ANALIZĂ Cariera lui Ponta atârnă de un punct din cota TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a anunţat că nu va demisiona atât timp cât cota de TVA va fi micşorată la cel mult 20%. Însă PNL, PSD şi UNPR s-ar putea înţelege pe o cotă de 21%, iar astfel ar forţa plecarea lui Ponta şi, în plus, ar acoperi şi deficitul bugetar, o cerinţă a preşedintelui Iohannis.

În prima emisiune televizată după întoarcerea în ţară, premierul Victor Ponta a anunţat că rămâne la Palatul Victoria, infirmând astfel zvonurile care îl dădeau deja plecat. „Vă daţi demisia de la Guvern?“, a fost întrebat Victor Ponta într-o emisiune la România TV, postul patronat de bunul său prieten Sebastian Ghiţă. „Nu. Mai e puţin până în decembrie 2016“, a răspuns premierul, arătând, cel puţin la nivel declarativ, că vrea să-şi ducă mandatul la bun sfârşit.

„V-a trecut prin minte să renunţaţi la funcţia de premier?“, a mai fost întrebat Ponta. „Am avut o discuţie clară în Comitetul Executiv al PSD, înainte să plec în concediu. Şi mai e ceva, în cazul meu nu mai e o chestie personală, este vorba de faptul că funcţia pe care o ocup nu că am moştenit-o din familie, ci pentru că cinci milioane de oameni au votat USL şi majoritatea parlamentară m-a sprijinit. Dacă PSD nu mă sprijină, evident că nu mai rămân în funcţie“, a răpuns Ponta. Practic, soarta lui Victor Ponta, aşa cum singur remarca, stă în acest moment în mâinile partidului, adică în mâinile lui Liviu Dragnea, omul care dictează în PSD, chiar dacă din postura de preşedinte interimar.

Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea intenţionează să scoată partidul de la guvernare în toamna acestui an din raţiuni electorale. În acest moment, PSD este în cădere liberă în sondaje, iar pentru a avea o şansă la alegerile de anul viitor, Dragnea este decis să renunţe la robinetul cu bani publici pentru a ataca alegerile din Opoziţie. Însă pentru a ieşi de la guvernare, PSD are nevoie de un motiv cât de cât credibil, iar Codul Fiscal pare şansa perfectă pentru Liviu Dragnea de a sparge actuala majoritate parlamentară. Iar Victor Ponta pare conştient că sesiunea extraordinară, programtă peste două săptămâni şi în care se va vota Codul Fiscal, poate însemna ultima sa reprezentaţie ca premier.

„Va fi un joc politic“

Liderii tuturor partidelor, la apelul lui Gabriel Oprea, se vor întâlni pe 19 august sub pretextul că trebuie să găsească un numitor comun pe tema Codului Fiscal. „Discuţia despre Codul Fiscal nu e despre Codul Fiscal. Discuţia despre Codul Fiscal s-a transformat într-o discuţie despre Victor Ponta. Altfel spus, se va discuta dacă îl mai ţinem sau nu pe Victor Ponta la Guvern. Va fi un joc politic“, spune analistul politic Dan Ionescu. „Va fi o negociere pe reducerea TVA . Liberalii vor mai lăsa de la ei, pentru că altfel se fac de râs, iar noi trebuie să găsim argumente pentru a explica de unde acoperim bugetul“, spun surse din PSD.

PNL trebuie să accepte o măsură de compromis pentru a ieşi nepătat din disputa pe Codul Fiscal, după ce a propus reducerea cotei TVA de la 24 la 19%, iar PSD a acceptat. Cum Klaus Iohannis a întors Codul Fiscal în Parlament, PNL s-a trezit în situaţia ingrată de  a motiva de ce măsurile fiscale propuse şi votate de ei nu sunt acceptate de preşedintele pe care tot ei l-au susţinut în alegeri. Aşa că PNL poate propune scăderea TVA la numai 20%.

„Dacă cei de la PNL spun că e bine TVA de 20%, cât a zis iniţial Guvernul, e foarte bine şi îl aplicăm“, a spus Victor Ponta la România TV, ceea ce arată că intuieşte mişcarea liberalilor. „Dacă liderii politici spun că vor TVA de 21%, îl aplicaţi pe acela?“, a mai fost întrebat Ponta în emisiune. Premierul a bălmăjit câteva vorbe, fără a răspunde concret. Întrebat, direct, dacă renunţă la funcţie în cazul în care liderii politici vor decide la consultări să susţină reducerea TVA până la 21%, Ponta a preferat din nou eschiva în locul unui răspuns tranşant. „În ce condiţii aţi ceda şi aţi demisiona? Vă bazaţi 100% pe partid?“, a insistat moderatorul. „Politica e politică“, a răspuns Ponta, vorbe care alimentează şi mai mult scenariul care se vehiculează în PSD.

O coaliţie de moment: PSD, PNL, UNPR

Potrivit surselor din partid, Liviu Dragnea le va propune liderilor politici scăderea TVA cu doar trei puncte procentuale, adică la 21%, procentul de care Victor Ponta nici nu vrea să audă. Iar Gabriel Oprea şi Alina Gorghiu l-ar putea susţine pe Dragnea, pe motiv că măsura ar fi mai sustenabilă. În termeni concreţi, un punct procentual înseamnă 1,8 miliarde de lei la bugetul statului. Un astfel de argument ar fi şi pe placul preşedintelui Iohannis, care tocmai asta a invocat: posibilul deficit bugetar creat prin reducerea prea mare a TVA.

O coaliţie, fie ea şi temporară, între PSD, PNL şi UNPR ar fi un bun motiv ca Victor Ponta să pozeze în victimă şi să se retragă din fruntea Guvernului, invocând faptul că a propus reducerea drastică a TVA, dar că n-a fost susţinut de partid. Astfel, Victor Ponta ar ieşi elegant dintr-o situaţie extrem de grea, iar Liviu Dragnea ar scăpa la fel de Ponta, după care ar retrage partidul de la guvernare. „Planul lui Liviu e foarte clar. Ne-a şi spus: nu avem nicio şansă în alegeri dacă nu intrăm îm opoziţie“, spun surse din PSD.

Decizia lui Ponta de a se retrage ar putea coincide cu ziua în care ar putea fi chemat din nou la DNA, pentru că procurorul care îl anchetează este în această săptămână  în concediu, dar se va întoarce exact cu două zile înainte ca liderii politici să se întrunească la consultări.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite