UPDATE Ridicarea vizelor pentru România, incertă. Acordul UE-Canada, de care depindea ridicarea vizelor pentru România, a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratatul de liber-schimb UE-Canada CETA FOTO adamsmith.org

Negocierile dintre UE şi Canada pe tema acordului de parteneriat comercial au eşuat. Ridicarea vizelor pentru România depindea de acordul dintre UE şi Canada. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri dimineaţă, la Bruxelles, în marja Consiliul European, că România şi Canada au ajuns la un acord privind ridicarea vizelor..

UPDATE Negocierile de vineri dintre Uniunea Europeană şi Canada pe tema Acordului de parteneriat comercial au eşuat, afirmă surse RTBF, ctate de Mediafax. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat că propunerea privind eliminarea vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetăţenii români şi bulgari se va concretiza doar dacă va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada. „Sper că în câteva zile vom putea asista la găsirea unei soluţii, cu wallonii, prietenii noştri, deoarece cred că CETA este cel mai bun acord pe care am reuşit să îl negociem până în prezent", a declarat Jean-Claude Juncker, citat de EUObserver.

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada este blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziţie de compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii belgiene Wallonia faţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

UPDATE Premierul Dacian Cioloş, despre negocierile cu Canada: Am intensificat dialogul cu partea canadiană undeva în vara acestui an. După discuţii consistente, am convenit cu partea canadiană că e important ca România să poată ratifica acordul comercial Canada — Uniunea Europeană şi să rezolve şi această problemă a eliminării vizelor pentru cetăţenii români. Am primit atunci promisiunea domnului prim-ministru că vom căuta o soluţie. Aşa cum aţi văzut, s-a găsit acea soluţie. Chiar în ultimele zile am avut contacte intense cu partea canadiană. Pentru noi, a fost important să avem confirmarea că ridicarea vizelor se va petrece în 2017 şi nu în 2018, aşa cum fusese propus iniţial.

UPDATE Senatorul PSD Titus Corlăţean, fost minitsru de Externe şi preşedintele Comisie pentru aderarea României la Schengen: E o decizie justă pentru cetăţenii români care vor ieşi din acest tratament discriminatoriu la care au fost supuşi până acum. Principiul reciprocităţii UE — Canada nu a fost respectat şi noi eram în situaţia de a nu putea beneficia integral de avantajele Acordului CETA şi, până la urmă, era o situaţie paradoxală să putem să fim în situaţia de a avea acordul pentru un subiect foarte important — libertatea de circulaţie a capitalului, investiţiilor, serviciilor — şi, în acelaşi timp, să nu putem să asigurăm libertatea de circulaţie a persoanelor care e o libertate fundamentală în UE, mai importantă decât capitalul şi serviciile. Se elimină nişte bariere şi când vorbim de investiţii, de capital, dar şi de libertatea de circulaţie a persoanelor care pot face un business pe piaţa canadiană, să meargă în viză turistică, să se bucure de această libertate. Sunt avantaje. Estimările sunt atât pentru acordul în negociere cu Statele Unite, cât şi pentru acordul cu Canada care s-a încheiat — CETA. Vor fi beneficii economice şi va exista o creştere a PIB-ului european, dar şi în cazul României. 

UPDATE Fostul ministru de Externe şi fost consilier prezidenţial, Cristian Diaconescu, pentru Agerpress: Este o soluţie bună. Este foarte bine că Guvernul de la Bucureşti a înlăturat prin negociere obiecţiunile ridicate până acum. Este foarte important pentru Uniunea Europeană, dar, în egală măsură, şi pentru Canada să aibă un spaţiu comun economic, se înlătură bariere tarifare şi netarifare, se dezvoltă comerţul şi schimburile substanţial. Este foarte bine că România nu a făcut concesii din această perspectivă. Libera circulaţie este o valoare a Uniunii Europene, o valoare fundamentală şi, din acest punct de vedere, nu pot exista niciun fel de concesii şi nu puteau exista niciun fel de concesii din partea autorităţilor de la Bucureşti. Deci este o decizie corectă. 

UPDATE Senatorul PSD Petru Filip, preşedintele Comisiei de politică Externă, epntru Agerpress: În această fază despre care discutăm, salut decizia guvernului canadian, dar mai există nişte paşi de trecut, trebuie de promovat în Parlamentul canadian. Sper să facă toate diligenţele politice în interiorul sistemului canadian, în aşa fel încât într-adevăr ceea ce s-a discutat, să se şi întâmple. Aceşti câţiva paşi trebuie urmăriţi atât de partea română interesată, şi mă refer la Guvern şi la Ministerul de Externe, cât şi de partea politică — Parlamentul României şi viitoarele comisii de politică externă — aşa cum vor rezulta în urma alegerilor, care să facă discuţiile diplomatice la nivelul instituţiilor de decizie politică canadiene. Informaţia ca atare, rezultată în urma discuţiilor purtate de preşedintele Iohannis, nu poate decât să mă bucure şi să îmi dea un sentiment de satisfacţie pentru că este o chestiune care pentru români reprezintă o realitate frustrantă. Adică, pe de o parte, eşti un partener credibil în NATO sau în structurile UE sau în alte organisme internaţionale, iar pe de altă parte, credibilitatea cetăţenilor români privind dreptul de a călători fără viză — pentru că e o chestiune de credibilitate — nu există. Acest lucru se referă atât la programul Visa Waiver pentru SUA, cât şi pentru Canada.

„Am o veste bună. În această dimineaţă s-a ajuns la un acord cu partea canadiană privind ridicarea vizelor, un acord rezonabil pentru ambele părţi. Suntem în situaţia de a ne retarge rezerva faţă de CETA ( acordul comercial dintre UE şi Canada - n.r.). România nu mai are nicun fel de obiecţiuni faţă de acordul comercial cu Canada“, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, în a doua zi a Consiliului European. 

Acordul prevede o liberlizare în două etape. ”Înţelegerea e destul de bună. De la 1 mai 2017 se va renunţa la vize pentru persoanele care au mai avut viză, iar de la 1 decembrie se va renunţa la viză pentru toţi”, a spus Iohannis.

Aşadar, vorbim de o ridicare parţială a vizelor începând cu luna mai 2017, doar pentru cetăţenii români care au mai primit în decursul timpului  viză pentru Canada. Deci, cei care au mai călătorit în Canada nu mai au nevoie de viză începând cu mai 2017. A doua fază a acordului prevede liberalizarea totală, pentru toţi românii, indiferent dacă au mai călătorit în Canada sau nu, şi se va aplica de la 1 decembrie 2017. 

Există totuşi şi un mecanism de ”snap pack” prin care Canada va putea să reintroducă temporat vizele dacă se depăşeşte un anumit număr de imigranţi ilegali, dar mecanismul va putea fi introdus doar în următorii trei ani.

De asemenea, ridicarea vizelor este condiţionată de parafarea acordului CETA şi de ajungerea unui acord între Valonia şi Canada - detalii aici. 

România a invocat dreptul de veto

Sesiunea de toamnă a Consiliului European, programată în aceste zile la Bruxelles, are trei teme centrale pe ordinea de zi: gestionarea migraţiei, politica comercială şi relaţiile externe ale UE. România a fost direct interesată de politica comercială a UE, mai exact deTratatul de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA). Semnarea acestui acord de liber-schimb este programată pentru date de 27 octombrie, în cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, în prezenţa premierului canadian Justin Trudeau.

Numai că, în condiţiile în care trebuie să existe unanimitate, România a anunţat că nu este de acord cu CETA şi a ameninţat cu folosirea dreptului de veto, o poziţie pe care Bucureştiul rareori a invocat-o în relaţiile cu Bruxelles-ul. În schimbul unei poziţii favorabile CETA, România a cerut Canadei ridicarea vizelor. „Sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în privinţa liberalizării vizelor pentru români şi, dacă se ajunge la o înţelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a pleca la summit.

Întrebat dacă va insista ca liberalizarea vizelor pentru Canada să debuteze cu anul 2017, şeful statului a precizat: „Pentru noi e important să fie 2017, şi nu 2018, 2019 sau altceva. Plus că pentru noi e important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil“. Iniţial, Canada şi-a dorit ca procesul de liberalizare a vizelor pentru români să înceapă în 2018. Până la urmă, s-a ajuns la un acord pentru luna decembrie a anului 2017. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite