Carmen Dan s-a legat cu cătuşe de funcţie. Surse: Dăncilă vrea s-o demită. De câte ori a făcut de râs MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce Liviu Dragnea a ajuns la puşcărie, Viorica Dăncilă a ieşit din umbră
După ce Liviu Dragnea a ajuns la puşcărie, Viorica Dăncilă a ieşit din umbră

Premierul Viorica Dăncilă ar vrea să o înlăture din Guvern pe Carmen Dan, unul dintre miniştrii impuşi personal de Liviu Dragnea, fără legătură cu decizia partidului. În cei doi ani şi jumătate de mandat, Carmen Dan a pus Ministerul de Interne în situaţii stânjenitoare de mai mule ori.

Premierul Viorica Dăncilă se debarasează treptat de „locotenenţii“ lui Liviu Dragnea care au adus prejudicii de imagine partidului şi Guvernului. Ministrul de Interne, Carmen Dan, ar putea fi remaniată în vară, după moţiunea de cenzură a Opoziţiei. Dacă PSD îşi menţine majoritatea, Viorica Dăncilă e decisă să opereze mai mute schimbări în echipa de miniştri, susţin surse guvernamentale pentru „Adevărul“. În capul listei e ministrul de Interne. Cariera politică a lui Carman Dan a fost clădită strict pe relaţia personală cu Liviu Dragnea. Din secretară la o şcoală generală în Videle, Carmen Dan a fost promovată de fostul lider PSD în funcţia de „supprefect“, după cum greşit a scris şefa de la Interne într-o declaraţie de interese din 2012. Apoi a devenit prefect de Teleorman, iar la finalul anului 2016 a ajuns senator PSD şi ministru de Interne, deşi colegii de partid nici nu o cunoşteau. Ce a făcut în doi ani şi jumătate la minister? Iată o scurtă recapitulare:

  • Mitingul diasporei din 10 august 2018. Întorşi acasă să protesteze faţă de guvernarea PSD, mii de români au fost primiţi cu gaze lacrimogene şi cu bastoane pe spinare de jandarmii aflaţi în subordinea ministrului de Interne. Haosul general provocat de forţele de ordine i-a transformat în victime chiar şi pe câţiva jandarmi. Imaginea cu oameni paşnici loviţi în Piaţa Victoriei au aşezat România pe harta mondială a ruşinii. Violenţele s-au soldat cu un dosar penal aflat în curs de cercetare.
  • L-a minţit pe premierul Mihai Tudose. În 9 ianuarie 2018, Carmen Dan a propus demiterea şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu, după cazul poliţistului-pedofil. În locul lui Despescu, ministrul de Interne l-a propus pe Cătălin Ioniţă, deşi acesta refuzase funcţia.  „Am întrebat-o pe Carmen Dan dacă e adevărat că refuză şi mi-a spus că nu. La prânz l-am sunat pe domnul chestor (Cătălin Ioniţă – n.r.) să îl întreb. Dialogul a fost cam aşa: «Sunt premierul, doriţi această funcţie?». Şi mi-a spus: «Domnule premier, permiteţi să raportez: M-am prezentat cu un raport la doamna ministru în care i-am spus că refuz, de atunci stau în anticameră, mi-a zis să aştept». Dacă un ministru îşi permite să mă mintă, nu mai am ce să lucrez cu ea“, a povestit episodul Mihai Tudose. Premierul i-a cerut demisia, Carmen Dan a refuzat. În schimb, PSD, controlat la acea vreme de Liviu Dragnea, l-a forţat pe Tudose să demisioneze.
  • Microfonul din priză. La finalul lunii noiembrie 2017, ministrul Carmen Dan anunţa, la televizor, că a găsit într-o priză din apartamentul în care locuieşte cu chirie un dispozitiv de ascultare. Era perioada în care Liviu Dragnea îşi intensificase discursul la adresa „statului paralel“. Cum au stat lucrurile în realitate? „Experţii“ de la o firmă privată chemaţi de Carmen Dan să îi „deparaziteze“ locuinţa de posibile microfoane au fost cei care i-au „plantat“ microfonul în priză. Era vorba de un dispozitiv nefuncţional.  Potrivit procurorilor care au cercetat cazul, „experţii“ au încercat să-i intre în graţii ministrului prin presupusa descoperire. 
  • Gabriela Firea a acuzat-o de spionaj. Primarul Capitalei a povestit un episod in 2017, în care Carmen Dan  a prevenit-o să fie atentă ce mesaje trimite pe telefon, „pentru că dumneavoastră aveţi whatsapp-urile unui senator din Bucureşti“. La o şedinţă CEx a PSD, Carmen Dan a venit cu xeroxuri ale unor convorbiri private între prefectul Speranţa Cliseru, apropiată de Gabriela Firea, şi un oficial MAI. „Noi ne luptăm cu statul paralel, dar parte din statul paralel e pe lângă noi, cu o doamnă ministru de Interne, care vine la Comitetul Executiv pregătită în apărarea sa cu niste mesaje private“, a acuzat Firea. Carmen Dan a răspuns că erau discuţii prin mijloace instituţionale.
  • Responsabilă de îmbulzeala la urne. La alegerile europarlamentare de duminica trecută, organizate de MAI, românii au stat la coadă chiar şi în ţară pentru a vota, nu numai în diaspora. Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să o demită. În schimb, Carmen Dan a dat vina pe Iohannis, invocând faptul că referendumul declanşat de şeful statului a creat haos.

„Vizită“ la DNA

Carmen Dan a fost audiată timp de mai multe ore, joi, de procurorii DNA, în calitate de martor, în dosarul TelDrum, firma controlată din umbră de Liviu Dragnea care a prosperat din bani publici în Teleorman. În perioada faptelor cercetate, Carmen Dan fost subprefect şi apoi prefect al judeţului Teleorman. În noiembrie 2017, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul TelDrum, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Te-ar putea interesa şi:

Carmen Dan, reacţie după ce Iohannis a cerut demiterea sa

   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite