Politică

articolul anterior articolul urmator

Camera Deputaţilor: Controversata lege a prevenţiei în sănătate, adoptată tacit

1
1 Apr 2016 10:03:45
Autor: Mădălina Mihalache
Alina Gorghiu este printre iniţiatorii proiecutlui de lege FOTO Eduard Enea
Alina Gorghiu este printre iniţiatorii proiecutlui de lege FOTO Eduard Enea

Legea prevenţiei în sănătate, care a stârnit critici în spaţiul public, a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, urmând ca decizia finală să o ia Senatul.

Liberalii au amendat proiectul de lege privind prevenţia în sănătate, în sensul în care pacienţii nu vor mai fi taxaţi dacă nu vor participa la programe de prevenţie. Forma iniţială a proiectului îi putea obliga pe pacienţii care au refuzat să participe la programele de prevenţie să-şi plătească singuri tratamentul în cazul îmbolnăvirii, inclusiv de cancer.

Legea prevede şi înfiinţarea unei Agenţii Naţionale de Prevenţie în Sănătate (ANPS), care s-ar afla în subordinea Ministerului Sănătăţii, şi care se va ocupa de întocmirea programului şi de aplicarea lui.

Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate (ANPS) va fi o structură autonomă care va prelua toate atribuţiile şi prerogativele Ministerului Sănătăţii, ale Institutului de Sănătate Publică, precum şi ale Direcţiilor de Sănătate Publică în implementarea programelor de prevenţie în domeniul sănătăţii. Potrivit iniţiatorilor, ANPS s-ar ocupa de prevenirea apariţiei îmbolnăvirilor, prevenirea şi reducerea internărilor evitabile,  educaţia pentru sănătate, fiind responsabilă de  achiziţia de vaccinuri, asigurarea distribuţiei vaccinurilor pe întreg teritoriul României, desfăşurarea campaniilor de vaccinare, dar şi dispunerea de măsuri şi aplicare de sancţiuni pentru cei care nu respectă acţiunile de prevenţie pentru sănătate.

Funcţionari numiţi de factorii politici

ANPS va fi condusă de un consiliu format din 11 membri, şase dintre aceştia, propuşi de către societăţile medicale profesionale implicate în prevenirea, diagnosticul şi tratamentul bolilor cu impact major în România. Senatul şi Camera Deputaţilor propun, la rândul lor, câte un membru, la fel ca şi Preşedinţia României, Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Prognoză.

În consecinţă, Consiliul va avea 11 membri, din care cinci numiţi politic. Cei 11 membri ai Consiliului ANPS vor fi numiţi de prim-ministru, iar atribuţiile şi responsabilităţile specifice ale Consiliului ANPS, criteriile de eligibilitate ale membrilor Consiliului şi indemnizaţiile acestora se vor stabili  prin hotărâre de Guvern.

Detaliile despre conducerea executivă sunt vagi. Se precizează doar că va fi un preşedinte cu rang de secretar de stat şi de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat, ambii cu mandate pentru cinci ani, însă iniţiatorii nu spun dacă cei doi provin din rândul membrilor Consiliului ANPS sau sunt numiţi direct de Guvern.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Nitescu Daniel
1.04.2016, 11:54:36

Daca nu cumva este o pacaleala ieftina si proasta cu ocazia zilei de 1 aprilie, asistam nepasatori la creionarea unei noi agentii cu scopul practic si nedeclarat de a rezolva situatia economica si profesionala a unor membri activi sau pasivi a mafiei institutionalizate romanesti. In continuare romanii vor ramane victime sigure ale sistemului medical romanesc ! Aveti grija cum si ce anume votati romani de acum inainte ! Cu o seara inainte de a pune stampila pe buletinul de vot faceti un calcul simplu, lasati sentimentele la o parte, activati ratiunea proprie, comparati ceea ce au promis politicienii in trecut cu ceea ce au realizat in prezent, verificati care dintre EI mai sunt liberi si nu arestati si de ce anume, verificati cati prieteni mai aveti in aceasta tara si cati dintre ei au ales migratia, comparati nivelul vietii si civilizatiei pe care o aveati acum opt ani sa zicem, cu nivelul vietii si civilizatiei din prezent, adaugati aici si previziunile proprii la adresa viitorului, privit cu atentie mare la copiii dumneavoastra, trageti o linie si calculati. Daca va da cu rest, incercati sa gasiti politicieni din cadrul actualei clase politice pe care sa-i sustineti pentru un nou mandat de patru ani si care va poate ajuta real in sensul imbunatatirii vietii dumneavoastra. Daca rezultatul este zero, incercati sa va orientati electoral catre partide mici, nou infiintate si avand oameni care nu au fost "infestati" politic pana acum. Daca in schimb rezultatul socotelii este negativ, aveti solutia logica, rationala si putin eficienta din pacate (asta e !) de a pune stampila (atat cat va tine tusul) pe toti candidatii "importanti pentru mafie" astfel incat votul dumneavoastra devine nul. Astfel, tinand cont de starea jalnica in care se gaseste natiunea romana astazi (ce a mai ramas din natiune acasa !), daca rezultatul numarului voturilor anulate este cu mult mai mare decat totalul voturilor liber exprimate pentru candidatii propusi, vom reusi astfel sa cream civic bulgarele de zapada care mai tarziu, devenind tavalug, va matura complet aceasta clasa politica egoista, complet iresponsabila si lipsita de empatie si spirit national ! Asa ca folositi pragmatic creierul romani, nu va lasati pacaliti de marul otravit si frumos ambalat al sistemului politic mafiot romanesc oferit cu zambete "sincere" populatiei odata la patru sau cinci ani ! Rezultatele se observam grav pe propria piele inca de acum 26 ani. Trebuie sa actionam civic pentru o schimbare radicala pana cand "schimbarea actuala" nu ne va inghiti pe toti !

Modifică Setările