Campanie electorală perpetuă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am convingerea că evenimentele din ultimele zile sunt rezulatatul unei înţelegeri personale între Crin Antonescu şi Victor Ponta. De altfel, la întâlnirea USL unde s-au reglat aceste lucruri au participat doar şase oameni. Nu mă pot abţine să remarc pasul înainte făcut de democraţia noastră, care a trecut de la decizii luate de unul singur, la decizii în şase.

Dar, revenind, presupun că cei doi au făcut apel la prietenia lor dintr-o perioadă trecută. Şi că şi-au făcut foarte bine calculele, anunţând revizuirea Constituţiei şi trecerea numelui lui Crin Antonescu în protocolul USL.  

Crin Antonescu are linişte pentru o perioadă. PSD îşi asumă în mod oficial, din nou, că Antonescu va fi candidatul şi nimeni altcineva. Chiar dacă unul dintre liderii influenţi ai partidului mă întreba recent: „Şi ce facem dacă ajunge la doi la sută?” De altminteri, Crin şi-a făcut un calcul care îl obligă să revină la discursul pronunţat anti-Băsescu. El a fost acela care i-a răspuns Preşedintelui la discursul de marţi. Acum că e din nou sigur că are sprijinul PSD, domnul Antonescu nu mai trimite mesaje pe zona de dreapta dură. Acea categorie de votanţi e vizată doar în cazul unei rupturi în USL. Câtă vreme a existat acest pericol, domnul Antonescu a transmis şi către zona aceea.

În schimb, domnul Antonescu a oferit PSD-ului un preşedinte mai slab. Aşa s-a liniştit şi Victor Ponta, care şi-a luat temporar o presiune de pe cap. Baronilor, care îl vor împinge la preşedinţie, le va spune că nu mai e necesar. Că e un preşedinte cu atribuţii limitate. Şi că, sigur, PSD nu va păţi cu Antonescu ce a păţit cu Băsescu.

Chiar şi în cazul unei ruperi a USL, partidul va rămâne cu funcţia de prim-ministru. Are deja cele mai multe mandate în Parlament. Şi dacă acest guvern va cădea, PSD îşi păstrează avantajul. Preşedintele, în baza noii Constituţii, va da mandat partidului cu cei mai mulţi reprezentanţi, adică PSD. În ceea ce-l priveşte pe domnul Ponta, el e mai liniştit, pentru că sigur nu se vedea atât de devreme preşedinte.

Aici intervine domnul Băsescu. A fost aproape de ruperea USL, singurul eveniment politic care îl poate ţine cu succes în jocul mare. Cheia noii situaţiei este modificarea Constituţiei. Dacă aceasta nu trece, înţelegerea dintre domnii Antonescu şi Ponta e sub un mare semn de întrebare. Ne vom întoarce la starea de acum o lună, iar PSD va vrea un candidat.

De aceea, Preşedinte va uza de orice mijloace ca să oprească revizuirea. Va promulga greu legea de chemare la referendum, va sesiza la Curtea Constituţională. Va face campanie împotriva noii Constituţii. Poate le va cere oamenilor să nu vina la referendum.

Un mare meci se va purta în jurul listelor electorale. Câţi suntem? Cine actualizeză cifrele? Câţi trebuie să vină la vot? Şi mai ales cine va avea curaj să facă aceste calcule, sub spectrul dosarului Dragnea? Când va veni momentul de adus oameni la vot, cred că fiecare primar din România va avea fiori pe spinare când se va gândi la asta.

În fapt, USL a reuşit să mute campania electorală mult mai devreme. Cine câştigă acum, pleacă cu şanse mult mai mari şi la toamnă. Cu un amendament: e o perioadă care va da vizibilitate şi altor candidaţi. În fapt, se dublează timpul de campanie. Mai mult, o vom ţine într-o dezbatere până în noiembrie. Şi era exact ceea ce aveau nevoie candidaţii aflaţi la început de drum: Mihai-Răzvan Ungureanu sau Cătălin Predoiu.

Nu discut încă şi legitimitatea sau corectitudinea modificărilor constituţionale. Acestea trebuie luate, una câte una, la timpul lor. Şi în primul rând trebuie să ne răspundem la o întrebare: Ce ne dorim, mai mult? Un Parlament sau un Preşedinte puternic? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite