Cariera politică a Alinei Gorghiu: cum a ajuns cel mai tânăr preşedinte al PNL şi ţinta atacurilor lui Ponta de la un simplu consilier local în fieful lui Vanghelie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Alina Gorghiu, copreşedintele PNL. FOTO Adevărul
Victor Ponta şi Alina Gorghiu, copreşedintele PNL. FOTO Adevărul

De profesie avocat, Alina Gorghiu a intrat în Consiliul local al Sectorului 5 în 2004, a ajuns deputat în Parlamentul României la vârsta de 30 de ani, pentru ca şase ani mai târziu să ajungă primul preşedinte-femeie al PNL, fiind şi cel mai tânăr lider pe care l-au avut liberalii.

Premierul Victor Ponta spune despre copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, că are „idei puţine şi fixe“, după ce liderul PNL i-a cerut demisia ministrului Educaţiei pentru că nu este capabil să gestioneze procesul de admitere a elevilor la licee. În ultimele zile, Victor Ponta i-a dat mai multe replici acide Alinei Gorghiu.

„E clar! Acum m-a lasat pe mine şi l-a luat pe Ministrul Educaţiei!!! Dna. Gorghiu are idei foarte puţine şi foarte fixe. Dacă asta înseamnă Opoziţie înseamnă că mai stăm la guvernare 50 de ani!“, a scris Ponta, pe pagina sa de Facebook. Victor Ponta nu este la prima ironie la adresa Alinei Gorghiu. Aflat la finala Supercupa Europa, Victor Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook, că fotbalistul echipei Barcelona Lionel Messi l-a ignorat, precizând că Alina Gorghiu îi va cere demisia. „Recunosc!!! Messi m-a ignorat! O să îmi ceară Dna Gorghiu demisia!!!“, a scris Victor Ponta.

Dacă Victor Ponta (42 de ani) era până nu demult cel mai tânăr lider, odată cu accederea în fruntea PNL, Alina Gorghiu l-a devansat pe adversarul său politic la cei 37 de ani împliniţi. Alegerea Alinei Gorghiu în funcţia de preşedinte al PNL s-a întâmplat la scurt timp după ruperea USL. Acum, Ponta reprezintă Puterea, iar Gorghiu este liderul Opoziţiei. 

Doctor în Drept, asemenea lui Ponta

Alina Ştefania Gorghiu  a absolvit în anul 2001 atât Facultatea de Ştiinţe Juridice si Administrative, din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, cât şi ştiinţe juridice la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, fiind avocat din anul 2002. În anul 2012 a devenit doctor în Drept, specializarea drept penal, asemenea adversarului său Victor Ponta, a cărui lucrare a fost dovedită de către Universitatea Bucureşti ca fiind un plagiat grosolan.

În urmă cu aproximativ două luni, Alina Gorghiu anticipa că va fi acuzată de plagiat pentru o carte pe care o semnează doar în calitate de coordonator. „În calitate de coordonator, nu am fost responsabilă pentru conţinutul propriu-zis şi nu am participat la redactarea niciunui rând. Am verificat această lucrare cu programe electronice antiplagiat. Câteva pasaje, reprezentând sub 2 la sută din totalul cărţii, nu au fost depistate de softurile antiplagiat“, se apăra Gorghiu în faţa unor eventuale acuzaţii de plagiat.

În perioada 2010-2014 a fost lector universitar la Facultatea de Ştiinte Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Crestine Dimitrie Cantemir, la catedra de Administraţie Publică. Potrivit CV-ului său, Alina Gorghiu este în prezent membru in Baroul Bucureşti, precum şi viceprşsedinte în Uniunea Naţionala a Mediatorilor din România.

Cum a ajuns în politica mare

Înainte de a fi deputat,  preşedintele PNL a fost mai întâi consilier local în cadrul Consiliul Local al Sectorului 5 Bucureşti, în perioada 2004-2008, când primar era Marian Vanghelie. Gorghiu a devenit membru al PNL în 2002, numărându-se printre tinerii care s-au remarcat la nivelul organizaţiei de tineret, alături de Dan Motreanu, Cristian Boureanu, Mihai Voicu, Bogdan Olteanu, cu ultimii doi având şi o relaţie amoroasă. În 2005 a fost aleasă de congresul PNL membru al Curţii de Onoare şi Arbitraj a partidului, iar între 2007 şi 2008 a fost consilier al preşedintelui AVAS, în perioada în care această poziţie era deţinută de prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu.

Pe listele PNL, Alina Gorghiu ajunge, pentru prima dată, în Parlamentul României, in anul 2008, fiind vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada septembrie - decembrie 2012. A fost realeasă pentru un nou mandat, cu peste 71%, de pe listele USL, fiind totodata vicelider al grupului parlamentar al PNL, în perioada februarie - septembrie 2014. În ambele mandate a făcut parte din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, fiind secretar al Comisiei. În Parlament s-a remarcat prin faptul că a condus Comisia de anchetă în cazul fostului ministru, Monica Iacob Ridzi, după apariţia în presă a informaţiilor legate de fapte de corupţie în cazul acesteia. Comisia de anchetă condusă de Gorghiu a realizat un raport care a dus la votul Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Ridzi, fapt petrecut în perioada guvernării Boc.

În PNL, a devenit purtător de cuvânt şi vicepreşedinte responsabil cu Departamentul de comunicare în iulie 2014, după ce Crin Antonescu s-a retras de la şefia PNL, pe care a preluat-o Klaus Iohannis. Gorghiu i-a fost aproape lui Iohannis pe durata campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, fiind încurajată de către preşedinte să-i urmeze la şefia PNL după ce Iohannis s-a despărţit de PNL pentru a se instala la Palatul Cotroceni. Astfel, în decembrie 2014, Gorghiu devine primul preşedinte-femeie al PNL, fiind şi cel mai tânăr conducător al liberalilordin istoria PNL.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite