Care sunt scenariile PSD pentru viitorul premier. Ce funcţie vizează Dragnea dacă nu va ajunge la Palatul Victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea    Foto: Eduard Enea
Liviu Dragnea    Foto: Eduard Enea

Potrivit mai multor surse din PSD, Liviu Dragnea va forţa impunerea sa în funcţia de premier, prin modificarea Legii care interzice condamnaţilor penali să fie miniştri, dacă PSD va scoate un scor de peste 50% la alegeri. Un alt scenariu este ca Liviu Dragnea să devină preşedintele Camerei Deputaţilor, iar un apropiat de-al său să preia funcţia de premier.

Social-democraţii urmăresc două posibile scenarii post-alegeri, care depind de rezultatul scrutinului parlamentar din 11 decembrie. PSD nu a renunţat la ideea de a-l propune pe Liviu Dragnea în funcţia de premier, în ciuda Legii care interzice celor condamnaţi penali să facă parte din Guvern. Potrivit Legii de funcţionare şi organizare a Guvernului votată de PSD în 2001, Liviu Dragnea nu poate fi nici măcar ministru într-un eventual Guvern PSD-ALDE. „În funcţie de rezultatul din alegeri, vom şti dacă putem sau nu să schimbăm această lege. Trebuie să vedem scorul partidului şi în funcţie de rezultat, construim strategia“, ne-a dezvăluit unul dintre vicepreşedinţii PSD.

Social-democraţii aşteaptă să vadă dacă PSD va scoate, de unul singur, un scor de peste 50%, rezultat care îi va permite să negocieze dur cu Preşedinţia, invocând voinţa populară. Bazându-se o majoritate confortabilă şi pe votul popular majoritar, PSD va încerca să modifice Legea din 2001, astfel încât Dragnea să poată fi propus premier.

„Iohannis nu îl va numi pe Dragnea“

Numai că legea, odată adoptată în Parlament, va ajunge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că nu va desemna în funcţia de prim-ministru  o persoană care este „urmărită penal sau condamnată“. Mai mult decât atât, timpul lucrează în defavoarea intenţiilor lui Dragnea. Viitorul Parlament  îşi începe mandatul pe 20 decembrie. În prima săptămână, preşedintele va convoca partidele la consultări pentru desemnarea premierului, iar partidele trebuie să arate dovada că au o majoritate parlamentară şi să facă o propunere de premier.

 În cazul în care PSD va refuza nominalizarea, aşteptând mai întâi să schimbe legea în Parlament, Iohannis ar putea desemna pe altcineva din rândurile PSD. Potrivit Constituţiei, premierul nominalizat de Iohannis are la dispoziţie zece zile pentru a veni în faţa Parlamentului să ceară un vot de încredere. Chiar dacă PSD va reuşi să schimbe legea în acest timp, PNL sau chiar preşedintele Klaus Iohannis ar putea să o atace la Curtea Constituţională (CCR). Practic, pentru moftul lui Dragnea de a deveni premier, România ar intra într-o criză politică, fără un Guvern la Palatul Victoria. „Chiar dacă Dragnea va modifica legea, deşi nu cred că va face acest lucru, Iohannis nu îl va numi în funcţia de premier“, au declarat surse apropiate Preşedinţiei.

Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor

În aceasă situaţie, planul de rezervă al PSD este ca Liviu Dragnea să devină preşedintele Camerei Deputaţilor şi să susţină în funcţia de premier un om de încredere, din partid sau apropiat de PSD, potrivit unor surse de la vârful partidului. Numai că Dragnea se teme de o posibilă trădare a unui membru de partid în momentul în care va ajunge la Palatul Victoria. Cel care deţine funcţia de premier devine o ameninţare pentru preşedintele PSD. Liderii din teritoriu ai PSD sunt dependenţi de banii de la bugetul de stat, pe care premierul îi împarte.

Practic, Dragnea ar putea fi dat jos de la şefia PSD tocmai de cel pe care l-a sprijinit să ajungă şef al Guvernului. De aceea, Dragnea vrea să fie sigur că premierul este o persoană pe care să o poată controla şi care va răspunde la comenzile politice ale liderului de partid. Printre aceste variante ar putea fi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, deputatul Iulian Iancu sau actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, potrivit surselor noastre. Din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Dragnea îi va controla pe deputaţi şi va ţine în frâie şi Guvernul, care depinde de Parlament pentru orice proiect politic important. Cealaltă Cameră, Senatul, va fi condusă, în continuare, de copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, susţinut de PSD.

Varianta Dîncu

O altă variantă a lui Dragnea este să acorde sprijin politic unui om dinafara partidului pentru funcţia de premier. Actualul vicepremier Vasile Dîncu, care a ajuns în Guvernul Cioloş prin susţinerea PSD, un foarte bun prieten cu Liviu Dragnea, este una dintre soluţii. Singura problemă a lui Dîncu este că nu se bucură de susţinerea social-democraţilor, însă actualul vicepremier este dispus să se întoarcă în rândurile PSD pentru a câştiga încrederea partidului, potrivit unor surse politice. Invitat la Adevărul Live, Dîncu nu a exclus să facă parte şi dintr-o viitoare formulă guvernamentală . „Nu am crezut nici că voi fi ministru sau vicepremier. A fost un accident al fiinţei mele. Nu exclud nici în viitor suprize. Depinde de majoritate, de ceilalţi oameni care vor face parte din această echipă.“, a spus Dîncu, care ar fi o propunerea acceptabilă şi pentru Cotroceni.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite