Politică

articolul anterior articolul urmator

Când va avea loc primul atentat în Europa refugiaţilor

44
9 Sep 2015 18:41:20
Daniela Raţiu
Refugiaţii de la Roszke (Ungaria) FOTO Ştefan Both/ Adevărul
Refugiaţii de la Roszke (Ungaria) FOTO Ştefan Both/ Adevărul

Trenul Bucureşti - Timişoara. La sfârşitul săptămânii trecute. În faţa mea, un medic tânăr, sirian de origine, din Damasc. Trăieşte în Timişoara de doi ani. Este medic rezident, stomatolog, va face un doctorat pe ortodonţie, e foarte mândru că a inventat ceva în domeniul acesta şi doreşte să aprofundeze. Lângă mine, un domn la peste 55 de ani, român neaoş din Galaţi, lucrează în Austria. E plecat din ţară la lucru de la începutul anilor 90.

Sirianul vorbeşte la telefon, domnul de lângă mine ciuleşte urechile. Îl abordează şi începe discuţia. Tânărul sirian vorbeşte în şoaptă. E un amestec de teamă, sfială şi dorinţa de a spune adevărul despre poporul său, de a lua apărarea refugiaţilor care, este conştient de asta, sunt priviţi ca nişte barbari. Priveşte mereu în jur ca şi cum nu vrea să deranjeze pe nimeni, ca şi cum s-ar aştepta să fie izolat în vagon, în trenul care mănâncă kilometri pe distanţa dintre Bucureşti şi Timişoara. Evident, domnul de lângă mine face analogia între românii fugind spre Germania în anii 90, dar şi înainte de asta, şi fuga refugiaţilor de astăzi invadând Europa care a trăit până acum doar pe hârtie.

Ce spune medicul sirian? Spune că drama pe care o trăiesc cu adevărat refugiaţii e greu de înţeles pentru europeanul pentru care războiul e ceva abstract, pentru europeanul care vede terorişti peste tot. Condiţiile în care trăiesc refugiaţii în tabere sunt greu de imaginat, ne spune că oamenii ăia trăiesc de ani de zile în taberele alea, în corturi, oameni care au avut casa lor, viaţa lor, visele lor, ţara lor în care s-au născut şi pe care nu şi-au imaginat că o vor lăsa în urmă. E greu de suportat pentru oamenii care au avut cândva o viaţă normală. Ne spune că lumea civilizată a ignorat problemele în zonă care nu sunt de azi, de ieri, sunt de ani de zile. Războiul a dizlocat populaţii care au fugit din calea terorii. Da, au telefoane, tablete etc, nu sunt jerpeliţi, pentru că au avut o viaţă normală cândva. Au studiat, au muncit, muncesc oriunde s-ar afla. Nu sunt sălbatici, da, au o altă cultură, dar sunt oameni. Războiul nu este al oamenilor simpli, ei sunt prinşi la mijloc în războiul intereselor din zonă. Nu vor decât să trăiască decent.

Probabil, spune tânărul medic, Siria e importantă pentru că pozitia ei geografică o face importantă fiind o zonă de tranzit între Iran şi Liban, dar şi vecinătatea cu Israelul. Complicatele interese militare şi financiare, industria de armament care trebuie să înflorească şi cineva are interesul să o dezvolte, un complicat război care foloseşte cuiva, amestecul imoral dintre cei din zonă şi cei din afara zonei, spune tânărul medic. Prinşi însă la mijloc şi victime sigure sunt oamenii simpli deveniţi refugiaţi.

Chestiunea refugiaţilor nu este una de anul acesta, aceştia fug din disperare. Şi când vorbeşte se uită mereu în jur cu spaima că cineva va striga la el, cine se va trezi să îi reproşeze şi să îl facă vinovat pentru toate atentatele care au fost şi, din nefericire, vor mai fi.

La un moment dat se opreşte brusc cumva spunându-şi parcă: cine ar putea să înţeleagă ce i se întâmplă poporului lui. E mult prea complicat şi greu să explici când simţi valul de neînţelegere/intoleranţă care tot creşte riscând, pe zi ce trece, să înece şi bruma de umanitate care a mai rămas în postmodernitate, umanitatea aia care tresare şi se închirceşte în sine când vede durerea aproapelui şi întinde mâna să ajute.

Când va avea loc primul atentat în Europa, abia atunci vom vedea ce a mai rămas din Umanitate, din căldura frăţească cu care sunt primiţi refugiaţii în Germania spre exemplu. Acum se ascute în subsolurile Europei Extrema Dreaptă. Momentul când va mărşălui pe bulevardele Europei nu e departe. Momentul când va curge sânge pe străzile dichisite ale Europei, când se vor afla faţa în faţa Ghetou-urile Europei postmoderne şi Extrema Dreaptă, cea care creşte în ultimul timp hrănindu-se cu dezamăgiţii şi inadaptaţii crizei economice şi identitare. Momentul când cei care s-au folosit de valul de refugiaţi vor detona bombe.

Atentatele oricum ar fi fost, chiar dacă valul de refugiaţi nu ar fi fost resimţi cu atâta brutalitate ca acum, chiar dacă nu s-ar fi refugiat sute şi sute de mii deodată. A venit doar timpul să ne dăm măsura a ceea ce suntem cu adevărat, momentul când va trebui să gestionăm tot ce am crezut că nu ne priveşte, pentru că ne place să spunem că Europa foloseşte mai mult săpun. Este momentul acela în care s-au acumulat toate datoriile, în care viaţa nu mai este simplă obsesie consumeristă trăită compulsiv. Europa e faţă în faţă cu tot ce a predicat ea a fi. Tot ce am predicat, cum ne-am construit societăţile, cum ne place să credem despre noi că suntem, cum vrem să fim priviţi drept civilizatorii, cum fluturăm Creştinătatea de esenţa căreia este şi iubirea de Aproapele. Simpla empatie, mâna întinsă.

Imaginile care rulează over and over again pe toate televiziunile Lumii au ceva biblic. Europa şi-a pierdut empatia în anii care au trecut, s-a închis între zidurile ei, cu maşinile ei scumpe, cu autostrăzile ei, cu instituţiile ei denumite pompos, cu viaţa tot mai bună, pe credit, dar bună, cu tot cu criza economică care în noul context ”refugionist” pare ultima problemă pe care o are Europa.  Această ruptură schizoidă, în esenţă necreştină, între noi şi ei s-a văzut probabil cel mai bine în disproporţionalitatea dintre emoţia stârnită de momentul Je suis Charlie şi lipsa totală de emoţie şi reacţie politică şi publică, chiar militară, când atentate care nu s-au petrecut în civilizata Europa ci oriunde în lume, când au fost măcelăriţi copii şi femei, când alţi nefericiţi refugiaţi şi-au găsit sfârşitul înghiţi de mările Lumii, europeni au stat acasă, şi-au luat cina în restaurante dichisite, şi-au făcut vacanţele întinşi la soare apăraţi de umbreluţe şi sorbind plictisiţi din cocktailuri. Pentru victimele atentatelor altele decât cele din Europa nu a ieşit nimeni în stradă, nu a dat nimeni nico directivă. Pentru că Europa a devenit egoistă, pentru că doar noi suntem oameni, iar ceilalţi sunt abstracţiuni.

Atunci când va avea loc primul atentat în Europa, Creştinătatea va trebui să coboare din bibliotecile unde stă aliniată în tomuri groase, vechi, noi, ediţii princeps, toate învăţăturile şi toate construcţiile sofisticate, şi abia atunci vom vedea câte parale face. Cine suntem noi cu adevărat, noi şi ei. Toţi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

Stan Toma
9.09.2015, 19:25:46

Cele doua culturi atat de diferite nu pot supravietui impreuna .

+16 (26 voturi)
catalin toader
9.09.2015, 19:58:07

Tragic ce spune rezidentul sirian, dar solutia nu este sa-i primesti pe toti - chiar daca ai vrea, nu poti. Faceti si dumneavoastra un experiment = mergeti intr-o duminica de la Universitate la Patriarhie, nu mai mult si incercati sa miluiti TOTI cersetorii, sa-mi spuneti si mie daca ati reusit (daca le dai sub "pretul pietii", stiti ce riscati). Nici migrantii nu vor nimic sub "pretul pietii" - "Deutschland, Deutschland über alles" este hitul verii. Solutia e un fel de secretul lui Polichinelle, dar nimeni nu vrea sa ia taurul de coarne. Asa ca deocamdata se lucreaza "pompieristic" ,la greu (sa ma ierte pompierii, am toata stima pentru ei)

+22 (26 voturi)
marius cristian
9.09.2015, 19:58:18

mda d-na Daniela Ratiu , va spun sincer ca imi doresc ca acea Extrema Dreapta - cum o denumiti dvs. activistii umanisto - stangisti - de fapt cetatenii crestin - nationalisti , adica crestini fundamentalisti cu puternice sentimente patriotice , sa iasa in strada pentru defilari protestatare cu mult inainte ca acele ghetoistane sa rasara ca ciupercile dupa ploaie in tara noastra.... cat despre iubirea de aproape si milostenia crestina , daca nu ati fi mai mult ca sigur agnostica sau atee , sau in orice caz paralela cu Noul Testament , ati cunoaste cum a descris aceste lucruri Sfantul Apostol Paul al Neamurilor : "Cat despre pagani si idolatri , cei care savarsesc jertfe sangeroase la altarul demonilor intunericului , adevarat va spun VOI CU ACESTIA SA NU AVETI NICI O PARTASIE"...Deci ne-am lamurit cine este aproapele si cui sa facem milostenie crestina... Un singur lucru nu pot sa pricep : cum poate o femeie clar inteligenta , educata , cu studii superioare , cred ca si feminista , ca dvs. , sa fie macar incostient islamo-fila , cand majoritatea covarsitoare a musulmanilor considera femeile ca fiind inferioare barbatilor , iar in tarile majoritar islamice - nu mai discutam de sharia si port islamic integral - femeile sunt tratate legal ca sclave sau bunuri insufletite ale tatilor sau sotilor?!

+26 (34 voturi)
Crisan Horatiu
9.09.2015, 21:00:47

Si in opinia stimabilei autoare umaniste, ce ar fi trebuit sa faca Europa pentru a rezolva toate problemele lumii? Europenii egoisti luandu-si cina in restaurante, citind in biblioteci fara sa le pese ca in africa subsahariana copii de 10 ani sunt soldati, ca in jungla columbiana traficantii ucid strainii capturati daca nu obtin rascumparare, ca in Mexic cartelurile de droguri isi decapiteaza reciproc membrii, in China si India copiii sunt exploatati, in tarile arabe e haos, decapitari si torturi, stratul de ozon scade si numarul tigrilor siberieni si al leilor si elefantilor africani e in scadere. Deci europa e vinovata ca e insensibila la toate aceste probleme, ca nu se ocupa de eradicarea saraciei in lume, nu-i pasa de incalzirea globala si efectele de sera. Ce hidoasa e europa asta si ce egoisti sin nesimtiti sunt europenii de rand in fata problemelor mondiale. Noroc ca mai gasim umanisti desavarsiti ca stimata doamna semnatara care in cardasie cu politicienii populisti vor sa ne scoata pe noi europenii astia (care nu meritam sa frecventam o biblioteca sau sa mergem la un restaurant) din egoismul, rasismul si xenofobia noastra. In opinia doamnei semnatare a articolului, e rasist, xenofob si sovin orice om care doreste pastrarea identitatii nationale, a pacii, securitatii personale de moment si pe termen lung, a securitatii economice si a unui viitor mai bun pentru copiii nostrii. Se uita ca toate acestea au fost castigate de generatii care au platit cu sange, cu opresiuni de tot felul aceasta libertate de a iesi fara teama pe strada, de a merge la un restaurant (in nesimtirea si egoismul nostru in vreme ce copiii Africii mor de foame). S-a uitat ca romanii ca popor si europenii si-au castigat aceste libertati si asa zisa prosperitate prin jertfe ale stramosilor nostrii, prin sacrificii si munca..da..multa munca..in vreme ce altii vin cu mana intinsa si printr-o injusta judecata sunt primiti cu bratele deschise cu toate ca trecutul a aratat ca in drumul spre democratie nu poti arde etape istorice, nu poti sari direct din Evul Mediu in contemporaneitate. Multumesc stimata doamna pentru aceasta remarcabila lectie de umanism si democratie. Chiar aveam nevoie.

+23 (31 voturi)
m wakki
9.09.2015, 21:11:10

Stimata Daniela Ratiu Sa zicem ca are loc un atentat cu victime in Europa, comis de fnatici islamisti care s-au infiltrat zilele astea cu valul de refugiati Daniela Ratiu, autoarea articolului de mai sus, cu filosofia lui flower power, se află faţă în faţă cu rudele victimelor. Ce le-aţi spune, stimată umanistă ?

+24 (28 voturi)

Vezi toate comentariile (44)

Modifică Setările