Încă o zi cu emoţii pentru candidaţii la prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar câteva ore înainte ca termenul dedicat depunerii candidaturilor la Biroul Electoral Central să expire, au apărut şi primele probleme pentru cei înscrişi în cursa prezidenţială.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a aflat ieri, cu o oră înainte de miezul nopţii, când expira termenul la BEC, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fixat pentru azi un termen dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a acuzat de incompatibilitate. Concret, ANI l-a acuzat pe primarul Sibiului, într-un raport, că s-a aflat într-o situaţie de incompatibilitate întrucât, în timp ce exercita mandatul în funcţia Primăriei a deţinut şi calitatea de membru în Adunarea Generală a Acţionarilor de la S.C. Apă Canal S.A. şi S.C. Pieţe S.A..

Deşi Iohannis a câştigat deja procesul cu ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, inspectorii de integritate au făcut recurs, iar ÎCCJ trebuie să decidă, joi, dacă este admisibil. Anunţul ÎCCJ a venit la scurt timp după ce ANI a cerut judecarea cât mai rapidă a recursului. La rândul lui, Iohannis a transmis, într-un comunicat de presă, că îl bucură fixarea unui termen rapid şi speră că subiectul va fi clarificat cât mai curând.

Un alt candidat care a avut neplăceri este şi fostul director SIE, Teodor Meleşcanu. Traian Rece, preşedintele Partidului Dreptăţii Sociale care susţine că s-a ocupat cu strângerea semnăturilor pentru Meleşcanu, a declarat că îşi va retrage sprijinul şi cele 350.000 de semnături strânse, după ce Meleşcanu i-ar fi sugerat că nu doreşte să îşi asocieze imaginea cu aceea a unui partid de extremă stânga ca PDS.

Contactat de „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a explicat însă că demersul lui Rece este sortit eşecului, întrucât Meleşcanu şi-a depus candidatura ca independent, şi nu din partea Partidului Dreptăţii Sociale, astfel încât Rece nu-şi poate retrage nicio semnătură.

După înscrierea candidaturilor, BEC  urmează să decidă, în termen de 48 de ore, dacă le acceptă sau nu. Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, „Biroul Electoral Central verifică îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de prezenta lege pentru candidaturi, înregistrează candidaturile care îndeplinesc aceste condiţii şi respinge înregistrarea candidaturilor care nu îndeplinesc condiţiile legale“. Ulterior, în cazul în care un candidat este respins, acesta are dreptul să conteste decizia în 24 de ore.

Citeşte şi:

Teodor Meleşcanu: Consider că vârsta e pentru mine un atu. Nu înseamnă doar experienţă, ci şi expertiză

Fostul şef al SIE şi candidat la alegerile prezidenţiale, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că ar fi cel mai bun om pentru a ocupa funcţia de preşedinte al României, dată fiind expertiza sa şi necesitatea alegerii unui om care să înţeleagă jocurile geopolitice din prezent.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite