Când electoratul devine naţiune

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aseară s-a născut o lume în care electoratul a devenit o naţiune şi a arătat că solidaritatea nu trebuie predicată politic, pentru că ea există de la sine. Gazele de la Paris şi Torino au fost inhalate în nările de la Bucureşti, pentru că românii sunt solidari oriunde s-ar afla atunci când drepturile şi libertăţile lor sunt ameninţate.

Românii au făcut mai mult decât să voteze şi să aleagă un candidat. Românii au vorbit cu cel mai clar şi răspicat mesaj din ultimii zece ani de zile. Mesajul, pentru cine a avut urechi să-l audă şi ochi să vadă cozile enorme, a fost următorul:

Suntem mai mult decât alegători, suntem mai mult decât cetăţeni, suntem mai mult decât un popor, suntem o naţiune, unită şi solidară!

Este un mesaj care în sine face cât o victorie, iar faptul că vine cu o victorie împotriva aroganţei şi hoţiei îi dublează forţa.

Pentru Victor Ponta este mult mai grav decât o înfrângere. Nu Victor Viorel Ponta a pierdut aceste alegeri, ci toţi Victori Vioreli Ponta din toate partidele care au candidat vreodată cu succes sau nu, au pierdut aseară. Toţi cei care s-au crezut măcar pentru o secundă mai deştepţi decât alegătorii au pierdut aseară. Toţi cei care au vorbit din vârful buzelor, spunând că negrul e alb şi albul e negru, au pierdut aseară. Toţi cei care s-au ferit să se uite în ochii oamenilor au pierdut aseară. Toţi cei care cu aroganţă au crezut că banii, puterea, forţa, influenţa, reţelele de orice natură, îi pot impune în lupte politice, fără ca ei să aibă vreo calitate personală, au pierdut aseară. Românii au spus ferm: Nu mai merge cum mergea, pur şi simplu nu se mai poate cum se putea!

Ieri seară nu a pierdut Victor Ponta, ci s-a sfârşit o lume. O lume în care aroganţa ţinea loc de substanţă şi în care hoţia ţinea loc de valoare. Aseară s-a sfârşit o lume din care politicienii care sunt doar costume goale au fost şi vor fi mereu evacuaţi. Aseară s-a sfârşit epoca lor: a tuturor celor care se credeau mai buni şi mai merituoşi decât sunt.

În orice sfârşit e şi un început. Cea mai ridicată prezenţă la vot din ultimii 18 ani înseamnă că o lume nouă se naşte. O lume în care oamenii îşi ştiu drepturile, le cer şi se luptă pentru ele. O lume în care cetăţenii sunt informaţi şi implicaţi. O lume în care cetăţenii sunt curajoşi şi nu se lasă intimidaţi. O lume în care minciuna şi manipularea nu mai pot funcţiona, pentru că accesul la informaţie şi libertate de conştiinţă nu mai poate fi confiscat. O lume în care alegerile se câştigă de un candidat, nu doar se pierd de celălalt, pentru că oamenii fac alegeri cântărite.

O lume în care aroganţa nu înseamnă superioritate, ci doar insolenţă, pentru că oamenii sancţionează nesimţirea. O lume în care să vrei să te întorci în România din străinătate, pentru că te poţi simţi ca acasă, alături de alţii ca tine. O lume în care să-ţi facă plăcere să trăieşti şi în care să poţi să fi mândru că eşti român pentru că ai dat sloganul jos de pe afiş.

O istorie pe care acum au scris-o şi o vor scrie copiii noştri, cărora trebuie să le mulţumim că au crescut mai bine decât ne aşteptam şi că ne-au făcut mai mândri de ei decât, poate, uneori meritam

Aseară s-a născut o lume în care electoratul a devenit o naţiune şi a arătat că solidaritatea nu trebuie predicată politic, pentru că ea există de la sine. Gazele de la Paris şi Torino au fost inhalate în nările de la Bucureşti, pentru că românii sunt solidari oriunde s-ar afla atunci când drepturile şi libertăţile lor sunt ameninţate.

Pentru România a fost istorie. O istorie care se scrie în continuare. O istorie pe care acum au scris-o şi o vor scrie copiii noştri, cărora trebuie să le mulţumim că au crescut mai bine decât ne aşteptam şi că ne-au făcut mai mândri de ei decât, poate, uneori meritam. Este victoria lor, a celor de la care am luat ţara cu împrumut vreme de 25 de ani şi care acum şi-au cerut ţara înapoi! Este victoria lor şi pe ei trebuie să-i aplaudăm. Şi ei vor continua să vegheze mai mult şi mai puternic decât ne putem noi aştepta!      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite