Politică

articolul anterior articolul urmator

Camera Deputaţilor. Persoanele condamnate pot candida la parlamentare

26
13 Feb 2018 19:39:16
Autor: Sebastian Zachmann
Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, condusă de Eugen Nicolicea (PSD), a dat, marţi, raport de respingere iniţiativelor legislative ale PNL referitoare la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi la interdicţia ca persoanele care au suferit condamnări penale definitive să nu poată candida la alegerile parlamentare

Proiectul privind alegerea primarilor în două tururi prevede că „dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin”.

„La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, mai prevede proiectul.

Cel de-al doilea proiect al PNL respins de deputaţii jurişti ar stabili o interdicţie pentru persoanele care au suferit condamnări penale definitive de a candida la alegerile parlamentare.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia Romaniei, republicată, pentru a fi alese şi persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive”, prevede proiectul.

Cele două proiecte urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Depuse în 2017, ele au fost respinse anterior de Senat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

IonIon Codreanu
13.02.2018, 19:59:48

Păi PSD este partidul condamnaților sau al viitorilor condamnați! Cum să accepte așa amendamente! Doar PSD nu este la putere PENTRU ȚARĂ ci pentru membrii lui!

+6 (6 voturi)
lucia felicia barbes
13.02.2018, 20:03:49

Pacat !Nu mai ajungem la capatul tunelului ?

+1 (1 vot)
Marcel Cristea
13.02.2018, 20:09:07

After a criminal pay his debt to society he have the same right as all other citizens. I know, you think you're smarter than thou and you'll come out and droves to call me names, but a week from today you'll admit that I'm right.

-5 (5 voturi)
Cel Mare Scarambeu
13.02.2018, 20:12:57

Pai proiectul liberalilor era un nonsens.Asta insemna sa interzici PSD-ul de la alegeri stiind faptul ca PSD e un partid al hotilor.

+4 (4 voturi)
Stanila Ion
13.02.2018, 20:47:39

Si de ce va mirati de unul ca Nicolicea? Jurist facut la apelul bocancilor si sluga credincioasa apenalilor di sparlament...

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (26)