judeţene.

De asemenea, candidaturile şi listele de susţinători vor putea fi depuse online.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, mandatele aleşilor locali din întreaga ţară expiră în intervalul cuprins între 10 iunie – 8 iulie, în funcţie de momentul constituirii consiliilor în 2016 sau depunerii jurământului de către primari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite