Când îşi dă demisia premierul Victor Ponta? Şansele unui guvern de uniune naţională cu Maior premier

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta este urmarit penal de DNA
Premierul Victor Ponta este urmarit penal de DNA

Momente grele pentru premierul Victor Ponta, urmărit penal de procurori, care îl acuză că în schimbul unor sume de bani încasate, timp de doi ani, de la firma de avocatură a colegului său de partid Dan Şova l-ar fi numit pe acesta în funcţii guvernamentale.

Capetele de acuzare formulate de DNA sunt: spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Conform unor surse din apropierea premierului, acesta ar lua tot mai în serios în calcul varianta demisiei. Bineînţeles că nu o face din plăcere, ci forţat de faptul că nimeni nu mai pariază, cel puţin în acest moment, pe viitorul lui politic.

Demisia lui Victor Ponta, cerută de Iohannis

Oficialităţile din UE s-au săturat să aibă ca partener de discuţii în România un politician care are un dosar plin de pete: acuzaţii de plagiat, de spălare de bani sau de evaziune fiscală. E prea mult pentru politicienii din statele cu tradiţie democratică. Izolat pe plan extern, Ponta a rămas aproape singur şi pe scena noastră politică, un semnal evident al faptului că scaunul premierului se clatină serios venind din partea celui mai important aliat din coaliţia de guvernare, UNPR. Declaraţia de vineri a vicepremierului Gabriel Oprea, în momentul în care şeful său din guvern era audiat la DNA, este cât de poate de explicită: „UNPR-ul ca partid de interes naţional, un partid care respectă statul român, nu poate decât să salute independenţa justiţiei, care îşi face treaba. (…) DNA este un etalon în Europa, suntem daţi ca exemplu la Bruxelles. Un cetăţean are dreptul să se prezinte în faţa Parchetului şi până la urmă Constituţia îşi spune cuvântul”. O declaraţie de susţinere a DNA cum rar a mai fost făcută în ultima perioadă de vreun politician.

Victor Ponta, urmărit penal, a convocat şedinţa Comitetului Executiv al PSD

Semnalul lui Oprea nu ar fi singurul primit în aceste zile de Victor Ponta, care începe să-şi dea seama că o retragere din funcţia de premier prin depunerea mandatului ar fi mult mai onorabilă decât trecerea moţiunii de cenzură a PNL, care, cu voturile UNPR, ar deveni aproape o simplă formalitate în Parlament. Mai mult, ar putea din funcţia de preşedinte al PSD să participe la negocierile pentru formarea unui viitor guvern şi să-şi mai păstreze, pentru o perioadă, o anumită influenţă pe scena politică.

În acest context, Victor Ponta a convocat pentru luni, 8 iunie, o şedinţă a Comitetului Executiv al PSD, în care va pune în discuţie renunţarea la mandatul de premier. În situaţia în care se ajunge la demisia lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, ar urma negocieri pentru formarea unui nou guvern, varianta cel mai des vehiculată prin cabinetele liderilor politici este cea a unui guvern de uniune naţională, care să-l aibă ca premier pe George Maior. O variantă care, spun sursele, va fi probabil acceptată şi de preşedintele Klaus Iohannis, care ar fi interesat să rezolve rapid o situaţie de criză politică, oferind şi liberalilor posibilitatea de a accede în guvern. Mandatul acestui Executiv ar fi unul limitat şi ar trebui să gestioneze treburile ţării până la alegerile din 2016, fapt convenabil  pentru toate formaţiunile politice din Parlament. În aceste condiţii, întrebarea care stă pe buzele tuturor este „Când îşi dă demisia premierul Victor Ponta?. O întrebare normală, oamenii vor să înceapă să muncească.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

 Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reuters: Prim-ministrul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări din UE, Victor Ponta, este urmărit penal pentru fals şi spălare de bani

Prim-vicepreşedintele CE: Nu sunt în poziţia să comentez discuţiile politice interne din Romania

Calendarul votului pentru ridicarea imunităţii lui Ponta. Cum poate fi amânat „cazul Ponta“ până în toamnă

Klaus Iohannis: Aştept o decizie pragmatică a Camerei Deputaţilor în cazul lui Ponta. Am încredere în ICCJ şi DNA

Ministrul Justiţiei îi sugerează lui Ponta să nu demisioneze. Cazanciuc: „Am fost surprins de acuzaţiile DNA”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite