Politică

articolul anterior

Care e asemănarea dintre un ministru PSD şi un urs panda?

9
7 Sep 2017 17:48:06
Cristian Ghinea

Aparent, amândoi au priviri inteligente, dar nu se pot exprima. Sau cel puţin asta e varianta oficială şi convenabilă a bâlbelor guvernării.

În cele 9 luni de guvernare, PSD şi ALDE au reuşit să introducă în vocabularul românilor o nouă expresie amuzantă pe care o pot folosi în glumă ori de câte ori ceva merge prost. Ai făcut o prostie? Nu-i nimic, zici că a fost „o eroare de comunicare“. Scuza asta trebuie să meargă, doar o folosesc şi mai marii ţării, nu?
 
Februarie 2017 – Teodor Meleşcanu ia apărarea guvernului din care face parte pentru emiterea OUG 13 şi explică, într-un interviu, că măsurile luate privind graţierea şi modificarea Codului Penal „se puteau prezenta mult mai bine şi au fost probleme de comunicare.“ 
 
Februarie 2017 – Premierul PSD de la acea dată, Sorin Grindeanu, explică faptul că principala problemă cu OUG 13 este, bineînţeles, comunicarea defectuoasă: „Această măsură, acest OUG, nu a fost comunicată foarte bine.“ 
 
Jumătate de milion de oameni în stradă - doar dacă ar fi comunicat mai bine guvernanţii cu ei, nu ar fi apărut ideea că vor să scape de puşcărie abuzând legile şi justiţie. Doar dacă. Evident, glumesc. 
 
Februarie 2017 – Liviu Dragnea declară că autorul OUG 13, ministrul Florin Iordache, şi-a asumat greşeala care a dus la cele mai mari proteste de stradă din istoria recentă a României. Greşeala nu o reprezenta conţinutul OUG 13, ci „comunicarea deficitară“.
 
Vorba aceea: altă întrebare. 
 
Martie 2017 – Lia Olguţa Vasilescu anunţă public: „Până la pragul de 4.000 lei, salariile se dublează. După acest prag va fi o creştere cu 45%.“ Imediat, preşedintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, psd-istul Adrian Solomon, a dezminţit informaţia şi explică faptul că este probabil, vorba, de „o eroare de comunicare.
 
Aprilie 2017 – Guvernul PSD-ALDE propune introducerea „impozitul pe gospodărie“, propunere vehement contestată de întreaga societate. Bineînţeles, pentru întregul scandal nu a fost de vină ideea proastă a guvernului, ci comunicarea defectuoasă. Într-o şedinţă de guvern, premierul de la acea dată, Sorin Grindeanu, le-a cerut miniştrilor să nu mai facă declaraţii pe această temă pentru că mai mult încurcă. „Pe (...) mult discutatul impozit pe gospodărie, am văzut că există o întreagă efervescenţă pe acest subiect. Toată lumea merge la televizor şi îşi dă cu părerea fără a avea, până în acest moment, un proiect clar, concis.  (...) până când nu avem un draft final, v-aş ruga să vă abţineţi“.
 
Aprilie 2017 – Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este în centrul mai multor scandaluri. Liviu Dragnea îi ia apărarea: „Florian Bodog trebuie să comunice mai bine. Este un ministru bun, dar are o mare problemă de comunicare. Şi nu numai el“.
 
Mai 2017 – Lia Olguţa Vasilescu anunţă intenţia guvernului de a plafona indemnizaţiile pentru mame. Liviu Dragnea a certat-o public pentru felul în care a făcut acest anunţ. „Ca de obicei, s-a comunicat foarte prost. (...)“, s-a plâns atunci Dragnea, care, bineînţeles, a invocat “o eroare de comunicare.“
 
Mai 2017 – Liviu Dragnea pregăteşte remanierea ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan. Liderul PSD îi reproşează acestuia, pe fondul scandalului legat de impozitul pe gospodărie, că este un prost comunicator: „Nu are ştiinţa comunicării, care este importantă“. „Viorel Ştefan e un ministru bun, dar e un dezastru la comunicare.
Toată această harababură nu e eroare de comunicare, ci o oglindă reală a unei guvernări haotice.
Iunie 2017 - Noul ministru de Finanţe, instalat după debarcarea de către PSD a guvernului PSD, Ionuţ Mişa, a anunţat, chiar în Parlament, că Pilonul II de pensii urmează să fie desfiinţat. Anunţul a trimis o undă de şoc pe pieţele financiare, acţiunile companiilor de stat au scăzut brusc. Imediat, Liviu Dragnea a anunţat că Mişa „a fost euforic“ şi că „nu a fost atent când i se pun mai multe întrebări“. În scurt timp, Mişa a ieşit public şi şi-a negat afirmaţia iniţială, dând vina pe o „eroare“. 
 
Iulie 2017 – Liviu Dragnea motivează scandalul provocat de refuzul premierului Grindeanu de a-şi da demisia. Şi de această dată, de vină este tot comunicarea. „Erau miniştri care au vrut să plece din Guvern din cauza lipsei de comunicare.
 
Septembrie 2017 – Liviu Dragnea explică bâlbele guvernului: „Sunt probleme în primul rând de comunicare între Guvern şi partide, între partide şi Guvern şi în cadrul grupurilor parlamentare şi între membrii comisiilor de specialitate din Parlament.“
 
Septembrie 2017 – Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, îşi dă demisia/este demis după ce un comunicat oficial al MApN anunţă că nu mai are bani de plata salariilor. Liviu Dragnea dă asigurări că nici vorbă sa se fi terminat banii la buget, ci a fost vorba doar de o, aţi ghicit, o problemă de comunicare“.
 
Strategia psd-iştilor de a da vina pe comunicare nu este o invenţie extraordinară de strategie politică. Poţi apela câteodată la această scuză, pentru a limita prejudiciile de imagine pe care ţi le provoacă o gafă sau o greşeală. E uman, e natural. Şi e greşit. Cu atât mai greşit este să crezi că poţi arunca ţara în aer şi să prezinţi povestea ca pe o serie de greşeli de comunicare. O serie obositoare deja. 
 
Situaţia e comică dacă facem abstracţie că vom simţii cu toţii erorile pe pielea noastră. Erorile de comunicare au devenit deja o manieră de guvernare. 
 
Faptul că se foloseşte această justificare atât de des nu face, însă, decât să ne dovedească faptul că, în afară de planşele frumos colorate din deja celebrul Program de Guvernare, nu există nicio direcţie, niciun plan, nicio strategie de guvernare. 
 
Faptul că miniştrii lui Dragnea se trezesc atât de des spunând lucruri trăznite ne demonstrează că nu au în minte o strategie pentru domeniile pe care le administrează. Eroarea de comunicare înseamnă că există un plan, de la care se deviază, deci e o eroare. Însă dacă nimic nu e planificat în mod serios, atunci orice trăznaie care produce vâlvă devine „eroare de comunicare“. 
 
Cum am scris într-un editorial precedent: PSD nu mai ştie să guverneze. Asta e problema de fond. Toată această harababură nu e eroare de comunicare, ci o oglindă reală a unei guvernări haotice. Culmea e că PSD are tunurile mediatice, are capetele vorbitoare de la TV, are coerenţa comunicării. Din tot ce face PSD doar comunicarea funcţionează, de fapt. Pesediştii cotcodăcesc toată ziua vrute şi nevrute. Comunicarea funcţionează. Guvernarea nu. Cum guvernarea e din ce în mai ineptă, comunicarea nu va putea să mai mascheze situaţia. 
 
Nu este nici o eroare, PSD e praf la guvernare. 
 

P.S. Urşii panda nu au nici o vină pentru gluma din titlu. Nici un suflet bun nu a fost afectat în timpul scrierii acestui articol.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

vosemi
7.09.2017, 18:21:21

Pai ideea e ca nu intelegeti nimic din politica , Davada ce ati scris aici, nu cred ca stiti ca actiunile impotriva Ordonantei sunt neconstitutionale ! Este ? Deci tot marasmul asta in care va balaciti are o vina pe linie de PSD: Lipsa de comunicare. Adica nu au reusit sa va bage in cap deciziile CCR, Legislatia in vigoare, politica guvernarii etc. Lipsa de comunicare evidenta !

-2 (4 voturi)
vosemi
7.09.2017, 18:22:05

Ma refer la Ordonanta 13 evident

-1 (3 voturi)
Iulian Arion
7.09.2017, 18:51:53

Domnule Ghinea, Probabil credeti ca ati fost votat pentru umorul dvs fata de ceilalti competitori din parlament. Nu sunteti in competitie cu PSD! Nu sunteti in competie cu ceilalti parlamentari. Sunteti in Parlamentul Romaniei pentru ca noi votantii avem niste cerinte imperative de la dvs. Treceti la actiuni directe: i. In legea administratiei locale, sub sanctiunea penala a primarului, impuneti aprobarea bugetului local, capitol cu capitol prin vot electronic, sms gratuit in orice retea, de catre locuitorii comunei. Legea administratie locale permite astfel de experimente Inspirati-va si din Ordinul nr. 400/2015 pentru aprobarea Codului controlului intern/managerial al entităților publice, Text publicat în M.Of. al României, În vigoare de la 22 iunie 2015. Retineti ca doar parlamentul poate legifera sanctiuni penale ii. Initiati introducerea in legea penala romaneasca a DIRECTIVEI 2014/42/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană Luati legea 18/1968 a averilor ilicite, luati textul constitutional si veti vedea ca aceasta directiva nu incalca legea fundamentala si nici nu este abuziva precum legea 18/1968. Cititi-o cu atentie! Mentioneaza ca nu este nevoie ca procurorii sa demonstreze ca banii provin din activitatea infractionala asa cum a cerut parlamentarul avocat Andronic in procesul averii ilicte a lui de-i-Popescu ministrul industriilor in guvernul Adrian Nastase. Instanta prezuma ca averea este ilicita, astfel: (21) Confiscarea extinsă ar trebui să fie posibilă în cazul în care o instanță consideră că bunurile în cauză sunt rezultatul unor activități infracționale. Aceasta nu înseamnă că trebuie să se constate că bunurile în cauză sunt rezultatul unor activități infracționale. Statele membre pot prevedea, de exemplu, că este suficient ca instanța să evalueze pe baza probabilităților sau să poată prezuma în mod rezonabil că este semnificativ mai probabil ca bunurile în chestiune să fi fost obținute în urma unor activități infracționale decât din alte activități. În acest context, instanța trebuie să analizeze circumstanțele specifice ale cauzei, inclusiv faptele și probele disponibile, pe baza cărora ar putea fi luată o hotărâre privind confiscarea extinsă. Faptul că valoarea bunurilor unei persoane este disproporționată față de venitul legal al acesteia s-ar putea înscrie între acele fapte care conduc instanța la concluzia că bunurile provin din activități infracționale. Statele membre ar putea, de asemenea, să stabilească o cerință pentru o anumită perioadă de timp în care bunurile ar putea fi considerate a fi provenit din activități infracționale. (22) Prezenta directivă stabilește norme minime. Aceasta nu împiedică statele membre de la a prevedea atribuții mai extinse în dreptul lor național, inclusiv, de exemplu, în privința normelor acestora referitoare la probe. Toti parlamentarii romani se opun includerii prevederilor acestei directive in legislatia penala. Din 2018 Romania va fi sanctionata pentru fiecare zi de intarziere. Din decembrie acest an, pentru nerespectarea regimului gropilor de gunoi, va plati 200 000 euro per zi de intarziere. Trebuia sa o faca de acum cinci ani!

0 (2 voturi)
Iulian Arion
7.09.2017, 18:59:24

Domnule Ghinea, Barbatul gras nu are respect fata de sine si nici fata de ceilalti. Eu nu ma astept ca dvs sa va respectati ceilalti colegi si colege din Parlamentul Romaniei. Eu vreau sa constat ca dvs respectati vointa cetatenilor care v-au votat. Niciun partid politic nu are program de guvernare detaliat in procese SMART: Specifice unui domeniu sau obiectiv, Masurabile in evolutia lor Accesibile in realizare, Responsabili definiti pentru toate actiunile, Termene de finalizare stabilite. Celelate partide au venit in campania electorala cu scheme de castigare a alegerilor. Dvs nu ati prezentat nici program de guvernare si nici nu ati urmat o schema anume. Ati fost votati pentru ca cetatenii au avut incredere in dvs. Nu irositi aceasta incredere prin ironii fine de intelectual subtire!

+1 (1 vot)
Mircea Nistor
7.09.2017, 19:33:50

"Problemele de comunicare" sunt de fapt dialogurile surzilor și conversațiile muților...PSD lui Dragnea a ajuns pe cele mai înalte culmi ale ridicolului...

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările