Camera Deputaţilor: Controversata lege a prevenţiei în sănătate, adoptată tacit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu este printre iniţiatorii proiecutlui de lege FOTO Eduard Enea
Alina Gorghiu este printre iniţiatorii proiecutlui de lege FOTO Eduard Enea

Legea prevenţiei în sănătate, care a stârnit critici în spaţiul public, a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, urmând ca decizia finală să o ia Senatul.

Liberalii au amendat proiectul de lege privind prevenţia în sănătate, în sensul în care pacienţii nu vor mai fi taxaţi dacă nu vor participa la programe de prevenţie. Forma iniţială a proiectului îi putea obliga pe pacienţii care au refuzat să participe la programele de prevenţie să-şi plătească singuri tratamentul în cazul îmbolnăvirii, inclusiv de cancer.

Legea prevede şi înfiinţarea unei Agenţii Naţionale de Prevenţie în Sănătate (ANPS), care s-ar afla în subordinea Ministerului Sănătăţii, şi care se va ocupa de întocmirea programului şi de aplicarea lui.

Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate (ANPS) va fi o structură autonomă care va prelua toate atribuţiile şi prerogativele Ministerului Sănătăţii, ale Institutului de Sănătate Publică, precum şi ale Direcţiilor de Sănătate Publică în implementarea programelor de prevenţie în domeniul sănătăţii. Potrivit iniţiatorilor, ANPS s-ar ocupa de prevenirea apariţiei îmbolnăvirilor, prevenirea şi reducerea internărilor evitabile,  educaţia pentru sănătate, fiind responsabilă de  achiziţia de vaccinuri, asigurarea distribuţiei vaccinurilor pe întreg teritoriul României, desfăşurarea campaniilor de vaccinare, dar şi dispunerea de măsuri şi aplicare de sancţiuni pentru cei care nu respectă acţiunile de prevenţie pentru sănătate.

Funcţionari numiţi de factorii politici

ANPS va fi condusă de un consiliu format din 11 membri, şase dintre aceştia, propuşi de către societăţile medicale profesionale implicate în prevenirea, diagnosticul şi tratamentul bolilor cu impact major în România. Senatul şi Camera Deputaţilor propun, la rândul lor, câte un membru, la fel ca şi Preşedinţia României, Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Prognoză.

În consecinţă, Consiliul va avea 11 membri, din care cinci numiţi politic. Cei 11 membri ai Consiliului ANPS vor fi numiţi de prim-ministru, iar atribuţiile şi responsabilităţile specifice ale Consiliului ANPS, criteriile de eligibilitate ale membrilor Consiliului şi indemnizaţiile acestora se vor stabili  prin hotărâre de Guvern.

Detaliile despre conducerea executivă sunt vagi. Se precizează doar că va fi un preşedinte cu rang de secretar de stat şi de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat, ambii cu mandate pentru cinci ani, însă iniţiatorii nu spun dacă cei doi provin din rândul membrilor Consiliului ANPS sau sunt numiţi direct de Guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite