Care sunt principiile votului prin corespondenţă, în varianta PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor FOTO Mediafax
Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor FOTO Mediafax

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că PSD propune ca votul prin corespondenţă să fie făcut doar pentru "tipul naţional de alegeri", iar procedura să fie gratuită pentru toţi cetăţenii.

Valeriu Zgonea a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, că "în acest moment" a identificat zece principii foarte importante pentru ca proiectul votului prin corespondenţă să treacă până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.

"Votul trebuie să fie secret, nu trebuie să fie denaturat de frică sau de recompensă, trebuie să fie accesibil, adică să fie uşor de înţeles şi de realizat pentru orice cetăţean român, pentru a stimula participarea la procesul decizional. Dorim ca votul prin corespondenţă să fie făcut doar pentru tipul naţional de alegeri. Trebuie să fie echitabil, discriminarea de orice fel trebuie să fie sancţionată prin lege, iar procedura de vot prin corespondenţă, fie că este corespondenţa tradiţională, fie cea electonică, trebuie să fie gratuită pentru toţi cetăţenii români. Trebuie să fie unul responsabil, securitatea operaţiunilor de vot trebuie să garanteze că toţi participanţii la acest proces îşi exprimă opţiunile conform propriei lor conştiinţe, fără teamă de repercusiuni sau de ameninţări", a precizat Zgonea.

El a adăugat că trebuie să existe o transparenţă a acţiunilor şi decizilor, astfel încât să existe încrederea publică în "echitatea şi integritatea votului".

Totodată, Valeriu Zonea a spus că unul dintre principii este legat de coerenţa legislativă.

"De foarte multe ori, dumneavoastră sau organizaţiile neguvernamentale sau deciziile Biroului Electoral Central au demonstrat că anumite articole de lege nu au fost coerente, nu au putut fi înţelese de toţi participanţii la procesul electoral", a arătat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, în 24 august, că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mandatat de partid să elaboreze un set de principii care vor sta la baza legii votului prin corespondenţă şi să le trimită AEP, instituţie care va elabora, la rândul său, proiectul pe această temă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite