Camera Deputaţilor şi Senatul votează în plenul reunit de marţi bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu prezintă bugetul în Parlament FOTO Inquam Photos / George Calin
Premierul Florin Cîţu prezintă bugetul în Parlament FOTO Inquam Photos / George Calin

Camera Deputaţilor şi Senatul au marţi plen reunit, care începe la ora 10.00, pentru a continua dezbaterea şi ulterior adoptarea, prin vot, a proiectului legii bugetului de stat şi proiectului legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.

În plenul reunit de luni, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a cerut retrimiterea raportului pe proiectul de buget de stat la comisii, însă solicitarea a fost respinsă. Acesta a dorit introducerea unui amendament, astfel încât banii din pensiile speciale ale parlamentarilor să fie transferaţi la Ministerul Muncii ca să fie acordate vouchere pentru nou-născuţi.

Comisiile pentru buget-finanţe au adoptat rapoarte favorabile pe cele două iniţiative ale Guvernul şi au respins toate cele peste 3.000 de amendamente.

Aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Bugetul de stat e stabilit la venituri în sumă de 173.700 miliarde lei, iar la cheltuieli 326.407 miliarde lei credite de angajament şi 261.050 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul este de 87.349 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în 2021, în condiţiile unor venituri care reprezintă 32,67% din PIB, echivalentul a 364.907 miliarde lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, însemnând 444907 miliarde lei.

Creşterea economică este estimată la 4,31% prevăzută pentru acest an.

Şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021 a primit aviz favorabil sâmbătă în comisiile pentru buget ale Legislativului, în forma iniţiatorului. Acesta este stabilit la venituri în sumă de 90.08 miliarde lei lei, şi la fel la cheltuieli, la credite de angajament şi la credite bugetare.

Suma de 283,325 milioane lei este pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi la cheltuieli este de140.395 milioane lei, la fel la credite de angajament şi la credite bugetare, iar excedentul este de 142.93 milioane lei.

Următoarele elemente au fost luate în considerare în alcătuirea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an şi anume valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020, creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019.

De asemenea, a fost avută în vedere creşterea numărului de şomeri înregistraţi şi cifra ar fi de 310.000 de persoane pentru acest an, comparativ cu 305.000 anul trecut. Creşterea ratei şomajului înregistrat ar fi de 3,6%, comparativ cu 3,5% la sfârşitul anului trecut, conform notei de fundamentare a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prin aceste proiect este asigurată repartiţia PIB pentru domeniul social care vizează sistemul public de pensii şi sistemul asigurărilor pentru şomaj. Este alocat un procent de 8,4% din PIB pentru a sprijini aceste două domenii.

La dezbaterea din plenul reunit de luni premierul Florin Cîţu a afirmat că PSD ţipă pentru că le-a fost tăiată sursa din buget pentru finanţarea tuturor afacerilor ilegale. Social-democraţii au organizat „protestul bebeluşilor” şi au adus la tribuna Parlamentului şi la prezidiu bebeluşi de plastic pentru a îşi arăta nemulţumirea faţă de respingerea amendamentului PSD care prevedea majorarea alocaţiilor pentru copii.

Marcel Ciolacu i-a transmis prim-ministrului Florin Cîţu că „un mincinos mai patologic ca el nu a cunoscut vreodată”, iar pe Ludovic Orban l-a numit „ultimul brontozaur al politicii româneşti din ultimii 30 de ani”. El a mai spus că PSD nu va vota acest buget propus de coaliţia de guvernare.

Anterior, Ciolacu a anunţat, la finalul BPN al PSD de luni, că social-democraţii vor face plângeri penale pe numele lui Orban, Cîţu, al miniştrilor şi prefecţilor care au semnat anexa 7.03 prin care Executivul a alocat 380 milioane lei către administraţiile locale reprezentate de PNL, USR-PLUS şi UDMR, lucru care este o premieră în istoria postdecembristă şi constituie o infracţiune.

USR-PLUS şi UDMR au anunţat că susţin în Legislativ bugetul de stat pe aces an, în forma propusă de Guvern. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite