Campania ruinării naţionale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul adoptă pe bandă rulantă legi prin care se taie veniturile la bugetul de stat şi se măresc dramatic cheltuielile. În febra campaniei electorale, partidele şi-au pierdut minţile şi votează umăr la umăr, fără nicio deosebire de culoare politică, ruinarea ţării în 2017.

Fără atractivitate pentru electorat din cauza sărăciei de idei şi de personaje valoroase, campania pentru parlamentarele din decembrie a alunecat în cel mai derizoriu populism de până acum. Ne-am obişnuit ca înaintea alegerilor parlamentarii să devină brusc generoşi. Am avut cazul dublării cu plânsete în Parlament a salariilor profesorilor în campania din 2008, ca, mai târziu, nu numai să nu se mărească, dar să se taie cu 25%! Dar ce se întâmplă acum este cu mult mai periculos.

Se legiferează împotriva bazelor economice ale bugetului pe anul viitor. Pe baza acestor legi, ar trebui ca nicio persoană cu scaun la cap să nu-şi dorească să ajungă premier pentru că nu are cum să ducă la îndeplinire toate majorările de cheltuieli însoţite de tăierile de taxe care le însoţesc.

La rândul lor, sindicatele au prins de veste că este momentul pentru a obţine rezolvarea revendicărilor puse în aşteptare şi organizează de zor proteste şi greve. E tot ceea ce aşteaptă parlamentarii ca să mai dea o lege cu gândul la voturile din decembrie. Acum se rezolvă toate problemele ţării. Inechităţile salariale din sistemul de Sănătate, pensii speciale, conversia datoriilor la cursul istoric, dublarea salariilor medicilor, plafonarea poliţelor RCA, indemnizaţii sporite. Pe de altă parte, se taie dintr-un foc 102 taxe.

Niciuna dintre aceste legi nu este însoţită de un studiu de impact. Când se mai aude o voce răzleată întrebând timid de unde se vor acoperi aceste cheltuieli răspunsul este invariabil: de la bugetul anului viitor.

Dar bugetul de la anul de unde va avea resursele necesare? Aici nu mai răspunde nimeni. Pentru că bugetul pentru anul viitor nu îl mai face actualul Parlament. Este simplu. Acum poţi să votezi orice, nu vei da socoteală nimănui.

Ce va face guvernul care va fi investit? Asta nu îi mai priveşte pe actualii politicieni. Legea de eliminare a 102 taxe, inclusiv taxele pentru posturile publice de radio şi televiziune a fost votată la unison şi de PSD şi de PNL. După care, liberalii au ieşit să declare că sunt nişte „scăpări” în lege legate tocmai de taxa radio-tv cu eliminarea căreia nu ar fi de acord. Dar când au votat de ce nu au spus nimic despre„scăpări”? Evident, le-a convenit să voteze pentru a nu lăsa caşcavalul electoral numai în ciocul PSD.

Mai rău este că, pe măsură ce se apropie data alegerilor, se înteţeşte şi cursa populismelor greţoase în Parlament. Ce s-a votat până acum implică cheltuieli de 9 miliarde de euro, declară premierul Cioloş. Banii nu există şi pentru ca toate plăţile să fie făcute trebuie tăiat de undeva. De unde? De la investiţii, ca de obicei. Ceea ce înseamnă lipsă de infrastructură şi subdezvoltare.

Iresponsabilitatea generală deschide larg drumul spre faliment anul viitor. Sau legile prin care  se cumpără electorat pe bani publici nu mai intră în vigoare după încheierea alegerilor. Se pun la loc în sertar şi se scot la viitoarea campanie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite